Ką gali nemeilė

Nuomonės

Retkarčiais žiūriu geresnius rusiškus filmus ar serialus, ypač tuos, kuriuose pasakojama apie Stalino epochą.

Juos žiūriu kitaip – kaip „vaizdinę priemonę”, formuojančią rusų mąstyseną bei mentalitetą. Tai dažniausiai daroma ne primityviai („Volga-Volga” laikai jau seniai praeity), o per gerai užmaskuotą, ne visiems iš pirmo žvilgsnio pastebimą propagandą, pridengtą meniniu šydu ir dažnai – gerai sukaltu siužetu. Paskutinysis iš šio tipo matytų serialų – „Patėvis” (Otčim).

Pradžioje rodomas 1952 metų Sibiro kaimas – klaiki baimė, tikėjimas Stalinu, begalinis skurdas. Viskas perteikta labai tikroviškai su gera vaidyba pasižyminčiais ir įtikinamai veikėjus kuriančiais aktoriais.

Trumpas filmo siužetas: per vadinamąsias spalines vaikui įduodamas nešti Stalino portretas, jis netyčia suklumpa ir vado snukelis atsiduria purve.

Jei šį ženklą paišo Lietuvoje gimę ir augę jaunuoliai, galima tik įsivaizduoti, kiek giliai ir plačiai rusiškų melagienų propaganda yra paplitusi pasaulyje bei užnuodijusi žmonių sąmonę. Palmiros Mart nuotr.

Prasideda tyrimas, vaiką išmeta iš spaliukų, o jo senelis, buvęs buožė, gindamas anūką, apskundžia trumpam kaime pasirodžiusį, kaip vėliau paaiškėja, valdžios nelabai mėgstamą teigiamą kilmingą komunistą lenkiškai žydiška pavarde (jis kartu su vaiku ir jo mama vėliau tampa pagrindiniais filmo veikėjais). Jis nuteisiamas už vaiko „sukurstymą” paniekinti vadą.

Vėliau siužetas vystosi jau atšilimo – Nikitos Chruščiovo valdymo laikotarpiu, čia jau atsiranda net detektyvo elementų, o hepyendas, deja, kaip dažniausia būna – holivudinis, tik su rusišku prieskoniu. Bet esmė ne čia.

Panašūs filmai man padeda perprasti dabartinę situaciją Rusijoje ir kas vyksta su šios šalies žmonėmis.

Rusų tauta savo valdžios metodiškai yra prievartaujama nuo 1917-1918-ųjų, kai bolševikai išžudė visą caro šeimą, nepagailėję net mažamečių vaikų, ir tai ilgą laiką (bent jau sovietmečiu) buvo pateikiama kaip teigiamas, net sektinas pavyzdys.

Taip iš kartos į kartą buvo ugdomas ir iki šių dienų palaikomas žudymo kultas. Jei tau nuolat teigiama, jog žudyti yra gerai, nes mat žudo „gerieji rusai”, jei juoda pateikiama kaip balta, jei nuolat meluojama, II pasaulinį karą, skirtingai nei visas pasaulis, vadinant Didžiuoju tėvynės karu, kuriame nugalėtojais – neva išvaduotojais laikomi tik vieni rusai, neminint sąjungininkų nuopelnų, jau nekalbant apie tai, kokias civilinių skerdynes tie „išvaduotojai” su pasimėgavimu rengė Rytų Prūsijoje (o jų anūkai – dabartinėje Bučoje ar Irpinėje) – kaip tada nelabai mąstančiai liaudžiai atskirti, kas iš tiesų yra melas, o kas – tiesa?

Rusų tautos smegenys plaunamos, deja, jau šimtmetį, tad ar bereikia stebėtis, jog didžioji jos dalis yra tapusi mankurtais, tikinčiais savo dabartinės fašistinės valdžios pramanais ir jos juoda propaganda.

Ir šiuo metu masiškai nuo mobilizacijos bėgantys jauni vyrai yra, deja, tokie patys – jie tik gelbsti savo kailį, o situacijai pasikeitus lyg niekur nieko grįš į savo „didžiąją tėvynę” ir vėl ant mašinų bei namų sienų paišys rusofašistų simboliu tapusį Z ženklą.

Jei šį ženklą bei rusiškas vėliavas paišo net Lietuvoje gimę ir augę jaunuoliai, galima tik įsivaizduoti, kiek giliai ir plačiai rusiškos melagienos yra paplitusios pasaulyje bei užnuodijusios žmonių sąmonę.

Šiuolaikinio rusofašizmo ištakas ir jo giluminę, sakyčiau, net filosofinę esmę, mano galva, itin vykusiai atskleidžia Andrejaus Zviagincevo filmas „Nemeilė”.

