Apie kai kurias „nesvarbias” detales ukrainiečių ir rusų mokyklų tema

Nuomonės

Viešojoje erdvėje pasirodžius diskusijoms, ar Lietuvos mokyklose vis dar reiktų siūlyti vaikams kaip antrąją užsienio kalbą rinktis rusų kalbą, manding, kur kas aktualesnis yra ne šis, o kitas su dėstomąja rusų kalba susijęs klausimas.

Sekmadienį Klaipėdoje atidarytos Tarptautinės Ukrainos mokyklos steigėjams reikėjo įdėti daug pastangų, kol ši mokymo įstaiga atsirado Klaipėdoje. Palmiros Mart nuotr.

Ar tikslinga, po Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo praėjus daugiau nei 30 metų, iš šalies biudžeto ir toliau finansuoti rusakalbes mokyklas, tokiu būdu ne tik neskatinant rusakalbių gyventojų integracijos, bet ir sudarant sąlygas kurtis neretai Lietuvai ne itin palankiai nusiteikusių piliečių uždariems burbulams?

Šis klausimas ypač aktualiai skamba šių dienų kontekste ir ypač – Klaipėdoje, kurios politikų elitas (su retomis išimtimis) ne tik kad nepadėjo, bet visais įmanomais būdais kaišojo pagalius į ratus, kad tik ukrainiečių pabėgėlių vaikams skirta mokykla uostamiestyje neatsirastų.

Užtenka prisiminti nedviprasmiškas miesto mero užuominas, ginančias rusakalbių mokyklų teises, nekalbant apie juokingą savivaldybės administracijos poziciją, išplatintame pranešime spaudai asmeninę žmogaus nuomonę šia tema pavadinus neatitinkančia tikrovės…

Bet į esmę neįsigilinusiems, tai gali pasirodyti nereikšmingos detalės, nors, žinia, velnias slypi detalėse.

O jos yra keistai įdomios ir, mano supratimu, vertos atskiro dėmesio.

Lietuva, žinia, visokeriopai remia Ukrainos kovą prieš Rusijos agresiją – pagal galimybes ukrainiečiams padeda ir šalies politikai, ir paprasti žmonės. Ne vienas lietuvis už šią pagalbą jau yra sulaukęs ir apdovanojimų iš Ukrainos prezidento, nuolat iš įvairių Ukrainos politikų girdime gražius padėkos Lietuvai ir jos žmonėms žodžius.

Užtat visame šitame gražių kalbų apie pagalbą ukrainiečiams fone itin keistai atrodo situacija su minėtos Tarptautinės Ukrainos mokyklos steigėjų pastangomis įsikurti Klaipėdoje. Vargu bau jie galėtų pakartoti savo prezidento ar jo padėjėjų padėkos žodžius uostamiesčio politikų atžvilgiu…

Ir štai šioje vietoje man asmeniškai kyla logiškas klausimas: kodėl Rusijai užpuolus Ukrainą, mes ne tik kad nedrįstame viešai kelti klausimo, ar tikslinga ir pagaliau – ar naudinga ir kam naudinga – iš šalies biudžeto toliau finansuoti rusakalbes mokyklas, tačiau nesidrovime piktintis, kai šio finansavimo paprašo vienintelė ukrainietiška mokykla šalyje? Šiuo atveju jau kalbu ne tiek apie politikus, kiek apie eilinius klaipėdiečius, kurių piktų komentarų apstu interneto platybėse. Kiek tarp jų yra rusakalbių, žinia, niekas nesiskelbia…

Ta proga pravartu priminti, jog rugsėjo pirmosios išvakarėse Klaipėdoje viešėjusi švietimo, mokslo ir sporto ministrė į mano klausimą, ar Lietuva nežada pasekti kaimyninės Latvijos pavyzdžiu, kurioje jau nuo šių mokslo metų pereinama prie visuotinio mokymo latvių kalba, palaipsniui išvis atsisakant šalyje rusakalbių mokyklų, teigė, jog tokių planų mūsų šalies politikai artimiausiu metu nepuoselėja.

„Mes turime visai kitokią situaciją nei Latvija ir Estija (ji irgi žada pasekti latvių pavyzdžiu – P. M.), visai kitokius skaičius. Diskusija gali vykti, bet šiuo metu mes turime svarbesnių klausimų – tai ir karas Ukrainoje, ir elektros kainos, ir mokytojų klausimas”, – tąsyk kalbėjo ministrė.

