Naujoji mokykla gali atsieiti ir daugiau nei 18 mln. eurų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetą, ketvirtadienį po devynių mėnesių panorusį ir vėl pasikapstyti po naujosios mokyklos statybų istoriją, Savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Gintaras Dovidaitis informavo, kad galutinė rangos sutarties vertė gali padidėti ir iki 18,3 mln. eurų – t. y. beveik 70 proc. 

Kartu tarnautojas patikino, kad dedamos visos pastangos, jog kiti mokslo metai jau galėtų būti šio objekto atsivėrimo data. 

Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, 2019 m. birželį su UAB „Versina“ pasirašytos rangos sutarties vertė siekė 10 922 993 Eur. Mokyklą buvo numatyta pastatyti per 16 mėnesių. „Atvira Klaipėda” jau daug kartų rašė ir apie darbų vėlavimo, ir apie jų brangimo priežastis. G. Dovidaitis ketvirtadienį politikus informavo, kad šiuo metu jau yra pasirašyti 34 papildomi susitarimai, spalį bus pasirašyti dar du. Rangos darbai jau yra pabrangę iki 16 462 486,06 Eur. 1,2 mln. eurų atsiėjo indeksavimas, o kita dalis – papildomi darbai.

Pasak G. Dovidaičio, iki šiol yra užaktuota ir apmokėta darbų už 8 652 625,52 Eur (52,56 proc.), tačiau realiai darbų esą yra įvykdyta daugiau.

Šiuo metu sutartyje vis dar yra fiksuota, jog darbai baigsis kitų metų kovą, tačiau realiu terminu laikomas ruduo.

„Labiausiai strigęs klausimas buvo projekto vėdinimo dalies B laida ir ekspertizė. A laida buvo padaryta pernai, bet po modeliavimo paaiškėjo, kad turi nemažai problemų ir trūkumų, buvo būtina ją keisti. Rangovas perėmė techninio projekto korektūrą, ją darė įmonė, kuri rengė darbo projektą. Jau yra teigiama ekspertizės išvada, dalis vėdinimo įrangos jau yra objekte, baiginėjimas darbo projektas”, – aiškino tarnautojas.

Anot jo, stengiamasi, kad iki šildymo sezono pavyktų užsandarinti  mokomąjį korpusą – iki šiol to nebuvo padaryta dėl vėdinimo sistemos projekto problemų ir medinės konstrukcijos. Dėl pastarosios tik kovą buvo pasirašyta sutartis, nes dėl du kartus teko keisti projektą.

„Šiuo metu vykdomi fasado sandarinimo darbai tiek iš išorinės, tiek iš vidinės pusės, kad gruodį jau būtų galima šildyti ir pereiti prie vidaus darbų”, – kalbėjo vyriausiasis patarėjas.

Atsakydamas į klausimą apie galimą galutinė projekto kainą tarnautojas teigė, kad ji gali siekti ir 18,3 mln. eurų. 

Paklaustas, ko gi reikėtų, kad ateityje statanti kitus objektus nepasikartotų ši mokyklos istorija, G. Dovaidaitis dėstė, jog, jo nuomone, reikia reikalauti papildomų garantijų iš techninio projekto autorių, taip pat, kad jie naudotų BIM sistemą. Šiuo atveju tai padarė rangovas už savo lėšas, kad įrodytų klaidas – buvo „vaikščiojama” po nepastatytą pastatą virtualiai ir labai aiškiai pasimatė problemos.

Aiškindamas, kodėl buvo indeksuojami darbai, nors tai nebuvo numatyta sutartyje, G. Dovidaitis teigė, jog visoje Lietuvoje pasirašytos statybų sutartys buvo atsidūrusios patinėje situacijoje dėl nenumatyto kainų augimo, o kontroliuojančios institucijos pripažino, kad jei kainos keičiasi daugiau kaip 15 proc., yra objektyvu ir pagrįsta indeksuoti sumas neatliktiems darbams.

„Kitu atveju turėtume situaciją, kai rangovams pelningiau nutraukti sutartis ir skelbiant naujus konkursus kaina būtų nemažesnė bei dar prarandamas laikas”, – teigė G. Dovidaitis.

