Klaipėdoje veiklą pradeda ukrainiečių mokykla: prieš įkurtuves – visuotinė talka

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas

„Per kančias – į žvaigždes”: taip trumpai galima būtų apibūdinti kelią, kurį teko nueiti viešosios įstaigos „Tarptautinė Ukrainos mokykla” vadovams, kad į Klaipėdą karo nublokštiems ukrainiečių vaikams uostamiestyje atidarytų mokyklą, kurioje jie galėtų mokytis savo gimtąja kalba. Apie šias pastangas „Atvira Klaipėda” rašė ne kartą.

Alinai iš Lvovo švarintis mokykloje padeda penktokas sūnus Artiomas. Tarptautinės Ukrainos mokyklos Klaipėdoje 4-tą klasę lankys ir jo sesuo Liza. Palmiros Mart nuotr.

Pagaliau tokią galimybę jau artimiausi metu turės 581 ukrainiečių moksleivis – kol kas tiek jų oficialiai užregistruoja Lietuvos mokinių registre, tačiau neabejojama, jog moksleivių skaičius dar didės.

Prieš sekmadienį vyksiantį oficialų ukrainiečių mokyklos atidarymą, šeštadienį priešpiet būsimos mokymo įstaigos patalpose Alyvų gatvėje vyko didžiulis sujudimas – vaikai, jų tėveliai, mokytojai ir patys vadovai, ginkluoti šluotomis, kibirais, langų ir kitomis valymo priemonėmis draugiškai ruošėsi įkurtuvėms, švarindami ir pačias patalpas, ir kiemą. Jame ir vyks dėl biurokratinių kliūčių pavėluota simbolinė mokslo metų pradžios šventė.

Tiesa, pasak Tarptautinės Ukrainos mokyklos vadovės Olenos Vnukovskos, nuo pirmadienio pamokos kol kas dar naujosiose patalpose nevyks – kitą savaitę laukiama atvežant mokyklinių suolų ir kitos įrangos. Ji mano, jog per ateinančią savaitę pavyks sutvarkyti visus buitinius pasiruošimo darbus ir jau antroje rugsėjo pusėje bus galima oficialiai pradėti mokytis.

Visi mokytojai, išskyrus lietuvių kalbos, yra ukrainiečiai. Mokytojų komandą sukomplektuoti iš karo pabėgėlių nebuvo sunku, pedagogės labai džiaugiasi, kad galės dirbti Lietuvoje pagal specialybę.

Mokymo procesas bus finansuojamas iš Lietuvos biudžeto, o išlaikymo kaštus (įskaitant ir nuomą, ir komunalinius mokesčius), tikimasi, padės padengti įkurtas paramos ir labdaros fondas.

Pirmąjį mėnesį, kol bus galutinai sudėliotas tvarkaraštis, žadama mokytis dviem pamainom: iki 13 val. pamokos vyks mokiniams nuo pirmos iki 6-tos klasės, vėliau – vyresniųjų klasių mokiniams. Iš viso mokykloje šiuo metu yra suformuotos 26 klasės, o joms skirtų laisvų patalpų yra 20, dėl kitų dar vyksta derybos.

Už beveik 1,5 tūkst. kv. m. patalpas mokykla per mėnesį turės mokės 6,5 tūkst. eurų nuomos mokestį. Buvusio suaugusiųjų profesinio mokymo centro patalpas po ilgų vargų mokyklos vadovams galiausiai pavyko išsinuomoti iš vienos Latvijoje registruotos įmonės.

Tuo metu pakalbintos talkininkės moterys viena per kitą pasakojo, jog šios mokyklos atidarymo labai laukė ir jos pačios, ir ypač – jų vaikai. Moterų teigimu, vaikai ypač nenori lankyti rusakalbių mokyklų, esą kur kas geriau mokytis lietuviškose. Bet visos kone choru teigė, jog geriausia visgi yra, kai visų dalykų mokoma gimtąja kalba, mat daugelis tiki, kad jų vaikai turės galimybę vidurinę mokyklą baigti jau laisvoje Ukrainoje.

