„Atviros Klaipėdos” lapkritis: už šmeižtą – baudžiamoji atsakomybė

Nuomonės, Svarbu

Tradiciškai informuodamas apie tai, koks praėjęs mėnuo buvo „Atvirai Klaipėdai”, šįkart pasidalinsiu dar viena įvykių linija, susijusia su garsiąja „Gatvių apšvietimo” istorija. Jos neviešinau tol, kol teismas nepriėmė įsigaliojusio nuosprendžio.

Po 2019-ųjų gruodžio, kai „Atvira Klaipėda” aprašė uostamiesčio savivaldybės valdytoje įmonėje „Gatvių apšvietimas” bujojusią viešųjų pirkimų schemą, kurios epicentre buvo tuometinės įmonės finansininkės sūnaus valdoma įmonė „Ecomas”, susižerdavusi įspūdingas sumas, teko susitaikyti ne tik su įvairiausių skundų lavina, kurių vienas baigėsi garsiąja byla, apgynusia visuomenės teisę žinoti. Paraleliai „Atviros Klaipėdos” komentarų skiltyse ir mano, ir leidinio atžvilgiu buvo pilama purvo ir žeminančio šmeižto lavina. Visi jie buvo rašomi iš vieno ir to paties IP adreso. 

Kantrybės taurę perpildė 2021-ųjų kovą parašytas komentaras: „vau!!! kokie komplimentai sudpalaikio vainoriaus spaudoje neniui! nu reik jug atsidekot uz leidima subine laizyt, marciau ar ilgai laizysi, pinigas baigsis su kadensija ir ka tada darysi? p.s. ar parasysi kaip nenius tasko pinigus i balas?”

Po jo kreipiausi į policiją su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šmeižto ir pateikiau septynių iš to paties IP adreso parašytų šmeižikiškų, žeminančių komentarų pavydžius. Jau vykstant ikiteisminiam tyrimui buvo parašyta dar keletas tokių komentarų. 

Po lingvistinės teisminės ekspertizės šmeižiančiais buvo pripažinti trys komentarai: „Martynai, info yra apstu, tik, kad tai jie nera aktualus, ne Neniskis neleidzia tau tirt ir rasyt apie ta info. ? visa Klaipeda jau zino, kad patapai geltonaja ziniasklaida ir “tiri” tik tai uz ka tau sumoka, sumoka vienokia ar kitokia forma, o mokejimo formos ir zinomos ? grazus tie uzsakomieji straipsniai apie Klaipedos istorija ir po to geri “tiriamieji” straipsniai ?”; „Zinoma, kad taves martynai nedomina tavo finansiniai nuostoliai! Tai gi cia ne tavo pinigai! Tai buvo uzsakomasis “ziurnaliuginis tyrimas” uz kuri kazkas sumokejo ir davar tu byliniejiesi ne uz savo pinigus, o uz visu tu kurie patikejo tavim. Klausimas, kiek tavo nesamones pareme dabar cia isdyges pilypas is kanapiu – nusigeres naglas putkia?” bei „Vainoriau, nustok meluoti ir apgaudineti miestiecius! ka nu nuveike ir kur investavo gatviu apvieyimas per 2020 metus? nesugebejo nupirkt nei vieno stulpo, o sviestuvu nupirko uz kelis tukstancius metus, matematika: gaunu pajamas ir niekur neisleidziu, pelnas!!! vua lia! nu vet be tavo smegenim tai rasyt, nes esi i ta skadala iklimes be tik kad iki ausu bet ir pats savo sudais apsidrabstes iki pat savo pautu. suprantam tave… laukiam toliau veiksmo kaip siksi savo subine”.

Kaltinimai dėl šio šmeižto buvo pareikšti tos pačios viešaisiais „Gatvių apšvietimo” pinigais gausiai besimaitinusios įmonės „Ecomas” projektų vadovui, minėtosios finansininkės sutuoktiniui ir įmonės akcininko tėvui Vaidui Viskintui. 

