Politiko vadovaujamai bendrovei nepavyko nusiplėšti melagės etiketės

Svarbu, Verslas

Kretingos rajono tarybos nario, konservatoriaus Dovydo Bajoro vadovaujamai UAB „ProDj” ir Apeliaciniame teisme nepavyko įrodyti, kad Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras nepagrįstai pašalino šią įmonę iš viešojo pirkimo konkurso ir įtraukė į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą.

Dovydas Bajoras. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” spalio pradžioje rašė, kad teatro ir bendrovės teisinis konfliktas kilo dėl viešojo konkurso, kurio metu kultūros įstaiga norėjo įsigyti scenos aliuminio santvarų ir elektrinių grandininių keltuvų nuomos, montavimo, demontavimo ir aptarnavimo renginių metu paslaugas.

Šiame konkurse dalyvavo dvi įmonės, o nugalėtoju iš pradžių buvo pripažinta UAB „Mano disco“. Tačiau po „ProDj” pretenzijos nugalėtoja tapo ši bendrovė. Tada jau pretenziją teikė „Mano disco“ ir teatrui paprašius laimėtoją pateikti papildomą informaciją, įstaiga pakeitė nuomonę. Teatras panaikino ankstesnį savo sprendimą, pripažino, kad „ProDj” teikė melagingą informaciją ir atmetė jos pasiūlymą, pašalino iš pirkimo procedūrų ir konkursą nutraukė. Papildomai dar buvo nuspręsta įtraukti „ProDj” į melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą.

Pagal Viešųjų pirkimų tarnybos išaiškinimą, į tokį sąrašą metams laiko yra įtraukiamos įmonės, kurios pirkimo procedūrų metu „nuslėpė informaciją ar pateikė melagingą informaciją apie atitiktį pašalinimo pagrindų nebuvimui ar kvalifikaciniams reikalavimams, o pirkimo vykdytojas gali tai įrodyti bet kokiomis teisėtomis priemonėmis, arba dėl pateiktos melagingos informacijos tiekėjas negali pateikti dokumentų, patvirtinančių atitiktį nustatytiems reikalavimams”. Toks tiekėjas, norėdamas dalyvauti kituose tarptautiniuose ir supaprastintuose viešuosiuose pirkimuose, jau turėtų įrodyti, kad yra „apsivalęs“. Visgi kartu tarnyba akcentuoja, jog vien tai, jog tiekėjas yra tokiame sąraše, pirkimo vykdytojas negali automatiškai jo pasiūlymo atmesti – turi nagrinėti ir vertinti konkrečią situaciją.

Nesutikdama su tokiu teatro sprendimu „Pro Dj” padavė skundą Klaipėdos apygardos teismui ir prašė jį panaikinti, tačiau pirma instancija skundą atmetė kaip nepagrįstą.

Tada jau „Pro Dj” pasinaudojo teise tokį verdiktą apskųsti Apeliaciniam teismui. Be kitų argumentų savo skunde bendrovė dėstė ir tai, kad „Mano disco“ yra dažniausiai teatro konkursus laiminti tiekėja, tad įstaiga galimai ir šio konkurso metu buvo suinteresuota pirkti paslaugas tik iš jos. Priminta ir aplinkybė, kad „Mano disco“ buvo pašalinta iš konkurso, nes pateikė akivaizdžiai sąlygų neatitinkantį pasiūlymą, bet teatras kažkodėl nepriėmė sprendimo ją įtraukti į Melagingą informaciją pateikusių tiekėjų sąrašą. Tai esą patvirtina, kad teatras, organizuodamas šį pirkimą, veikė neskaidriai bei pažeidė lygiateisiškumo principus.

Visgi apeliacinį skundą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Gintaras Pečiulis, Irmantas Šulcas ir Aldona Tilindienė, konstatavo, kad jis irgi yra nepagrįstas.

Anot šio teismo, išanalizavus visus byloje esančius duomenis yra pagrindas spręsti, kad „Pro Dj” pateikė teatrui tikrovės neatitinkančią informaciją apie atitikimą pirkimo sąlygose nurodytiems kvalifikacijos reikalavimams.

„Naikinti iš esmės teisėtą bei pagrįstą pirmosios instancijos teismo sprendimą apeliacinio skundo motyvais pagrindo nėra”, – rašoma nutartyje, kuria teatrui iš bendrovės papildomai priteista 2 315 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Iš pirmos instancijos „Pro Dj” buvo išėjusi su 5 838,25 Eur siekusia tokia sąskaita.

INFORMACIJA

Stambiausias „Mano disco” (nuo gruodžio tapusi „Baltic Production Service”) klientas viešuosiuose pirkimuose portalo rekvizitai.vz.lt pateikiamais duomenimis, yra būtent Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Jis iš šios bendrovės jau įsigijo paslaugų už 777 652 eurus. 31-u atveju paslaugas teatras iš šios bendrovės pirko pagal mažos vertės pirkimus. Tik viena 502 136 Eur vertės sutartis – dėl scenos apšvietimo įrangos nuomos montavimo ir demontavimo bei aptarnavimo renginio metu paslaugos – šiemet buvo sudaryta po tarptautinio ir supaprastinto pirkimo.

D. Bajoras „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs, kad jo vadovaujama įmonė tokio teatro atsako sulaukė po to, kai pabandė sudaryti konkurenciją minėtajai įmonei. Anot jo, situacija teatre yra tokia, kad „tokius konkursus turi laimėti „Mano Disco” arba jie nutraukiami”.

Teatro vadovai savo ruožtu tokius įtarimus neigė ir tvirtino, kad mažos vertės pirkimų gausą buvo nulėmęs pandemijos atneštas neapibrėžtumas organizuojant renginius, o „Mano Disco” įstaiga rinkdavosi dėl paslaugų kokybės, įkainių, įrangos tinkamumo, darbuotojų kvalifikacijos, lankstumo greitos reakcijos.  

3 Comments

  1. geriau nesusidurti

    Geriau nesusidurti gyvenime su šiuo veikėju. Iš išorės mandagus ir pūkuotas, viduje – arogantiškas ir klastingas. O teismas pasakė dar koks…

    Reply
  2. Anonimas

    Kažkada per vestuves juokindavo, o dabar va išaugo į „rimtą” politiką.

    Reply
  3. Ir ką galiu pasakyti ?

    Jaunas , energingas KONSERVATORIUS 🙂 fui…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Iš prie teatro buvusios akmeninės kompozicijos gimsta skulptūrinės miniatiūros

Prie įėjimo į senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą buvusios akmens kompozicijos buvo atsisakyta, tačiau jos atmintis atgims suvenyruose. Įamžindamas ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Senasis sietynas atgims naujame Muzikinio teatro pastate

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skelbia, kad rekonstruotame jo pastate atgims ir fojė esantis sietynas, sukurtas žinomo lietuvių juvelyro, metalo dailininko ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This