Visgi toks jo pareiškimas komiteto pirmininkės Laimos Juknienės neįtikino.  

„Šiuo atveju toks variantas būtų geresnis”, – rėžė ji. 

Paklaustas, ar savivaldybė neketina išsiieškoti patirtų nuostolių iš projektuotojų, G. Dovaidaitis pakartojo jau anksčiau išsakytą poziciją, kad šiuo metu visos jėgos skiriamos projektui užbaigti, o pareikšti tokį ieškinį dar yra laiko – tai galima padaryti neprabėgus daugiau nei trejiems metams po aplinkybių paaiškėjimo. 

INFORMACIJA

Mokyklos projektavimo sklypuose Senvagės g. 4 ir 6 konkurse dalyvavo 4 tiekėjai: UAB „A405“; grupė, kurią sudarė UAB „Archko“ ir UAB „Uostamiesčio projektas“; UAB „Viltekta“ ir UAB „Baltic Engineers“. Tiekėjų pasiūlymai įvertinti pagal ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo vertinimo kriterijus.  

Laimėjusiu buvo pripažintas UAB „A405“ pasiūlymas ir su ja 2017 m. balandžio 6 d. sudaryta 176 999,98  Eur vertės sutartis. 

Tačiau konkurso metu vienas iš ekspertų nurodė, kad UAB „Viltekta“, UAB „Baltic Engineers“ ir UAB „A405“ pasiūlymai neatitinka detaliojo plano sprendinių, o kitas nurodė, kad visų keturių tiekėjų pasiūlymai neatitinka konkurso sąlygų. Visgi Savivaldybės sudaryta viešojo pirkimo komisija padarė išvadą, kad visų pasiūlymų techninė informacija atitinka pirkimo dokumentuose nustatytus reikalavimus. 

Viešųjų pirkimų tarnyba buvo davusi nurodymą nutraukti naujosios mokyklos projektavimo sutartį, tačiau Savivaldybės administracija, kuriai tuo metu vadovavo liberalas Saulius Budinas, jo nepaisė. Dėl to komisijos nariams – Miesto ūkio departamento direktoriui Liudvikui Dūdai, Finansų ir turto departamento direktorei Aldonai Špučienei, Investicijų ir ekonomikos departamento direktoriui Ričardui Zulcui bei Socialinio reikalų departamento direktorei Audrai Daujotienei buvo pareikšti įspėjimai. Tokias sankcijas šiems tarnautojams paliko ir teismai.  

12 Comments

  1. Kaminkretys

    Prieš ką nors teigiant gerb.,, švietimo atstovei,, Juknienei reiktu bent šiek tiek pagalvoti.pvz ,kas paneigia ,kad pedagogas mokės vaikus daug metų dar teikia korepetitoriaus paslaugas, aiskiai plauna pinigus… Ir t.t Žurnalistai pasigavo Laimos nusisnekejimus apie rangovus ir ,,triubija,, Tada paneikit ,kad pedagogai ,,neplauna,,

    Reply
  2. St. Darbų vadovas

    Na šiek tiek ne taip su tais valdiškais objektais. Teko vykdyti ne vieną. Užsakovas kaip ožys visada užsispyręs ,, reikėjo apsiskaiciuoti visas rizikas,mes daugiau nemokesim,,. Gerai ,mes pasiskaiciuojam
    Tada atsakymas. ,,mums per brangu,mes rinksimes pigesni,, Ir jau turite problemų. Uždaras ratas. To pasekoje Pagaliau Klaipėdoje neliko Statybos įmonės kuri rizikuoti ir turėtu pajėgų atlikti stambesnių objektų.

    .