Palmiros Mart nuotr.

25 Comments

  1. Temidė

    to-TIKRAS lietuvis.
    JOKS tu tikrfas liweetuvis, o tikras Lietruvos OKUPANTAS.
    LAUK visas rusiškas mokytklas, o į jų patalpas-ukrainiečių vaikus!!!!

    Reply
    • Nieko panašaus

      Nacionalizmas bujoja. Kurstote nesantaiką ir jaučiatės dievu?

  2. Lina

    Smagu.Vaikai padeda mokytojams tvarkytis.
    Mokysis ukrainiečių kalba.Veik 600 mokinukų ,,palengvės” lietuvių mokyklos.O tai mokytojai susiėmę už galvų kaip mokyti geografijos,istorijos,fizikos ne ukrainietiškai.
    Būkim teisingi,kad mūsų mokyklų programos irgi labai skiriasi nuo ukrainiečių.Esam pažengę į priekį.
    Pagaliau bendraus tautiečiai savo kalba tarpusavyje,adaptuosis normaliai.
    Pilietiškumo klausimas išlieka.Ukrainos rusai mokysis Gorkio mokykloje ir viskas OK.

    Reply
    • Temidė

      tai gal tie Ukrainos rusai turėjo vykti į Rašą?

  3. Akibrokštas

    Homofobui lietuviui – Čia tu taip drėbtelėjai „Lietuviai okupantai” – va tik dėl okupantų kažkaip neaišku o kuršiai kokiai genčiai priklausė Baltų ar germanų gal ugrafinų? Kaip manai? Va karaliaučius tikrai okupuotas buvo germanų o db moskolių ! O istoriškai tai baltų žemės ar taip?

    Reply
    • Viola da Gamba

      Kad rusai okupantai -nėra abejonių. Ar jūs, sere, abejojate? Tai ko jie čia? Tėvynė nerūpi??? Kas jums yra – aklas ir kurčias?

  4. Akibrokštas

    Oho kiek penktos kolonos plepių ! O aš siūlau visas rusų mokyklas uždaryti ! Lai varo mokytis moskolijon! O Ukrainiečių mokiniams linkiu smagių ir turiningų mokslo metų

    Reply
    • Siuntėjui

      Tautinių mažumų įstatymą matėt? Siųsit visus lenkus, rusus, baltarusius, armėnus, azerbaidžaniečius namo? Piliečius lauk? Be pliko idiotizmo dar bent apie ką nors pavyksta pamąstyt?

  5. Gintaras

    Turime puikią ukrainiečių šeimą su kuria gyvename jau penktas mėnuo. Rytoj jaunuolis (8 m) jau pravers naujos savo mokyklos duris. Ukrainiečiai kabinasi į gyvenimą ir mes jiems padedame, kiek galime. Linkime kuo geriausios kloties naujai mokyklai ir jos vadovybei nelengvame kūrimosi procese. Klaipėdiečiams linkėčiau daugiau tolerancijos ir geranoriškumo ukrainiečių atžvilgiu, nes jų tautos tragedija ir auka neišmatuojama. O penktai kolonai – net nekišti nosies iš apkasų.

    Reply
    • Tikras lietuvis

      Per visą karo laikotarpį Klaipėdoje negirdėjau nė kartelio ukrainiečių kalbos,tik RUSŲ!! Taigi čia tokia poza ir tik poza,kad nenorim rusų mokyklų.Beto visus atvykėlius būtina integruoti ir mokytis jiems tik lietuvių kalba, paliekant ukrainiečių kaip užsienio! Jau turim krūvą rusakalbių, kurie nesimoko lietuvių,nekalba lietuvių ir niekina Lietuvą! Ir tai ne pensininkai! Tai jauni žmonės,kurie negerbia šalies , kurioje užaugo!! Ar mums dar reikia vienos atplaišos nuo valstybės?? Ir po galais,nukabinkit nuo pastatų tas ukrainiečių vėliavas , čia LIETUVA!!!