Jame pasakojama iš pirmo žvilgsnio niekuo neypatinga buitinė eilinės besiskiriančios šeimos istorija, savyje turinti tiek poteksčių ir jėgos, jog tarpais juostą tampa sunku žiūrėti net fiziškai. Jo visa esmė sukoncentruota pavadinime – nuo mažų dienų augant nemeilės, pykčio, brutalumo, neapykantos bei nesaugumo apsupty, beveik neįmanoma, jog užaugęs žmogus bus kitoks: mylintis, kuriantis ar empatiškas.

Bene geriausias to įrodymas – pats Rusijos prezidentas Putinas, savo kalboje naudojantis kalinių leksiką, propaguojantis pyktį, neapykantą bei šlovinantis jėgą ir žudynes. Ką bekalbėti apie rusų bažnyčios patriarchą Kirilą, jau viešai raginantį žudyti ukrainiečius.

Ir tada susimastai: ar ši tauta dar turi bent kokią padoresnę ateitį, ar ji turi galimybę kada nors sugrįžti į civilizuotų tautų bendriją?

Gal, mąstau, kol joje gyvena tegul ir pavieniai zviagincevai, makarevičiai ar galkinai, jai dar yra vilties atsitiesti ir laiku atsikvošėti?

9 Comments

  1. Autorė

    Iš didelio proto. Kaip visada nesugeba suprasti: rusas – tautybė, tai žmogus , rusija – šalys, kur daug tautybių. Būtent tos šalies gyventojams ir pučia migla. Meilė honorarui rašo straipsnį apie nemeiles galimybes.

    Reply
  2. N'ui

    Kremliaus propaganda labai paveikė smegenis. Žinoma, klausimas, ar buvo ką paveikti. Azoviečiai praktiškai nenaudojo svastikos kaip ženklo. Pavieniai atvejai įmanomi, tai juos ir pateikė ruzzkių propaganda juodindami azoviečius, kurių nemaža dalis yra rusai. Taip taip, Ukrainos etniniai rusai, kurie nekenčia kremliaus žiurkių ir moskkovitų, atėjusių 2014 metais žudyti jų šeimų ir pavogusių jų verslus. Kita dalis, dauguma, azoviečių yra rusakalbiai Rytų Ukrainos sričių ukrainiečiai. Slava Ukraine, herojam slava, smert vorogam!

    Reply
  3. N

    Kiek jus kursit nesantaika ir neapykanta? 1-2-3 rusofobiski straipsniai apie „rusufasizma” per savaite…

    Reply
    • N'ui

      Tol, kol nebus sunaikintas rusofašizmas, vatagalvi.

    • to N

      Labai gerai kad kuria tokius straipsnius,kad parodo tiesą, gal vis mažiau nuo mažens kals okupantai savo vaikams į galvas,kad jie velikije, imperija,nepobedimyje ir t.t. Taip paskui ir užauga tokie žudikai kaip dabar kariaujantys nežinia dėl ko svetimoje šalyje.

  4. Pensininkas.

    Palestinoje gyvenusios žurnalistės Giedrės Steikūnaitės teigimu Šiandienos Palestinos realybė – dešimtmečius besitęsianti karinė okupacija ir su ja siejamas brutalumas – žemės užėmimas, žmogaus teisių pažeidimai, institucinė diskriminacija (Kas ten taip nedemokratiškai elgiasi ???)
    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/world/palestinoje-gyvenusi-lietuve-priespaudos-akivaizdoje-turi-islaikyti-savo-zmogiskaji-oruma.d?id=91386041

    Reply
  5. Nojus

    Sunkiai serganti tauta. Pralaimėjimas Ukrainoje, tikėkim, jos sunkaus ir ilgo gyjimo pradžia. Iki karo nemaniau, kad Rusijoje, ir ne tik, tiek daug infekuotų didžiarusiško šovinizmo virusu. Aišku, kad ši šalis negali disponuoti masinio naikinimo ginklais.

    Reply
    • N

      Kai tu operuoji visos „tautos” savoka, tu nematomai pakliuni butent i „fasizmo” zona, bet tu kazkodel sito nepastebi 🙂 … Kai nuo 2014 metu zude „koloradus”, „vatnikus” ir pan, kai dabar rode Azoviecius su svastiku tatuirotemes (kai pasidave Mariuopoleje geguzes men) kai kurie cia, Lietuvoje, pasirinko „nieko” nepamatyti, ir net – plojo…

    • tam N

      Kvailas komentaras. Tie azoviečiai, jei ir išsitatuiravę svastikas, beje, tokių procentas rusijoje gerokai didesnis, ne pagrindas pulti kitas šalis, prisidengiant kažkokiom denacifikacijom, demilitarizacijom ar kitu briedu. Visa tai ruskiai pas save tegul susitvarko. O esmė tai ruskių šovinizme- valstybė ir visuomenė merdinti desperatiškai stengiasi išsaugoti savo „didybę”, bet kai savo dvokiančio tvarto nesusitvarko, ar gali tikėtis kokių sąjungų su kaimynais?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This