O atsakyti į pradžioje iškeltą klausimą, ar lietuviškose mokyklose antroji pasirenkamoji užsienio kalba turėtų būti rusų, yra labai paprasta: jei yra paklausa, turi būti ir pasiūla. Kitaip tariant, kol bus tėvelių, įsitikinusių, jog Europos Sąjungos šalyje gyvenantiems jų vaikams naudingiau antrąja užsienio kalba rinktis rusų, vietoj, pvz., vokiečių, ispanų ar prancūzų kalbą, tol bet kokios diskusijos šia tema bus bevaisės.

Tiesa, čia irgi slypi viena „nereikšminga” detalė – dalyje mokyklų rinktis kitą, be rusų, užsienio kalbą tiesiog nėra galimybių…

Užtat pradėti diskutuoti, kaip sakė ir ministrė, apie tai, ar dar ilgai Lietuva iš mokesčių mokėtojų, t.y. mūsų visų kišenių, finansuos rusakalbes mokyklas, manyčiau, būtų pats laikas. Ypač žinant, jog diskutuoti lietuviai mėgsta metų metais…

17 Comments

  1. Siaip

    Valstybine kalba yra lietuviu. Tokia kalba turetu ir mokyklos veikti. Isskyrus tarptautines ar privacias. Rusiskos mokyklos yra okupacine atgyvena. Latviai elgiasi teisingai. Niekas neuzdraudzia buti rusais lietuvoje. Tegul buna kiek nori – laisvalaikiu, namie, savaitgaliais. Lietuvoje privaloma lietuviu kalba viesajame gyvenime. Net pardavejos Olga ir Irina kalbedamos darbe darbo klausimais privalo kalbeti lietuviskai. Buvo net oficialus atvejis kai gelezinkelieciai darbe per racija kalbedami rusiskai gavo bauda. Taip turetu buti kiekviename prekybcentrije ar kitoje viesoje vietoje – uzsienio kalba galima kalbeti tik su uzsienieciais. Vietiniams – valstybine kalba.

    Reply
  2. Sigita

    Ukrainiečių mokyklą yra privati mokykla, juk parašyta Všį, o miesto mokyklos yra valstybinės lietuviškos mokyklos, tik rusų kalba, skirtos Lietuvos piliečiams. O Puteikienė kai paleido plokštelę ir visur tą patį „groja, o mąstyti plačiau niekaip jai nepavyksta.
    Kiek kainuos mokslas? Be nuomos bus ir šildymas, elektra ir tt. Vėl kaulys pinigų?

    Reply
    • N. Puteikienė

      Mokymas mokykloje nemokamas, aplinkos krepšeliui yra į kurtas paramos fondas. Beje, tose valstybinėse rusų kalbos mokyklose mokomasi iš vadovėlių, kuriuose yra Kabajevos portretas, parašyta, kad Rusija yra demokratinė respublika. Mąstykite šiek tiek plačiau, ypač Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste.

    • Nekaulys - atiduos mūsų mokesčius

      Pritariu Sigitai. Rusiškos mokyklos skirtos rusakalbiams Lietuvos PILIEČIAMS, kurie gyvena Klaipėdoje nebe pirma karta, dirba ir moka mokesčius ir kuriuos gina Lietuvos Konstitucija ir Tautinių mažumų įstatymas, kuris garantuoja mokslą gimtąja kalba tautinėms mažumoms. Ir Nina, su rusų mokyklomis viskas yra gerai, arba kaip Jums tai OK. Kaip ir su lenkų mokyklomis Vilniaus rajone. Ukrainiečiai Klaipėdoje savo laiku turėjo savo sekmadieninę mokyklą, bet Jūs to nežinote, nes tuomet į Klaipėdą su Puteikiu dar nebuvote atklydę. Dabartiniai atbėgėliai aršūs: kuria privačią VŠĮ per galvas, nesilaikant reikalavimų, neturi ministerijos leidimo, patvirtintų programų, bet jau veikia ir renka neteisėtas rinkliavas. Šalia rėkiančių stovi plačiai , kaip jai atrodo, mąstanti Puteikienė ir viską žada, bet ne iš savo kišenių. Mūsų vaikai suaugs, kol sulauks eilėse darželių, naujos mokyklos. Ir mums miesto tarybos veikėjai ir savivaldybės klerkai aiškins, kad tam nėra pinigų, trūksta biudžeto. Kur netrūks, kai bus remiama privati ne mokesčių mokėtojų mokykla.