    • Homofobui lietuviui

      Taip ir nesupratau ko taip spirginiesi dėl ukrainiečių mokyklos, kurioje bus mokoma ukrainiečių kalba. Beje, gyveni kuršių žemėje ir istoriškai žvelgiant, esi lietuvis okupantas.

  6. C7

    Ukrainos valstybės įsteigta mokykla išlaikoma rėmėjų pinigais išsinuomavo patalpas ir mokys ukrainiečių vaikus. Niekaip nesuprantu, kaip tai pakenks klaipėdiečių vaikams?
    Beje, kalbant apie normas ir 2 pamainų draudimus: Daugelio tų vaikų mokyklos fiziškai sugriautos.
    Su atidarymu!
    Džiugiamės, palaikome, sveikiname!

    Reply
    • Ar tikrai ?

      Mokyklą įregistravus Lietuvoje, pasak O. Vnukovskos, mokinio krepšelis joje bus finansuojamas IŠ LIETUVOS BIUDŽETO , ….

  7. Lina

    Lietuva lietuviams! Tikite tuo?

    Reply
    • Erebus

      Lietuva ukrams. Slava ukraini.

  8. Nustipusio asilo ausys

    O kada atidarys mokyklą Klaipėdos vaikams šiaurinėje miesto dalyje? Gal pasiūlyti dalį mokyklos Ukrainos vaikams? Gal tada viskas pasikeis ir reikalai pajudės iš „mirties” taško?

    Reply
    • Bučkis,

      🙂

    • Asilo ausiai

      Atidarys, kai užbaigs statybas. Neieškok sliekų sėdynėje.

    • Temidė

      uždaryti vieną raįistinę mokyklą ir bUS mokykla lietuvių vaikams.
      Kaip rašė rods Фmerikos atstovas-jis NUSTEBĘS, kad Lietuvoje TIEK svetimtaučių mokyklų ir išlaikomų iš Lietuvos biudžeto. Tokios mokyklos turi būti TIK SEKMADIENINĖS.
      O Ukkainiečiai- tai vaikai , kurių tėvai, broliai KOVOJA PRIEŠ FAŠIZMĄ , UŽ mūsų saugumą !!!
      PAGARBA ukrainiečiams !!! AČIŪ!!!Слава Украине !!! Героям СЛАВА !!!!

  9. Genovaitė

    Rašote Alina iš Lvovo, tai kad Lvove karo nebuvo ir nėra, dauguma pabėgėlių apsigyveno būtent Lvove. O kam Lvovo gyventoja savo būtą paliko? Išnuomavo už tūkstančius pabėgėliams? Viskas seniai išlindo į paviršių, žmonės viską mato ir supranta. Ir beje, mokytis dviem pamainom negalima pagal normas.
    Klausimas, ar mokykla privati? Reikės mokėti? Ar finansuos mūsų valstybė?

    Reply
    • Genovaitei.

      Nesinervuok, geriau padainuok Lietuvišką dainelę : Neieškok tu sode obuolių, ten jų nėra, tiki ar ne ???, TEN JŲ NĖRA….

    • Tautiečiams

      Puolam puolam, turintį savo nuomonę puolam! Delfi sakote? Vienpusė informacija pasiekė savo tikslą. Tik ukrainiečiams žaibiškai patvirtinamos programos, ieškomos patalpos, užsimerkiama prieš rinkliavas be mokesčių mokėjimo. Ir dar leidžiama burnoti prieš klaipėdiečius, iš kurių mokesčių jie čia renkasi, kas jiems geriau.

    • Linas

      Tamsta, Jūsų laivas jau nuėjo, kur pasiųstas

    • skaitytojas

      Švieskitės,skaitykite, nesinervinkite, tau tikrai nekainuos jų mokykla.Gal norėtum apsikeisti -savo vaikus ten ir patirti,ką jie gėdapatyrė.gal tada suprastum.Viskas parašyta,kokia mokykla,seniai,kas ją remia,kas išlaikys.Gėda tamstele,oi gėda..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This