Šprotų ir strimėlių žvejai galės sugauti daugiau

Politika

Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryboje pasiektas politinis susitarimas dėl svarbiausių verslinių žuvų išteklių žvejybos galimybių Baltijos jūroje ateinantiems metams.

Šis ES Tarybos sprendimas remiasi regioniniu kompromisu, kurį pirmininkaujančiai Lietuvai pavyko pasiekti „Baltfish“ grupėje, vienijančioje visas aštuonias aplink Baltijos jūrą esančias ES valstybes nares.

Atsižvelgiant į mokslines rekomendacijas, šprotų žvejybos galimybes sutarta mažinti tik 11 proc., o ne 20 proc., kaip siūlė Europos Komisija (EK). Centrinės dalies strimelių žvejybos galimybės bus padidintos daugiau – 32 proc., vietoj EK siūlytų 14 proc.

Pelaginių rūšių žvejyba, pasak žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko, yra vienintelė likusi Lietuvos žvejų veiklos atviroje Baltijos jūroje alternatyva. Todėl buvo aktyviai siekiama  kitiems metams užtikrinti, kiek leidžia mokslinės rekomendacijos ir išteklių būklė, didesnes strimelių ir šprotų žvejybos galimybes, o kartu ir šios žvejybos tęstinumą.

„Kartu radome sutarimą dėl tokių žvejybos valdymo sprendimų, kurie užtikrintų žvejybos tvarumą Baltijos jūroje visais trimis bendros žuvininkystės politikos aspektais – aplinkos, socialiniu ir ekonominiu. Vadovavomės mokslinėmis rekomendacijomis ir daugiamečiu Baltijos jūros išteklių valdymo planu. Siekėme mums reikšmingos pusiausvyros tarp atsargaus požiūrio ir sektoriaus stabilumo. Nuoširdžiai dėkoju Baltijos jūros valstybėms narėms ir Komisijai už pademonstruotą konstruktyvumą. Dar kartą įrodėme, kad Baltijos jūros regione galime veiksmingai dirbti kartu ir pasiekti svarbių susitarimų“, – pranešime cituojamas žemės ūkio ministras.

Buvo sutarta ateinančiais metais pratęsti dabar galiojančias nuostatas dėl lašišų mėgėjų žvejybos, leidžiant žvejui per dieną sugauti ne daugiau kaip 1 įveistą lašišą. Negerėjant rytinių ir vakarinių Baltijos jūros menkių būklei, jų tikslinė žvejyba ir toliau draudžiama – nustatytos kvotos tik neišvengiamai priegaudai, pasitaikančiai kitų rūšių žvejybos metu.

Valstybėms narėms didelį susirūpinimą kelia Rusijos vykdoma netausi, mokslininkų rekomendacijas ir bet kokias tarptautines sutartis ignoruojanti žvejyba Baltijos jūroje, todėl Komisija dar kartą paraginta ryžtingai reaguoti ir nepalikti jų be atsako.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Politika

Šiais metais pievų atkurti ūkininkams nereikės

Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryba pritarė Europos Komisijos (EK) priimtam deleguotojo reglamento papildymui, pagal kurį šiemet daugiamečių ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Politika

Griežtinama iš padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolė

Reaguodama į situaciją regione, Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) imasi griežtinti iš Rusijos bei kitų padidintos rizikos šalių įvežamų grūdų kontrolę. ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This