    • skaitytojas

      Dėl vadovėlių ir juos eesančių pagyrų ,,demokratinei” okupantei-juk yra mokytojai,kur kritinis mąstymas,kalbėkite,aiškinkite,kas dabar vyksta,kas buvo, kaip yra.Niekas negali uždrausti.O tam,tai,,nekaulys” reiktų šviestis truputuką, kai lyginate tamsta tuos,kurie kančias patyrė,karo baisumus ir tuos,kurie mokosi,gyvena ir per 20-30 metų neišmoko valstybinės lietuvių kalbos.Kai kurie ukraineičiai per vasarą pasimokę kalba jau geriau už nuolat čia gyvenančius jūsiškius.

  3. Fanatizmo apraiškos

    Pasistatom vielos sienas su Baltarusija, Kaliningrado sritimi, lenkais, nes ir jie yra tautinė mažuma, pervardinam Mendelejevo cheminių elementų lentelę, padarom, kad neliktų rusų klasikų knygų, muzikos, kad pagaliau niekas negalėtų perskaityti Cvetajevos ar Bulgakovo originalo kalba ir ateis Palmiros karalystė!

    Reply
    • Na jau na jau

      Man neskauda , aš sakau turime tilpti VISI po saule . Pasikartosiu , aš nepažįstu nei vieno rusakalbio kuris nesupranta ar nemoka lietuviškai . Jie gyvena Lietuvoje ! Dirba Lietuvoje . O jūs sakote , kad ukrainiečiai grįš į Ukrainą . Tai kam jiems mokėti lietuviškai ? Ar vis dėl to jie liks Lietuvoje ir kalbės rusiškai parduotuvėje ? 🙂 O gal ukrainietiškai ? Kiršinančios kalbos ir tekstas . Nemalonu skaityti . Aš jumis labai nusivyliau ponia Puteikiene .

    • Palmira Martinkienė

      Skirtingai nei jūs, aš rusų klasikus ir šiuolaikinius autorius skaitau ir ateity ruošiuosi skaityti TIK originalo kalba. Bet kad jūs, skaitydamas, kas parašyta lietuviškai, ne tik nesuvokiate teksto esmės,bet ir jį interpretuojate pagal savo suvokimo lygį -nuoširdi mano užuojauta:)

    • N. Puteikienė

      Gal Jūs neoastebite vienos „problemėlės” – Rusija netelpa po saule, ji stumia ukrainiečius iš Ukrainos. Ukrainiečiai čia atvyko ne savo valia. Ir jie turi teisę išlaikyti savo identitą ir mokytis ukrainiečių kalba. O mokydamiesi rusiškose mokyklose jie tikrai lietuviškai neišmoks. Ukrainietės irgi dirba Lietuvoje. Ir su aukštaisiais išsilavinimais dirba valytojomis. Taip, kad nėra ko pavydėti joms.

  4. N. Puteikienė

    Žurnalistė kelia logišką ir teisingą klausimą: kodėl skelbiant apie visokeriopą pagalbą Ukrainai, ukrainiečių mokyklai vis kaišiojami pagaliai į ratus?
    Išgirdau net tokį absurdišką aiškinimą, atseit yra siekis, kad jaunieji ukrainiečiai asimiliuotųsi ir liktų Lietuvoje, kaip pigesnė, bet europietiška darbo jėga.
    Bet Klaipėdoje 90 proc. ukrainiečių lanko rusiškas mokyklas. Tai kyla pavojus, kad jie asimiliuosis su tais, kurie gimė ir užaugo Lietuvoje, bet nekalba lietuviškai.