    Reply
    • :)

      kas nerizikuoja, tas negeria šampano

    • St. Darbų vadovas

      Šiuom atveju, atvirkščiai
      O tas,,plauna pinigus,, tai visiškai nesąmonė.Daugeliu atveju dziaugiames nuliu pelno

  3. Klemka

    Po konkursų pravedimų ir jų laimėtojų t.y. Rangovų paskelbimo Danės skvero kaina padidėjo dvigubai, dabar mokyklos kaina padidės dvigubai, o Užsakovas vienas ir tas pats Klaipėdos miesto savivaldybės administracija. Ar tai nesukelia kai kokių klausymų kodėl (medžiagos negali padidinti kainą dvigubai (danės skveras), dabar lyg ir projektas nekoks, o kodėl knkurse nenurodyta, kad projektuojant naudoti ne tik esamas sistemas bet ir BIM. Ar tik ne tam, kad paskui su šia programa nurodyti projekto klaidas ir padidinti statybos kainą, o Rangovai labai gerai mpka didinti kainas, pirštai tai į save lenkti, ir terminus galima koreguoti kiek tik nori, niekas net nesipriešina. O politikai tai pamato tik prieš rinkimus, o jie artėja..

    Reply
    • jūs optimistas

      Manote mūsų savivaldybėje yra nors vienas žmogus žinantis kas tas BIM 🙂 ? Ar išmanantis kaip jį ,tą BIM ( liet. Pastato Informacinį Modelį) atsidaryti ir kaip jį valdyti, „skaityti”. Jei, kaip tekste parašyta, statybininkai patys pasidarė pastato skaitmeninį modelį tai toli gražu nėra BIM ( ang. Building Informacion Modeling) . Rodo suinteresuota pusė (statybininkas) AVINAMS skaitmeninius paveiksliukus , o tie moka milijonus. Neblogi laikai atėjo- svarbu būt prie Avinų lovio. „Paimi ” statybos darbus – konkursą su maža kaina, o po to terorizuoji kvailelius. Arba tyčia tai leidi sutartyje 🙂 . Įdomu, kas atsakys už projekto kokybę jei pvz. ims plyšinėti sienos. Statybininkų piešinukų darytojas ar jų modeliuotojas?

  4. Dėkoti

    už šią akivaizdžią AFERĄ : mokyklos kainą, penkti metai kuriama ir lipdoma ( ji nestatoma), kuri pabrango jau dvigubai reikia tik S. BUDINUI. Miesto tarybos politikai (jei ten ne viena šaika) turėtų kreiptis į prokuratūrą dėl kaltų asmenų ir nuostolių atlyginimo (budinas nepaisė net VP tarnybos perspėjimų), o jis mat nutarė būti dar ir naujuoju Klaipėdos meru. Tada viskas kainuos dvigubai brangiau, dvigubai ilgiau statys ir niekada nebus kaltų. Statė naują mokyklą ant kalno, o pagrindinis korpusas ( apvalus) gavosi duobėje-šlovė ir BUDINO ekspertams. Per tuos penkis metus buvo galima penkis naujus detalius pasidaryti nei kvailystes projektuoti ir statyti.

    Reply
    • ....

      Panašu liberalumas jau tampa keiksmažodžiu arba sinonimu sukčiavimui .

  5. Tomas

    Reguliariai pravažiuoju pro statomą mokyklą. Susidaro įspūdis, kad darbai yra specialiai vilkinami. Tempti kiek įmanoma ir branginti statybą ir dar ieškoti projektavimo klaidų. Kai tokie statybų užsakovai, matyt, toks formatas apsimoka. Kas gali paneigti, kad netgi abiems pusėms.

    Reply
  6. Taigi

    Tik akli nemato pinigų plovimo.

    Reply
    • ....

      Taip galvoti pradedu ir aš .

  7. T

    Klaiku, neįgali savivaldybė visame gražume!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Švietimas

„Auksinės” mokyklos pabaigtuvės - vis dar migloje

„Rugsėjo 1-ąją tai tikrai bus”, – juokiasi Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas, paklaustas, ar neišsipildys niūrios prognozės, jog naujai statoma mokykla ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujoji mokykla pabrango 45-ąjį kartą

Praėjus tik dviem savaitėms po 44-ojo papildomo susitarimo pasirašymo prie UAB „Versina” ir Klaipėdos savivaldybės sutarties dėl naujos mokyklos Senvagės ...
2023-11-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This