Kruizinių laivų turistai labiausiai nusivilia Palanga

Svarbu, Uostas ir jūra

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, vertindama šių metų rezultatus, konstatuoja, kad kruizinė laivyba jau atsigavo po COVID-19 ribojimų.

Žinia, 2020 metais Klaipėdoje nebuvo nė vieno kruizinio laivo, o pernai lankėsi tik du. Šiemet tokių laivų skaičius lyginant su 2019 m. augo 20 proc. – iki 61, o keleivių – 31 proc. – iki 46,8 tūkst.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Daugiausia – 65 – kruizinių laivų Klaipėdos uostas buvo sulaukęs 2007 metais. Daugiausiai keleivių – 74,7 tūkst. – buvo suskaičiuota 2017-aisiais.

Pasak Uosto direkcijos generalinio direktoriaus Algio Latako, šiemet iš kruizinės laivybos uostas gavo rekordinę finansinę naudą – 913 tūkst. eurų rinkliavų. Tai lėmė ir padidinimas. Tuo metu Klaipėdos turizmo, kultūros ir informacijos centro direktorė Romena Savickienė teigi, jog tyrimai parodė, kad vidutiniškai vienas kruiziniu laivu atplaukęs turistas išleidžia mieste apie 40 eurų, tad šiemet Klaipėda dėl to gavo apie 1,8 mln. eurų pajamų.

A. Latako teigimu, šiais metais 12 kruizinių laivų į Klaipėdą atplaukė pirmą kartą. 42 laivai buvo didesni nei 200 m ilgio, o tokiems jau reikia specialios infrastruktūros. Apie dešimt laivų negali atplaukti, nes jiems nepakanka esamos infrastruktūros.

„Matyt, tas skaičius tik didės, nes statomi vis didesni laivai”, – sakė uosto vadovas, paminėjęs, kad ilgesnius nei 300 m kruizinius laivus bus galima priimti naujoje krantinėje ties „Memelio miestu”, kuri kartu su nauju direkcijos pastatus gali atsirasti apie 2026-2027 metus.

O kol kas direkcija investuoja į esamo Kruizinių laivų terminalo krantinę. Jos remonto darbų iki šio sezono pradžios nebuvo pavykę užbaigti. Pasak A. Latako tai lėmė „daug nenumatytų darbų”, o pati didžiausia bėda buvo tai, kad dėl pandemijos užstrigo reikiamos įrangos tiekimas, buvo suvėluota su dažymo, siūlių užtaisymo darbais, kurių negalima atlikti žiemos periodu.

„Tada priėmėme sprendimą sustabdyti darbus, kiek įmanoma sutvarkyti, kad nejaustų turistai diskomforto”, – sakė A. Latakas.

Pasak jo, iš viso šiek darbai atsieis apie 1,5-1,7 mln. eurų. Šios rekonstrukcijos metu bus įrengtas ir nuotekų priėmimo taškas, tad nebereikės jų perduoti į specialius laivus.

Direkcijos atlikto tyrimo metu 62 proc. apklaustų keleivių vizitą į Klaipėdą įvertino aukščiausiais balais. 2019 metais tokių buvo 46 proc.

Prasčiausiai vertinamos ekskursijos į Palangą, senamiesčio pramogos ir ekskursijų pasirinkimas. Geriausiai vertinama švara, saugumas, draugiškumas. Į Klaipėdą rekomenduoja atvykti 54 proc. turistų.

„Šiemet mažiau keleivių rinkosi ekskursines programas, matyt, tai pandemijos pasekmė, kai žmonės įprato keliauti individualiai, o ne grupėmis. Iššūkis buvo ir gidai, nes per pandemiją nemažai jų pakeitė savo profesiją”, – sakė R. Savickienė.

Pasak jos, turistų atsiliepimai apie Klaipėdą yra tikrai geri, bet vis dar pasigendama daugiau viešųjų tualetų, nors juos esą tikrai galima rasti.

4 Comments

  1. KODĖL STRAIPSNIO PAVADINIMAS APIE PALANGĄ?

    Jis galėjo būti ir gerokai kiitokesnis, ir visiškai tik apie Klaipėdą: apie nesamas Klakpėdos senamiesčio pramogas, apie tualetų stoką Klaipėdoje ir ekskursijų pasirinkimą toje pačioje Klaipėdoje.

    Reply
  2. Irena

    „Į Klaipėdą rekomenduoja atvykti 54 proc. turistų” – baisus rezultatas.

    Reply
  3. Melagė

    Na dėl išleidžiamų pinigų tai ponia, turizme „nepakeičiamoji”, vėl prisimelavo.
    Turistai geriausiu atveju nusiperka gintarėlį.
    Į barus retas, kuris užsuka.
    Uždirba čia tik uostas

    Reply
    • >melage

      o iš kur tamsta žinote, kas ko ir už kiek nusipirko? iš paskos sekiojote? negražu…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This