Vaidas Viskintas kaltinamųjų suole. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pastarasis ikiteisminio tyrimo metu parodymų nedavė, o teisme bandė įrodinėti, kad neva tai jo namuose bevielis interneto ryšis yra be slaptažodžio, o visus tuos tris komentarus iš tokio pačio „Iphone” modelio telefono, turėjusio tokią pačią operacinę sistemą bei naršyklės versiją, tris kartus, darbo dienų vakarais, 23.15, 22.44 ir 23.02 val., parašė koks nors kitas asmuo, prisijungęs prie jo namų bevielio interneto ryšio.  

Tikrai graži pasaka. Geresne tikriausiai buvo pasakota tik JAV teisme, kai vyras kaltino katiną, kad neva tai jis prispaudė kompiuteryje vaikų pornografijos svetainės puslapių adresus. Visgi V. Viskinto ir jo gynėjo pasaka nepatikėjo nei Klaipėdos rajono apylinkės teismas, birželį pripažinęs šį vyrą kaltu bei paskyręs 3000 eurų baudą, nei Klaipėdos apygardos teismo kolegija, lapkričio 4-ąją atmetusi nuteistojo apeliacinį skundą. Pastarasis teismas paliko galioti ir tą pirmos instancijos nuosprendžio dalį, kuria buvo patenkintas mano civilinis ieškinys ir iš V. Viskinto priteista 2000 eurų neturtinės žalos.

Lapkritį sulaukėme ir vieno netikėtumo – kai kurie „Atviros Klaipėdos” bičiuliai patikslino savo pajamų deklaracijas ir jų apsisprendimo dėka Mokesčių inspekcija įstaigai pervedė dar 690,96 Eur paramos jau sumokėto gyventojų pajamų mokesčio pavidalu.

Iš viso praėjusį mėnesį gavome 6375,71 Eur pajamų: be minėtojo Mokesčių inspekcijos injekcijos jas dar sudaro: 963,75 Eur juridinių asmenų pervedimai už paskelbtas nuorodas ir banerius; 4000 Eur  Vokietijos ambasados Lietuvoje parama rusiškos rubrikos projektui „Offen Klaipeda – Fighting for the minds of Klaipeda’s Russian speaking community”, 471 Eur fizinių, 100 Eur – juridinių asmenų parama, 150 Eur dar gauta už
paskelbtą politinės reklamos tekstą.

Lapkritį išleidome 6277,57 Eur:

Atlyginimas žurnalistams – 2798 Eur;
Bankiniai mokesčiai – 12 Eur;
Mobilusis ir interneto ryšys – 63,77 Eur;
Duomenų saugyklų nuoma – 10,09 Eur;
Kuras – 156,51 Eur;
Gyventojų pajamų mokestis – 491,3 Eur;
Sodros mokesčiai – 596,2 Eur;
Autobuso bilietai – 52 Eur;
Darbo vietos nuoma – 84,7 Eur;
Buhalterijos paslaugos – 80 Eur;
Vertimų į rusų kalba paslaugos – 506,43 Eur;
Atlyginimas redaktoriui – 1412,5 Eur;
Paramos administravimo paslaugos – 14,07 Eur.

7 Comments

  1. grikių_košė

    Linkiu toliau laikytis. Nuoširdžiai.

    Reply
  2. Ačiū, Martynai

    Ačiū, Martynai, už tavo ištvermę. Tik nepavark. Tokiems ,,asaboms” labai nepatinka viešumas. O ir pamatyti buvo įdomu.

    Reply
    • Pensininkas.

      Ko didelis ačiū, geriau mažas eurelis, visos „blusos” suskaičiuotos, pravesk kokią šimtinę, tai bus gerai.

    • Rasa

      Dėkui, Martynai, už skaidrumą, už drąsą ir tikrą Žurnalistiką. Pagarba begalinė…

  3. Zmogus

    Visai jau tas Vainorius nupuses nebezino kaip cirkintis???

    Reply
  4. super

    Stebiuosi ir žaviuosi Martyno sėkme! Nestabdykit ir toliau!!!

    Reply
    • Tokių Žurnalistų nedaug

      pritariu

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dalis „Atviros Klaipėdos“ virto knyga

Vasaris, apie kurį šį tradicinė ataskaita skaitytojams, išsiskyrė tuo, kad dalis „Atviros Klaipėdos“ įgavo kitokį pavidalą. Vasario 15-ąją, Klaipėdos krašto ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This