Komunalininkams nepatinka Klaipėdos valdžios planai

Verslas

Klaipėdos savivaldybės planai kitais metais patikėti miesto kelių ir gatvių valymo paslaugas jos bendrovei Klaipėdos autobusų parkas (KAP) be viešojo konkurso supykdė Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociaciją (LKATA). Ji pranešė, jog raštu kreipėsi į savivaldybę, Viešųjų pirkimų tarnybą ir Konkurencijos tarnybą, prašydama atsakyti į kylančius klausimus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Klaipėdos miesto savivaldybė savo valdomą įmonę aprūpina reikalinga technika, ketindama sudaryti vidaus sandorį dėl paslaugų teikimo. Mūsų asociacijos nariams tokie savivaldybės planai kelia didžiulį susirūpinimą, nes tai riboja konkurenciją ir visuomenės galimybes kontroliuoti paslaugos teikėjus, o ilgai kurtas ir tobulintas viešųjų pirkimų įstatymas čia netenka bet kokios galios. Sąžininga konkurencija ir galimybė atlikti nepriklausomą paslaugų teikėjo auditą tampa nebeįmanoma“, – pranešime cituojamas Simonas Barsteiga, LKATA direktorius.

Savivaldybei sudarant vidaus sandorį, kiti rinkos dalyviai negali pateikti savo pasiūlymų, o paslaugų teikimo sutartis pasirašoma su pačios savivaldybės kontroliuojama įmone be jokios konkurencijos vienašališku sprendimu.

Asociacija primena, kad šių metų gegužės 5 d. nutarimu Konstitucinis Teismas nustatė, kad savivaldybės vidaus sandorius su sau pavaldžiomis įstaigomis gali sudaryti tik tuomet, kai nėra galimybės paslaugų teikėją pasirinkti viešojo konkurso būdu, tik tokiu būdu galima užtikrinti nuolatinį paslaugų teikimą ir tik įsitikinus, kad vidaus sandoris nediskriminuoja kitų tokias pačias paslaugas teikiančių rinkos dalyvių. LKATA teigimu, šių sąlygų Klaipėdos savivaldybės numatytas vidaus sandoris neatitiktų.

„Mūsų vertinimu, toks vidaus sandoris prieštarautų Konstitucijai. Nėra jokių kliūčių Klaipėdos miesto savivaldybei šią paslaugą įsigyti viešojo konkurso būdu ir užtikrinti nuolatinį paslaugos teikimą, nes juk ir iki šiol savivaldybė sėkmingai tą darė. Šiuo metu kelių ir gatvių priežiūros paslaugas miestui teikia viešojo konkurso būdu pasamdytos kelios įmonės“, – sakė S. Barsteiga.

Anot S. Barsteigos, problema kyla dėl to, kad savivaldybės Konstitucinio Teismo nutartį interpretuoja klaidingai ir pasirenka sau patogesnį supratimo būdą.

Jis teigia, kad tokių problemų kyla ir kitose savivaldybės, o tai esą verčia nepriklausomus rinkos dalyvius kreiptis į teismus.

„Jau turėjome situaciją, kai 2020 m. panaši problema kilo Panevėžyje, kai miesto savivaldybės administracija sudarė vidaus sandorį su savo valdoma įmone „Panevėžio specialus autotransportas“ ir perdavė jai atliekų tvarkymo paslaugų tiekimą gyventojams. Kiti rinkos dalyviai kreipėsi į teismą dėl neužtikrintos galimybės pasiūlyti savo paslaugas viešojo konkurso metu. Visgi savivaldybė su savo valdoma įmone sudarė laikinąją sutartį, kuriai pasibaigus turės surengti viešąjį konkursą. Tuo pačiu būdu minėtai įmonei 10 metų laikotarpiui perduota miesto teritorijos priežiūra, sutarties vertė siekia 30 mln. eurų. Taigi, tokių situacijų, kai dėl neteisingų interpretacijų pažeidžiamos kitų rinkos dalyvių teisės į sąžiningą konkurenciją, jau yra ne viena“, – sako S. Barsteiga.

3 Comments

  1. asociacija atsiprašant

    ta, atsiprašant, komunalininkų asociacija vienija 13 stambiausių LT monopolistų ir gina jų privačius interesus. Kai tas pačias paslaugas teikia savivaldybės įmonės, kažkodėl kaina yra dvigubai mažesnė. Ir dividendai atitenka ne ekoservisų savininkams, o miestų savivaldybėms, kurios gali juos investuoti į miestiečių gerovę.

    Reply
  2. Cha

    Tik jau nereikia apie „sąžiningą konkurenciją. Pats dalyvavau panašiuose procesuose ir konstatuoju, kad paslauga gerokai pabangtų įtraukius tuo vadinamus „nepriklausomus tiekėjus”.
    Savivaldybė gali kontroliuoti savo įmones

    Reply
    • Anonimas

      Kaip …Savivaldybė gali kontroliuoti savo įmones

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Klaipėdos pirtį ketina perduoti buvusiam Autobusų parkui

Klaipėdos miesto meras teikia Tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma UAB „Vildmina“, valdančią senąją miesto pirtį, Trilapio g. 6,  reorganizuoti prijungiant ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Miestas

„Nešvariausiam” miestui tvarkyti ieškoma naujų sanitarų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė apie 4 milijonų eurų vertės viešojo pirkimo konkursą dėl bendrojo naudojimo teritorijų (šaligatvių, autobusų sustojimo aikštelių, aikščių, ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

Transportas

„Klaipėdos paslaugos” pirks taršius naudotus autobusus

Nors Klaipėdos savivaldybė tarp 2023–2027 metų veiklos prioritetų įrašė, kad netaršių autobusų dalis jos valdomoje UAB „Klaipėdos paslaugos” sudarys 100 procentų, ...
2023-10-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This