„Atviros Klaipėdos” spalis: įžengėme į šeštuosius metus, atmesta dar viena etatinio skundiko pretenzija

Nuomonės, Svarbu

Pristatydamas spalio „Atviros Klaipėdos” ataskaitą galiu išskirti du esminius praėjusio mėnesio įvykius.

Spalio 17-ąją su keliomis dešimtimis bičiulių Kultūros fabrike kukliai, bet jaukiai ir šiltai paminėjome penktąjį „Atviros Klaipėdos” gimtadienį. Dar kartą noriu padėkoti ir tiems, kurie atėjote, ir tiems, kurie negalėjote to padaryti, bet siuntėte savo linkėjimus (tai pat ir finansinius). Ačiū visiems, kurių dėka „Atvira Klaipėda” įžengė jau į šeštuosius savo gyvenimo metus.

Algirdo Kubaičio nuotr.

O jau baigiantis spaliui sulaukėme Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos (ŽEIT) išvados dėl eilinio dabar bendrovei „Neringos vanduo” vadovaujančio Dangero Aleksandrovo skundo. Šįkart šiam etatiniam įvairioms institucijoms adresuotų skundų rašytojui buvo užkliuvusi publikacija „Gatvių apšvietimas“: kokie pokyčiai“ ir netgi Spylio pasvarstymai apie tai, kaip „Pakruojis vertina gerąją patirtį“.

ŽEIT pirmiausiai priminė D. Aleksandrovui teismų praktiką, kad jis kaip viešasis asmuo nesinaudoja tokiu pat garbės ir orumo gynimu kaip privatus asmuo. Nagrinėjant Spyglio pareiškimus buvo priminta ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika, bylojanti, kad negali būti paneigiama viešosios informacijos rengėjo (skleidėjo) teisė pasirinkti būdus ar priemones, kurias panaudojant bus įgyvendinama saviraiškos laisvė – sarkazmą, perdėjimą, hiperbolizavimą, šaržavimą, įvykių sugretinimą, vaizdingus palyginimus. 

„Atsižvelgus į išdėstytą konstatuojama, kad į pareiškėją, kaip viešąjį asmenį, nukreipta ironiško pobūdžio nuomonė turi pakankamą faktinį pagrindą, nėra žeminančio pobūdžio (nėra siekiama pažeminti ar įžeisti pareiškėjo) ir neperžengia saviraiškos (teisės skleisti informaciją) ribų. Nenustačius garbės ir orumo pažeidimo nustatymui būtinos faktų visumos, pažeidimas nekonstatuotinas”, – buvo išteisintas Spyglys.

O skųstoje informacinėje publikacijoje D. Aleksandrovui nepatiko, kad buvo parašyta, jog anksčiau nuolat konkursus laimėjusios įmonės savininko mamą „Gatvių apšvietimo” vyr. buhalterės pareigose pakeitusi moteris 2020 m. liepą tapo D. Aleksandrovo tų pačių metų vasarį įsteigtos mažosios bendrijos nare. Taip pat nepatiko paviešinta informacija, kad ši moteris iš pareigų „Gatvių apšvietime” pasitraukė tik rugpjūtį – mėnesį dirbo ir savivaldybės įmonėje, ir rūpinosi nauju savo verslu. 

ŽEIT pirmiausia akcentavo, kad visi šie teiginiai yra ne apie D. Aleksandrovą, o apie buvusią jo pavaldinę, tad dėl to niekaip negalėjo būti pažeistos skundo autoriaus neturtinės teisės. 

„Atsižvelgus į juridinio asmens įsteigimo teisines pasekmes bei į pareiškėjo, kaip viešojo asmens statusą, negalima teigti, kad publikacijoje atskleistas deklaratyvus faktas, kad pareiškėjas įsteigė mažąją bendriją yra informacija apie jo privatų gyvenimą. Todėl nagrinėjamu atveju įvertinus visas nurodytas aplinkybes pareiškėjo teisės į privatumą pažeidimas nenustatytinas”, – konstatavo ŽEIT. 

Šis institucijos sprendimas dar gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui, tad gali būti, kad dar sulauksime žinių ir iš ten. 

Pabaigai, kaip visada – finansiniai skaičiai. 

