Studijuos, kaip mažinti geležinkelių poveikį Klaipėdos centre (atnaujinta)

Transportas

AB „Lietuvos geležinkeliai” per trejus metus tikisi parengti priemonių ir poreikio mažinti geležinkelių transporto poveikį urbanizuotoms teritorijoms Klaipėdos miesto centrinėje dalyje vertinimo galimybių studiją. 

Artūro Šulco nuotr.

Parengus tokią studiją paaiškės ir Klaipėdos miesto centrinės stoties iškėlimo galimybės, ir Girulių miško išsaugojimo peripetijos. Nurodyta, kad ši galimybių studija turi būti parengta per 36 mėnesius.

Užsakomos galimybių studijos tikslas – „išanalizuoti priemones ir poreikį mažinti geležinkelių transporto poveikį urbanizuotoms teritorijoms Klaipėdos miesto centrinėje dalyje, įvertinant ir krovininių traukinių aptarnavimo infrastruktūros iš Klaipėdos miesto centrinės stoties iškėlimo galimybes į kitas teritorijas, įskaitant ir 2020 m. liepos 1 d. LRV nutarime Nr. 721 minimas teritorijas, o esamą Klaipėdos miesto centrinę stotį paliekant tik keleivių aptarnavimui, užtikrinant Girulių miško išsaugojimą, vienodą prioritetą teikiant gamtinių rekreacinių išteklių apsaugai, ekonominei naudai ir uosto konkurencingumui užtikrinti”.

Galimybių studiją sudarys du etapai: esamos būklės analizė ir alternatyvų nustatymas. Studijos rengėjas savo nuožiūra parengs ne mažiau nei 6 alternatyvas. Tikimasi, kad bus pasiūlytos ir priemonės, kaip kuo didesnį krovinių kiekį perkelti nuo sunkiojo autotransporto ant geležinkelių bėgių, tokių būdu mažinant transporto spūstis, taršą ir triukšmą Klaipėdos mieste.

Studija turi aprėpti galimybę ateityje Klaipėdos geležinkelio mazge turėti 1435 mm pločio geležinkelio vėžę keleivinių ir prekinių traukinių eismui.

Klaipėdos geležinkelio mazgas yra sudėtinė europinio IX B koridoriaus dalis. Jį sudaro Klaipėdos, Rimkų ir „Draugystės“ geležinkelio stotys, tarpstočiai, jungiamieji keliai ir kelynai.

ATNAUJINTA. „Atliekant studiją, bus vertinamos ir galimybės Klaipėdos centrinę stotį palikti tik keleiviniams traukiniams, o prekinių traukinių aptarnavimo infrastruktūrą iškelti į kitas teritorijas“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime spaudai cituojamas Karolis Sankovski, įmonės „LTG Infra“ generalinis direktorius.

Iš Klaipėdos centrinės geležinkelio stoties, siekiant geresnės gyvenimo kokybės, iškelti prekinių traukinių aptarnavimo infrastruktūrą siūloma ir Vyriausybės praėjusių metų rugsėjį patvirtintame Lietuvos teritorijos bendrajame plane. Klaipėdos miesto bendrajame plane, kuris patvirtintas 2021 metų rugsėjį, numatyta galima Klaipėdos geležinkelio stoties prekinės dalies konversija į paslaugų ir ekstensyviai išnaudojamų želdynų funkcines zonas.

Teigiama, kad galimybių studiją tikimasi užbaigti 2024 metais.

2 Comments

  1. Tas reiškia liberkonservatoriai skuba

    Iškirsti Girdžių mišką ir išorinį uosta Giruliosę nu bent pradėti vaidinti kad stato. Realiai manau tai milžiniška mūsų pinigu plovykla. Galimybė vogti ir plauti ….

    Reply
    • Anonimas

      Girulius kirsti balsavo skvernelio vyriausybe

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Nutrauktas geriausių kelių į uostą paieškos konkursas

Dar pernai spalį pradėtos viešojo pirkimo procedūros dėl galimų į pietus nuo Dangės upės esančios ir būsimos uosto teritorijos susisiekimo ...
2024-03-24
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Įstrigo geriausių kelių į Klaipėdos uostą paieškos

„Ar Jūsų planuojamas biudžetas pirkimui yra iki 140 000 Eur, ar iki 215 000 Eur?” – teiraujasi suinteresuoti ekspertai dėl ...
2024-03-02
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Vaistų nuo sunkvežimių savivalės Rimkuose nerandama

Sunkiasvorių automobilių gabaritus ribojančių vartų Rimkuose nebus – taip penktadienį nusprendė Eismo saugumo komisija, nors vietos gyventojai seniai skundžiasi, kad ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This