Tie, kam duodama, ir tie, kuriems – ne

Nuomonės

Rytas Staselis
2022-11-09

Komentarų: 1

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas suteikė aukščiausiąšalies apdovanovimą – Rusijos Federacijos didvyrio vardą karo veiksmų Ukrainoje lauke žuvusiam dvasiškiui Michailui Vasiljevui. Kunigas tarnavo bažnyčioje prie Rusijos strateginių pajėgų štabo. Buvo baigęs Maskvos Michailo Lomonosovo universiteto filosofijos fakultetą, vėliau – Rusijos generalinio štabo akademiją. Buvo vedęs, turėjo šešis vaikus. Vis dėlto dvasininkas spėjo išgarsėti viešojoje erdvėje anksčiau.

Prieš kelias savaites duodamas interviu rusiškam religinio turinio kanalui „Spas” ir atsakydamas į pateiktą žiūrovės klausimą apie tai, ką daryti, jeigu nėra labai didelio noro išleisti kariauti mobilizuotą sūnų, jis atsakė, esą jeigu moterys vartotų mažiau kontraceptinių priemonių ir gimdytų daugiau vaikų, tai ir galimos jų netektys neatrodytų tokios skaudžios.

ukrinform.net nuotr.

Perskaitęs apie tai, kažkodėl iškart prisiminiau gal prieš 15 metų įvykusį pokalbį su kolega žurnalistu Audriumi Lelkaičiu, kuris buvo grįžęs iš Afganistano, kur filmavo dokumentiką mūsų kariškių atstatomoje Goro provincijoje. Kada jo paklausiau, kas jį nustebino toje mūsų menkai
pažįstamoje šalyje, jis pasakojo, kad kad žiemą tose vietose – gana atšiaurus klimatas ir išgyventi ten neturint šilto būsto, dirbant kažkokius lauko darbus nėra paprasta. Ir šia prasme Audrių nustebinęs vietinių požiūris į nuosavų vaikų, dažniausiai kūdikių mirtį: „Kilo įspūdis, kad tai labai gyvenimiškas reikalas – buvo vaikas, jo nebėra, tačiau, ko gero, netrukus atsiras kitas”…

Šiuo metu Afganistano Islamo Respublika pagal oficialų Hidžros kalendorių skaičiuoja, jei neklystu, 1444 metus. Rusijos Federacija nominaliai, pagal Grigalių yra XXI amžiuje. Tačiau kodėl labiau atrodo, kad tai Ukrainoje nuo „Himars” raketos (kaip tvirtina oficialūs rusų šaltiniai) žuvęs stačiatikių dvasininkas gyvena XV amžiuje? Apie kurį pažangesni kolegos, jo universiteto laikų dėstytojai, kaip teko patirti, pasakoja kaip apie mąstantį sveiko proto žmogų…

Viena vertus, suprantama: dėl oficialios dabartinio Kremliaus režimo ideologijos apie „tradicines vertybes”, „niekus” apie asmenybės teises beigi laisves ir specifinį požiūrį į kiekvieną konkretų žmogų. Nori būti arčiau režimo ir jo teikiamų galimybių – būk konservatyvesnis už patį p. Putiną.

Dar šia proga prisiminiau savo pokalbį su įžymia Rusijos politologe Lilija Ševcova, su kuria bendravome Maskvoje, kokiais 2010 m. Ji dar dirbo Maskvos Carnegie centre, kurį vėliau, galima sakyti, perėmė Kremlių palaikantys ekspertai. Tąsyk ji man sakė tai, kas man pasirodė it kalbos forma be pilnakraujo turinio (vėliau turėjau progų įsitikinti, kad mano įspūdis buvo klaidingas), kad p. Putino kuriamoje valstybėje žmogus yra niekas. Ir esą apskritai režimui būtų geriau, jeigu joje žmonių būtų mažiau. Arba vien kariškiai, policininkai, saugumiečiai, naftininkai bei dujininkai. Kitaip tariant tik tos burnos, kurios uždirba dolerius ir saugo režimą. Be jokių pensininkų, mokytojų, neįgaliųjų.

Jeigu su p. Ševcova turėčiau galimybę pasikalbėti dabar, būtinai priminčiau tą jos vertinimą ir paklausčiau, o kaip p. Putino režimas šiandien vertina motinas, kurios išaugino savo vaikus, o karo mašina juos semia šimtais tūkstančių į mobilizuotųjų kariškių gretas ir nevisai aprengtus, pusiau apginkluotus, nelabai pavalgiusius, visai neapmokytus verčia patrankų mėsa. Ar tos motinos, žmonos, kiti okupantų kariais paverstųjų artimieji bent karo sąlygomis buvo pakelti į aukštesnį šiuolaikinės Rusijos visuomenės hierarchijos lygį? Ko gero, nes visiems mobilizuotiesiems p. Putinas žada sumokėti vienarkines 195 tūkst. rublių (apie 3 tūkst. eur.) išmokas. Nebūtinai sumokės, tačiau žada.

O aukštesnio rango kariškiai trina rankomis – gera proga tuos tūkstančius priglobti: mobilizavai, išsiuntei į pačią mėsmalę, sulaukei pranešimų apie mobilizuotųjų žūtį ar dalinių sutriuškinimą fronte ir 3 tūkst. eurų – beveik tavo kišenėje.

Rusijos emigrantų žiniasklaida mirga pranešimais apie kariuomenėje kylančius maištus. Ne dėl to, kad reikia vykti į kruviną karą, ne dėl to, kad reikalaujama žudyti kaimyninės šalies žmones, o dėl to, kur esą žadėtieji pinigai?! Ir atsiranda atsakingų viršininkų, kurie ten mobilizuotiesiems tiesiog drebia į akis: „O kam jums pinigai, jeigu jau po poros savaičių būsite pas Abraomą?” Nepriduria, kad retas jų bus pagerbtas paties Putino įsaku apie RF didyvio vardo suteikimo.

1 Comment

  1. Staseli,

    Kas per „p, Putinas”?! Gal tiksliau „š. putinas”?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This