„Grigeo Klaipėda“ pasiekė pergalę prieš aplinkosaugininkus

Aplinkosauga, Svarbu

Teiginį, kad „tarša nelygu žala”, baudžiamojoje byloje bandysianti įrodyti AB „Grigeo Klaipėda“ kitame procese, pirmos instancijos teisme, pasiekė pergalę prieš aplinkosaugininkus, nepatvirtinusius jos parengto aplinkos atkūrimo priemonių plano.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kuršių marias nevalytomis nuotekomis teršusi bendrovė pernai rugsėjį pateikė Aplinkos apsaugos departamentui (AAD) derinti parengtą aplinkos atkūrimo priemonių planą ir prašė jį patvirtinti, tačiau institucija jam nepritarė.

AAD konstatavo, kad yra abejotina, jog dėl nendrių pjovimo aplink Kuršių marias, Lūžijos botaniniame draustinyje ir Nemuno deltos regioniniame parke Klaipėdos sąsiaurio ekologinės būklė pagerės per vieną klasę. Aplinkosaugininkai taip pat pažymėjo, kad nebuvo pateikta ir nendrynų šalinimo Kuršių marių pakrantėse programa, nenurodyta, kaip bus pašalinamos išvežamos ar sandėliuojamos nupjautos nendrės, kiek jų bus panaudojama kurui, laukų tręšimui, buvo nurodyti tik preliminarūs pjautinų nendrynų plotai, nepateiktos sutartys su tolimesniais nendrių tvarkytojais.

 

AAD pritarimo nesulaukė ir įmonės patikslintas planas – buvo nurodyta, kad nendrių pjovimas gali būti įgyvendinamas tik kaip papildoma ekologinės būklės gerinimo priemonė. Departamentas įmonei pasiūlė svarstyti paviršinių nuotekų infrastruktūros rekonstrukcijos/modernizavimo galimybes.

 

Nesutikdama su tokiu AAD sprendimu „Grigeo Klaipėda“ kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą. Bendrovė savo skunde tikino, kad departamentas, atsisakydamas tvirtinti patikslintą planą, nenurodė jokių objektyviais duomenimis pagrįstų argumentų. Tuo metu AAD atsiliepime teismui tvirtino, kad skundžiamas jos sprendimas įmonei nesukelia teisinių pasekmių ir yra laikytinas tik tarpiniu dokumentu.

Visgi bylą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjos Vita Valeckaitė, Jolita Rasiukevičienė ir Gitana Butrimaitė, konstatavo, kad toks aplinkosaugininkų argumentas yra nepagrįstas. 

„Skundžiamu sprendimu bendrovei nebuvo pateiktos konkrečios pastabos dėl pateikto tvirtinti plano netikslumų, trūkumų bei nurodytos aiškios rekomendacijos, kaip turi būti parengtas planas, o buvo iš esmės nepritarta planui. <…> Sprendimas sukelia teisines pasekmes, nes bendrovė negali įgyvendinti jai nustatytos pareigos – aplinkos būklės atkūrimo. <…> Išanalizavus skundžiamo sprendimo turinį, nustatyta, kad departamentas į pareiškėjos rašte išdėstytus argumentus neatsižvelgė, priimdamas skundžiamą sprendimą jų iš viso nevertino”, – rašoma teismo sprendime. 

Teismas akcentavo, kad AAD argumentas, jog „nendrių pjovimo, kaip pagrindinės ir vienintelės priemonės, taikymas aplinkos atkūrimo tikslams kelia abejonių, kad bus pasiektas Klaipėdos sąsiaurio ekologinės būklės pagerėjimas per 1 klasę“ yra nepagrįstas teisės normomis bei objektyviais duomenimis. Taip pat, anot teismo, nebuvo argumentuota, kodėl bendrovė aplinkos atkūrimo darbų negali pradėti būtent nuo nendrių pjovimo ir vėliau imtis kitų. 

Anot teismo, toks AAD sprendimas neatitinka Viešojo administravimo įstatymo reikalavimų ir yra naikintinas. Kartu teismas įpareigojo AAD iš naujo išnagrinėti „Grigeo Klaipėda” pateiktą patikslintą aplinkos atkūrimo priemonių planą ir priimti sprendimą, atitinkantį minėto įstatymo reikalavimus.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. 

Beje, nors „Grigeo Klaipėda” ir pradėjo šį bylinėjimosi procesą, ji vasarį su Klaipėdos savivaldybe ir jos valdoma AB „Klaipėdos vanduo” pasirašė sutartį dėl dviejų-trijų paviršinių nuotekų valymo įrenginių įrengimo, kaip ir siūlė AAD.

 

3 Comments

  1. Tas

    Tas KRATC dalinamas kompostas tai sunkiųjų metalų ir ligų sukėlėjų uždelsto veikimo nuodas, kur žiūri Visuomenės sveikatos centras ?

    Reply
  2. Treš laukus su nendrėm , kurios sugerė chemikalus

    Ir ką valgysim tuos chemikalus su maistu?

    Reply
  3. Siaubas , nendrės kurios įsisavino gibsidabri ir kt. brudus ji planuoja Teršti laukus. Tai mūsų maisto produktai bus su gibsidarbrių ir kt.....

    Tragedija. Kodėl taip daug sergančių vėžių?va kuo trešia laukus. Ir dar dalina savivaldybė komposto nuo lapu , kurios surenka mieste su sunk. METALAIS. ……

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This