Spalį VšĮ „Klaipėda atvirai“ gavo 10794 Eur pajamų: 102 Eur pervedė juridiniai asmenys už paskelbtas nuorodas ir banerius, 4000 Eur pervedė Vokietijos ambasada Lietuvoje rusiškos rubrikos projektui „Offen Klaipeda – Fighting for the minds of Klaipeda’s Russian speaking community”, 6040 Eur pervedė Spaudos, radijo ir televizijos paramos fondas projektams „Ką pasakoja archyvas II”, „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda” ir „Klaipėdos korta Rusijos dezinformacijos naratyve”, 652 Eur sudarė fizinių asmenų parama.

Per praėjusį mėnesį išleidome 7345,66 Eur:

Atlyginimas žurnalistams – 2830 Eur
Bankiniai mokesčiai – 12 Eur
Mobilusis ir interneto ryšys – 59,69 Eur
Duomenų saugyklų nuoma – 2,99 Eur
Kuras – 62,85 Eur
Gyventojų pajamų mokestis – 196,52 Eur
Sodros mokesčiai – 238,48 Eur
Autobuso bilietai – 52 Eur
Darbo vietų nuoma – 169,4 Eur
Buhalterijos paslaugos – 80 Eur
Fotografo paslaugos – 100 Eur
Vertimų į rusų kalba paslaugos – 356,12 Eur
Atlyginimas redaktoriui – 565 Eur
Paramos administravimo paslaugos – 20,79 Eur
Edukaciniai ir grafiniai sprendimai projektui „Istorinės Klaipėdos pėdos” – 2200 Eur
Išlaidos 5-ojo „Atviros Klaipėdos” gimtadienio šventei – 399,82 Eur.

7 Comments

  1. Skaitytojas

    AK teikia pačią aktualiausią ir reikšmingiausią informaciją apie mūsų miestą ir žymiausius jo veikėjus. Aišku, kad kai kuriems veikėjams nepatinka kai paviešinami kai kurie jų darbeliai ir tada atsiranda „etatiniai skundikai”.Laukti paramos iš miesto valdžios ,manau, beprasmiška, nes daugelis iš jų – potencialūs AK straipsnių herojai.Todėl kviečiu skaitytojus paremti leidinį . Su gimtadieniu Atvira Klaipėda, lauksime naujų straipsnių, o ypač Spyglio!

    Reply
  2. siaips dar

    Pamokslauti? AK yra ne bažnyčios sakykla kad pamokslauti. O va AK viešinimas apie savo herojaus vestuves tai jau buvo panašu i raganų medžiokle o ne i žurnalistini tyrimą. Kad AK redaktoriaus interpretuoja jam palankia nuoroda „nepagrįstų viešojo asmens skundų patiria mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomos institucijos“ yra su didele potekste koks tas asmuo niekšas ir mes visi turime dabar ji nekęsti galima pavadinti psichologiniu spaudimu skaitytojui o ne žurnalistinį darbą. Teismas yra ta instituciją kuri gali išnešti verdiktą o ne žiniasklaida savo versijų stūmimu ir bet koks niekšas turi teise kad su mažiausia sėkme tuo teismu pasinaudoti. Pagal AK straipsnius apie įmonės „gatvių apšvietimas“ veikla miestiečiai turi savo nuomone ir ne viena anekdotą yra surezgę apie tai. Jei ne apie humorą tai kad Klaipėdos administracija sugalvojo sukryžminti gatvių apšvietimą su autobusu judėjimu yra tikrai ne sąmoningas savivaldos geros ekonomikos pavyzdys o greičiau kažkieno intereso vykdymas, tai pat tam sukergimui įmonės direktoriaus pasipriešinimą turbūt pasitikint savu stogu negalima laikyti kaip didvyrio auką, parodo kiek mes gyvename švogeriu pasaulyje. Bet pagrindine mintis ne apie tai. O apie tai jei AK save laiko skaidria įmone tai ji nemanipuliuotu taip vadinamu mokesčiu mokėtoju vardu. Pirma šaunu kad Klaipėdoje atsirado trečia spauda AK nes Klaipėda su valdymu iš Kauno tampa banaloka o VE išvis be veido lik plagijavimo pateikėjas tad gal tris spaudos šaltiniai Klaipėdoje duos daugiau konkurencijos ir švarumo žiniasklaidoje. Kad AK butu įdomį ir konkurencinga jai reikia auginti savus specialistus kad ir kiek specialistu per ta laiką išeitu i didesnius vandenius o ne savo veidą pateikti per gudrius senus kadrus. Bet ne apie tai o apie skaidria įmonę. AK per rekvizitus rodo jog turi tik viena darbuotoją o per AK svetaine galima surasti 5 darbuotojus. Skaitytojai supranta tie 4 ar 5 dirba pagal autorinės sutartis ir taip sukuriamas verslo modelis palankus abiem puses bet ar tai sąmoningas kitu mokesčiu mokėtoju atžvilgiu, kažin ar?, žinoma jei žurnalistai savo straipsnius laiko moksliniu darbu ar yra kūrėjais ar panašiai tad ši verslo modeli galima laikyti skaidriu bet jei žurnalistai yra sąmoningas žmogus ar pilietis, tad rekvizituose butu 5 darbuotojai. Šiaips negyvenam be klaidu, sėkmės Klaipėdos labui.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Atsakysiu į visus pastebėjimus-pasiūlymus paeiliui.