    Reply
    • Na jau na jau

      Aš nepažįstu nei vieno rusakalbio , kuris gyvena Lietuvoje , dirba Lietuvoje , jo vaikai lankė rusakalbes mokyklas ir nemoka ar nesupranta lietuviškai . Gana , ponios ir ponai , kiršinti žmones. Mes patys lietuvaičiai negerbiame savęs . Prasilenkiame po kiekvienu . Aš niekada nerašysiu , nesakysiu slava Ukraine , aš visada sakysiu GARBĖ LIETUVAI . Nenešiosiu višivankų , nemačiau ukrainiečių su lietuviškais tautiniais kostiumais , skanduojant ” Garbė Lietuvai . Ačiū Lietuvai ” . Mes, mažytis kraštas vargiai ar dar likę 2 milijonai , padedame ar ne 40 milijonų turėjusiai Ukrainai ? Karas yra blogis . Nemanau , kad daug iš jų mokės lietuviškai . Lietuvių klb . egzaminas bus ? Tokia mano nuomonė . Gyventi po saule , turime tilpti visi , bet atvykus į svetimą kraštą , tą kuris tau padeda , REIKALAUTI ! Ne . Ne. Ne.

    • N.Puteikienė

      Tam – „Na jau”: Ukrainiečių mokyklos atidaryme kiekvieno ukrainiečio kalboje buvo padėka Lietuvai ir jos žmonėms, skambėjo Lietuvos ir Ukarinos himnai, plazdėjo Lietuvos ir Ukrainos vėliavos. Pažįstu ne vieną čia gimusį rusą, kuris nekalba lietuviškai. Jeigu būtų priešingai, jau nebūtų rusiškų mokyklų Lietuvoje. Ukrainiečiai nori mokytis savo kalba, nes kai laimėsim karą, jie sugrįš atsatyti savo šalies.

    • Jūs rimtai ? :) ponia Puteikiene ?

      Ukrainiečiai grįš į Ukrainą ? 🙂 Netikiu !!! Maža dalis , gal . Bet kiti …. Ne. Ne . Ne. Padėkos žodžiai atidarant mokyklą kaip ir priklauso . Nesureikšminu . Aš žvelgiu plačiau . Aš ilgai dirbau su ukrainiečių simfoniniu orkestru dar iki karo . Ne jums, ponia Puteikiene, mane mokyti ” kas yra kas ” , ypač ukrainiečiai 🙂

    • Na jau na jau

      mano ir dalis mokslų praėjo dabar vadinamam Lvive . Atidarė privačią mokyklą , gavo finansavimą iš Lietuvos biudžeto ir pasibaigus karui ją uždarys , nes vaikučiai su mamomis grįš į Ukrainą ? Oi ponia Puteikiene 🙂

    • N. Puteikienė

      Oi, ko jums taip skauda viena ukrainiečių mokykla? Kaip suprantu, dėl rusiškų mokyklų jums ok? Jų Klaipėdoje bene 6 yra.

    • tam Ne jau ne

      Iš kur išlindote, ponička,kad negirdėjote,,Ačiū Lietuvai”,Dieve mano,kokia tamsa čia išlindo,nežino,net kiek gyventojų Lietuvoje, nemato,kaip reikalauja, niekina šalį tie,kurie gyena čia seniai ir neintegravosi,nekalba lietuviškai.Gal jūs ne apie ukraineičius domėkites,o žinote,apie ką.
      Pagarba Puteikienei ir straipsnio autorei.

  5. Ku ku

    Kad Palmira yra kvanktelejus moteriškė klaipėdiečiams yra žinomas faktas ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gero maisto festivalyje - maisto gaminių įvairovė

Balandžio 6 d. Klaipėdos „Akropolis“  lankytojus pakvies į naują renginį – gastronomijai dedikuotą Gero maisto festivalį. Atėjusieji į renginį galės ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Veidai

Už pagalbą judrėniškiams dėkinga ukrainietė gamina veganišką šokoladą

Natalija Charčenko iš Sumų srities, prieš dvejus metus apsigyvenusi Judrėnuose, čia tęsia savo veiklą, kuria užsiiminėjo ir Ukrainoje – gamina ...
2024-03-16
Skaityti daugiau

ELTA

Įtariama, kad per Lietuvą gali būti vežami grūdai iš okupuotų Ukrainos teritorijų

Žemės ūkio ministerija praneša, kad reaguodama į gautą informaciją apie galimai Rusijos per Baltijos jūros uostus realizuojamus iš okupuotų Ukrainos ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This