Klaipėdos operacijos jubiliejų paminėjo ir Čikagoje

Mums rašo

Ernestas Lukoševičius
2023-01-16

Komentarų: 0

JAV lietuviai Čikagoje sekmadienį iškilmingai paminėjo Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-ąsias metines.

Lietuvių tautinėse kapinėse (Justice IL) amžino poilsio atgulė du kartus Vyčio Kryžiaus ordino kavalierius,1923 m. Klaipėdos žygio karinis vadas, Lietuvos kontražvalgybininkas, diplomatas, Niujorko miesto garbės pilietis plk. Jonas Polovinskas-Budrys ir jo žmona Regina Kašubaitė-Budrienė, Lietuvos slaptųjų tarnybų bendradarbė.

Organizatorių nuotr.

Mūsų čia esančių tėvynainių kukli pareiga pagerbti ir prisiminti 1923 m. įvykių Lietuvos politikus bei kariškius, savanorius ir pirmiausia prisijungimo vadą J. Polivinską-Budrį.

Lietuvos diplomatas J. Budrio draugas Vaclovas Sidzikauskas „Drauge” ( JAV lietuvių dienraštis) rašė: „Iš arti stebėjęs anais metais Klaipėdos laisvinimo vyksmą, aš galiu teigti, kad jei ne J. Budrys, jo drąsa, sumanumas ir ryžtas, tai kažin, ar tas Lietuvai gyvybinės reikšmės žygis iš viso būtų įvykęs ir pavykęs. O tatai galėjo nukreipti istoriją į priešišką Lietuvai kryptį.”

Klaipėdos sukilimo vadas, tarpukario Lietuvos kontražvalgybininkas ir diplomatas Jonas Polovinskas-Budrys, kurio palaikai prieš beveik 59 metus atgulė Tautinėse lietuvių kapinėse Čikagoje, norėjo būti palaidotas būtent Klaipėdoje. Šią velionio valią tam tikra prasme atspindi ir jo kapą ženklinantis paminklas, ant kurio iškaltas stilizuotas Klaipėdos herbas.

Tikimės ir viliamės, kad šiemet, minint Klaipėdos krašto 100-ąsias metines, jo ir jo žmonos palaikai bus pergabenti į Lietuvą ir garbingai su derama pagarba perlaidoti Klaipėdoje. Klaipėdos žygio vado paskutinė valia turi būti įgyvendinta.

Pagerbimo ceremonija organizavo LŠSI Lietuvių evangelikų liuteronų Tėviškės parapija, ceremonijoje kalbėjo šaulys V. Jurevičius, šaulys E. Lukoševičius, palaiminimą suteikė Tėviškės evangelikų liuteronų parapijos klebonas L. Miliauskas.

Sveikiname visus mūsų tėvynainius su Lietuvos pergale, o už vienintelį Lietuvos išėjimą į jūrą reikėtų dėkoti visiems 1923 m. žygio dalyviams.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Vasario 16-oji tarpukario Klaipėdoje: nuo alučio iki apspjaudomų trispalvių

Klaipėdos kraštas, 1923-iaisiais tapęs Lietuvos dalimi, praturtėjo nauja švente – Vasario 16-osios minėjimais. Iš tarpukario Klaipėdos spaudos matyti, kad neatsiejama ...
2024-02-16
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys istorinių komiksų knygą

Sausio 16-ąją, 18 val., Pilies muziejaus konferencijų salėje vyks Klaipėdos krašto metams skirtos komiksų knygos „Jūros druska ant lūpų“ pristatymas. ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Kaip Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos

Po Pirmojo pasaulinio karo Klaipėdos kraštą laikinai valdė jį laimėjusios sąjunginės valstybės. Nuo 1920 m. pradžios šis laikinumas užsitęsė trejus ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This