      Apie vestuves. Pirminis tikslas buvo tiesiog užfiksuoti ir įsitikinti, kad herojus tuokiasi su savo buvusia pavaldine, kuriai dar iki vestuvių perleido ir savo įkurtą įmonę, o ji dar nusprendė bylinėtis su buvusia darbuotoja. Tačiau herojus savo neadekvačiu elgesiu pats davė peno įtarimams, kad kažkas gali būti nelabai gerai su santuoka darbo dieną, tai ir pabandžiau patikrinti vieną versiją, kuri neatrodė labai reali, bet pasirodo, kad klydau – įžūlumo kai kam per kraštus.

      Apie psichologinį spaudimą skaitytojams. Savo pastebėjimus apie AK veiklą ir ataskaitą skelbiu nuomonių rubrikoje. Visuomenės informavimo įstatyme, kaip, beje, ir minėtajame Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendime, rašoma: „Nuomonė gali remtis faktais, pagrįstais argumentais ir paprastai ji yra subjektyvi, todėl jai netaikomi tiesos ir tikslumo kriterijai, tačiau ji turi būti reiškiama sąžiningai ir etiškai, sąmoningai nenuslepiant ir neiškreipiant faktų ir duomenų”. Tai, kad aš redaktorius, žurnalistas neatima iš manęs konstitucinės teisės į nuomonę ir jos raišką. Taip, aš manau, kad sąmoningi piliečiai turėtų nekęsti tokio žmogaus, kuris naudodamasis savo teisėmis, pavyzdžiui, policijos pareigūnus priverčia organizuoti beprasmes apklausas, rašyti raštus, nors jau ir pradžių aišku, kuo visa tai baigsis. Ir visa tai vietoje to, kad jie tirtų realius nusikaltimus, kai žmonės nukenčia ir tikisi, jog bus surasti nei nubausti nusikaltėliai.

      Apie specialistų auginimą. Panagrinėkite visas finansines ataskaitas ir pažiūrėkite, kiek paramos iš žmonių sulaukiame kas mėnesį. Kokius specialistus galima auginti už 200-600 eurų? 🙂 Jei ne kultūriniai projektai, arba toks, kaip rusiška versija, kurią dabar remia Vokietijos vyriausybė, seniai būtume užsidarę, nes net ir iš verslo gauta parama neleistų išlaikyti net dabartinio AK lygio. Daugumai skaitytojų reikia AK tiesiog už ačiū. Jau atsibostu ir pats sau su teiginiu, kad jei nors dešimtadalis skaitančiųjų kas mėnesį skirtų po eurą, būtų ir tiriamoji žurnalistika, ir galimybė augintis naujus kadrus.

      Taip, visi su AK bendradarbiaujantys žurnalistai dirba arba individualios veiklos pagrindu, arba pagal autorines sutartis. Nieko neverčiu rinktis vieno ar kito modelio – tiesiog yra aiškios finansinės galimybės, kiek AK kas mėnesį gali sumokėti autoriams ir žmonės patys renkasi, kokiu būdu prisidės prie AK ir kokie mokesčiai bus sumokami valstybei. Tačiau net ir jų pasirinkto modelio atveju nemanau, kad gaunasi adekvatus atlyginimas už tai, ką ir kiek jie padaro.

