Rudenį sugrįžta teatrų festivalis „Jaunatis“

Kultūra

Po daugiau kaip metų pertraukos Žvejų rūmai vėl pakvies į teatrų festivalio „Jaunatis“ spektaklius. Festivalio programoje – šeši Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos teatrų spektakliai, kurie uostamiestyje bus parodyti pirmą kartą. Nors festivalis dedikuojamas vaikams ir jaunimui, spektaklių tematika bus aktuali labai plačiai auditorijai:  idealizmo ir jaunatviško maksimalizmo susidūrimas su realybe, lytinio tapatumo paieškos, socialinės problemos, klausimai apie žmogiškąją prigimtį ir, aišku, pasakos bei svajonės.

Jau pirmojo teatrų festivalį „Jaunatis“ pradėsiančio Oskaro Koršunovo teatro spektaklio pavadinimas kelia intrigą – „Trans Trans Trance“. Šio spektaklio dramaturgiją režisierė Kamilė Gudmonaitė kartu su aktoriais kūrė ne remiantis originalia pjese ar literatūra, o repeticijų metu sukurta ir atrasta medžiaga. Iš atvirų pokalbių gimęs spektaklis klausia, kiek mus įtakoja ir formuoja lytinė tapatybė? Kas nutinka žmogui, jei jo vidus neatitinka jo išorės? Ar sunku priimti save tokį, koks esi iš tikrųjų, jeigu tave ne visada priima visuomenė?

Kauno teatro trupė „Teatronas“ festivalyje „Jaunatis“ parodys spektaklį-odę nevilčiai „Kandidas arba Optimizmo mirtis“. Čia režisierius Gildas Aleksa remiasi prancūzų rašytojo ir filosofo Voltero apysaka, kritikuojančia  Leibnizo optimizmo filosofiją, o jauna trupė mėgina Kandido nepasiduodančiomis akimis pažvelgti į skaudžias temas per komiškumo prizmę. Spektaklis kalba apie jaunosios kartos ambicijų, idealizmo ir jaunatviško maksimalizmo susidūrimą su realybe, kurioje pragyvenimas, išgyvenimas ir sugyvenimas atima svajonių įgyvendinimo laiką, o vėliau – ir norą.

„Vaidina Marius Repšys“ – lyg ir viskas pasakyta… Daug įsimintinų vaidmenų sukūręs, aukščiausius teatro ir kino apdovanojimus pelnęs, vienas žinomiausių Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorių. Su Mariumi Repšiu publikos laukia susitikimas taip pavadintame spektaklyje (režisierius Mantas Jančiauskas), kuriame žiūrovas kviečiamas pabūti su aktoriumi. Pabūti labai arti. Leistis kelionėn gilyn į pasąmonę, į vidinį kosmosą, geriant iš atminties šaltinių, kaunantis su šešėliais, linksminantis su animomis, ieškant savojo dievo. Žvejų rūmų scenoje jis vaidins. Bet kaip suvaidinti save? Ar įmanoma savęs nevaidinti? Šiuose klausimuose, kaip ir spektaklyje, teatras persipina su gyvenimu.

Teatrų festivalio „Jaunatis“ programoje žiūrovai išvys itin retą svečią – Kauno valstybinį lėlių teatrą su spektakliu „Dievų miškas“ pagal to paties pavadinimo garsųjį Balio Sruogos romaną, atskleidžiantį Antrojo pasaulinio karo metais Štuthofo koncentracijos stovykloje patirtus išgyvenimus. Spektaklis pelnė aukščiausią Lietuvos teatro apdovanojimą „Auksinis scenos kryžius“ kaip geriausias 2021-ųjų metų objektų ir lėlių teatro spektaklis. Reiktų pastebėti, kad „Dievų miškas“ – ne tradicinis lėlių teatro spektaklis: scenoje vaidina „gyvi“ aktoriai.

Patiems jauniausiems žiūrovams patiks „Stalo teatro“ iš Vilniaus spektaklis „Muilo opera: Burbuliuko meilė“. Šis itin vizualiai gražus spektaklis – tai kelionė per Žemės amžius, pirmųjų bakterijų, gaminančių deguonį būsimai gyvybei, kolonijas. Nuo požemių į medžių viršūnes per skruzdėlių gyvenimą, per formų virsmus iš vienos į kitą, per miškus ir vandenis su banginiais, dusiomis, bitėmis ir paukščiais.

Klaipėdos Žvejų rūmų jaunimo teatras „Be durų“ pakvies į pasaką. Šiemet 60-ąsias kūrybinės veiklos metines minintis kolektyvas festivalio uždarymui repetuoja atnaujinimo premjerą „Smaragdo miesto burtininkas“, režisuotą ilgametės teatro meno vadovės Angelės Juškevičienės. Linksmame muzikiniame spektaklyje, kuriame aktoriai šoka ir dainuoja, o žiūrovai juos palaiko katutėmis, jaunoji publika susitiks su pamėgtais veikėjais – burtininkais Vinila ir  Gudvinu, mažąja Ele ir kitais spalvingais personažais.

XIV teatrų festivalis „Jaunatis“ programa:

Spalio 3 d. 19 val. OKT/Vilniaus miesto teatras. „Trans Trans Trance“ (N 14).

Spalio 12 d. 10 val. ir 12 val. Stalo teatras. „Muilo opera: Burbuliuko meilė“.

Spalio 17 d. 19 val. Teatro trupė „Teatronas“. „Kandidas arba Optimizmo mirtis“ (N 16).

Spalio 27 d. 19 val. Lietuvos nacionalinis dramos teatras. „Vaidina Marius Repšys“ (N 16).

Lapkričio 17 d. 19 val. Kauno valstybinis lėlių teatras. „Dievų miškas“ (N 16).

Lapkričio 20 d. 12 val. Žvejų rūmų teatras „Be durų“. „Smaragdo miesto burtininkas“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Tarptautinei teatro dienai – premjera ir žiūrovų pamėgti spektakliai

Pasitinkant tarptautinę teatro dieną Klaipėdos Žvejų rūmuose kovas buvo paskelbtas teatro mėnesiu. Renginių afiša skelbia net dvylika spektaklių, kuriuos rodė ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Žvejų rūmuose - kitoks Nedos Malūnavičiūtės koncertas

Kovo 28 d. 18.30 val. Klaipėdos Žvejų rūmai kviečia praleisti vakarą su Neda Malūnavičiūte (vokalas, fleita) ir Richardu Baniu (fortepijonas). ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas

Kovo 11-ajai skirti renginiai

1990 m. kovo 11 d. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba pasirašė Lietuvos nepriklausomybės atstatymo aktą, kuriuo Lietuva paskelbta nepriklausoma valstybe. Šiemet ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This