    • R.S.

      Visada maniau, ir tas dabar dar kartą pasitvirtino, kad tokia žiniasklaida kaip AK ar kiti dienrasčiai, privalo būti bent iš dalies finansuojami valstybės ir vietos savivaldos. O gyventojai turėtų pagal apklausas juos reitinguoti. Turėtų..Kažkada turėjome tokį miesto laikraštį ir miesto televiziją. Jie vėliau buvo nupirkti privačių veikėjų su sąlyga kad būtinai rašys ir transliuos tą kas reikalinga Klaipėdai… Kas dabar liko iš tos ,,gerovės”(devizu,,savininkas -geriau!) teikiamos miestui ir jo gyventojams? Ogi vos besiverčiantys portalai kurie kaip ir gerb.Martyno vadovaujama AK, turi stengtis kaip nors išlikt. O keletą kartų mutavusi Balticum TV dabar pavirto velniai žino į ką ir atsidūrė…neaiškių Vilniaus veikėjų rankose. Kurie surinkę iš prenumeratorių metinį mokestį, ką tik pagrindiniame pakete beveik per pusę sumažino transliuojamų TV kanalų skaičių:D) APIE KLAIPĖDĄ ŠIOJE TV NELIKO NIEKO! //// Tai ką darysim gerbiamieji? Mums taigi tiek ,,Atvira Klaipėda”, tiek ,,Klaipėda”, tiek ,,Vakarų ekspresas” ir, žinoma, vietinė Klaipėdos televizija labai reikalinga. Gal ponas meras Vytautas Grubliauskas duotų intervju ir papasakotų kas kaip ir kodėl, bei ką reikėtų daryt? Būtų ir jam šiokia-tokia reklama prieš ateinančius rinkimus ir mums naudinga info

  3. siaips

    Frazes kontekstą „atmesta dar viena etatinio skundiko pretenzija“ galima drąsiai sutapatinti su sisteminiu rašeivų kaip Tapinas ar Valatka elgsena kai jiems ar jų darbdaviams nepatinka, kaip jie moka dergti tuos kurie ne sistemos ir būdami sisteminės žiniasklaidos ruporais jie žino kad niekas nesivels su jais i peštynes nes tu viena zodi o jie dešimt i atsaka. Jei AK ateivyje planuoja informacijos pateikimo retorika dėlioti per frazes „etatinis skundikas“ ar panašiai daryti spaudimus su kuo ginčijasi teismuose, AK pradės smirdėti kaip geltonoji žiniasklaida. Normali žiniasklaida tik po teismu sprendimu parašytu maža žinute – teismas atmetė pretenzijas prieš AK – ir tuo užbaigtu AK kaip nugalėtoju maivomasi

    Reply
    • kaips

      Ponui nepatinka aštrūs Tapino ar Valatkos tekstai? Neskaitykit, ir galva neskaudės! Prie to paties reikėtų pridurti, kad esantys tiek valdžioje, tiek opozicijoje parlamentarai, ministrai, valstybės tarnautojai ar savivaldybininkai yra viešieji asmenys, ir tiek pagyros, tiek kritika jų atžvilgiu nedraudžiama (netgi skatinama – verčia juos pasitempti). Paremta faktais, neužgauliojant, neįžeidinėjant kritika – pasakyčiau – veikia kaip tobulas vaistas.

    • Martynas Vainorius

      Lengva pamokslauti, kai pats nesi susidūręs su tokia situacija. Gaila, jau pamečiau skaičių, į kiek šio pono skundų rašiau paaiškinimus nuo 2020 metų pradžios, buvau apklausinėjimas. Bet kokiu atveju skaičiaus tikrai užtektų pagrįsti epitetui „etatinis skundikas”. Galėčiau parašyti ir ryškesnį epitetą, jei pradėtume diskusiją, kiek įvairiausių sąnaudų dėl tokių nepagrįstų viešojo asmens skundų patiria mokesčių mokėtojų pinigais išlaikomos institucijos.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Ugnius Radvila - nebe opozicijos lyderis*

Mes „visi valdantieji norim”, – tokia fraze ketvirtadienį prieš Klaipėdos miesto tarybos posėdį savo pasisakymą iš tribūnos užviršavo opozicijos lyderis ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This