Dar vienas buvusio „Neringos vandens” direktoriaus viražas: valdžios link – po liberalų sparnu (atnaujinta)

Regionas, Svarbu

Nei ankstesnės publikacijos apie galimai įtartinus sandorius, nei santuoka darbo metu, nei neilgai trukusi narystė Demokratų partijoje „Vardan Lietuvos” Neringos liberalams neatrodė kliūtimis į pretendentų tapti kandidatais savivaldos rinkimuose sąrašą įtraukti buvusį „Neringos vandens” direktorių Dangerą Aleksandrovą.

Dangeras Aleksandrovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tik „Atvirai Klaipėdai” paviešinus skandalingai skambančias audito išvadas, kurias Liberalų sąjūdžio Neringos skyriaus pirmininkė Agnė Jenčauskienė, vadovaujanti miesto Tarybos Kontrolės komitetui, turėjo jau beveik savaitę, partiečiai rinksis ir svarstys, ką toliau daryti su tokiu kolega.

Tuo metu Telšių ir Pakruojo rajonų merai sako, jog domėsis pastarojo meto istorija iš Neringos, kurios pagrindiniu veikėju yra D. Aleksandrovas, esantis trijose šių savivaldybių įmonių valdybose.

Prisiminė liberalią prigimtį

Po to, kai pirmadienį „Atvirai Klaipėdai” paviešino Neringos miesto tarybos nariams pateiktą Savivaldybės administracijos Centralizuotos vidaus audito tarnybos atlikto „Neringos vandens” audito ataskaitą, sulaukėme pranešimo, kad veikla, dėl kurios auditoriai siūlo kreiptis į teisėsaugą, įtariamas D. Aleksandrovas turi politinių planų. Skaitytojas pasidalino nuoroda, kad neseniai naujosios Demokratų partijos „Vardan Lietuvos” nariu buvęs eksdirektorius rado prieglobstį pas Neringos liberalus.

„Liberalų sąjūdžio Neringos skyrius patvirtino kandidatų į miesto savivaldybės tarybą sąrašą, kuriame – ne tik patyrę savivaldos politikai, bet ir ryškūs nauji veidai, vietos verslo, bendruomenių atstovai. <…> Sąrašą taip pat papildė <…> buvęs UAB „Neringos vanduo“ direktorius Dangeras Aleksandrovas”, – rašoma gruodžio 7-ąją partijos partijos internetiniame puslapyje paskelbtame pranešime.

Vyriausioji rinkimų komisija „Atvirai Klaipėdai” patvirtino, kad D. Aleksandrovas vis dar yra tarp Liberalų sąjūdžio pretendentų tapti kandidatais į Neringos miesto tarybą.

D. Aleksandrovą su liberalais ryšiai siejo dar nuo pirmosios paskutinio XX amžiaus dešimtmečio pusės. Iki šiol internete galima rasti jo, kaip Liberalų ir centro sąjungos kandidato į Seimo narius 2004 metų anketą, kurioje rašoma, kad D. Aleksandrovas 1994-2003 m. buvo Lietuvos liberalų sąjungos narys, 2003-2004 m. – Liberalų centro sąjungos narys.

Įsilingavus „Atviros Klaipėdos” paviešintai istorijai apie tai, kad D. Aleksandrovas susituokė Kretingoje darbo metu, redakcija sulaukė žinių, kad jis jau yra Demokratų partijos „Vardan Lietuvos” narys. Pastarajai priklauso Neringos meras Darius Jasaitis ir dar septyni šio kurto tarybos nariai. Šį faktą „Atvirai Klaipėdai” tada patvirtino ir partijos atstovai.

Tačiau praėjusios savaitės gale D. Jasaitis, komentuodamas minėtojo audito išvadas, „Atvirai Klaipėdai” teigė, kad D. Aleksandrovas jau paliko šią partiją.

„Tikrai dėl to neliūdime. Matyt, ir į partiją stojo turėdamas kokių nors tikslų”, – tada sakė D. Jasaitis.

Spręs ką daryti

Liberalų sąjūdžio Neringos skyriui vadovauja Agnė Jenčauskienė, pirmininkaujanti ir Neringos miesto tarybos Kontrolės komitetui. Pasak jos, D. Aleksandrovas nėra partijos narys, buvo nuspręsta, kad jis galėtų dalyvauti rinkimuose partijos sąraše kaip nepartinis.

Praėjusių metų rugsėjo pabaigoje, kai „Atvira Klaipėda” paviešino faktą apie D. Aleksandrovo vestuves darbo metu, A. Jenčauskienė tikino, kad iki tol nežinojo apie tų metų sausį paskelbtą publikaciją, kurioje buvo paviešinti įtartini „Neringos vandens” sandoriai (apie juos jau rašoma ir atliktame audite). Politikė tada tikino, kad dabar jau yra akstinas pasidomėti ir galbūt iškelti atitinkamus klausimus, kai ateis laikas svarstyti įmonių ataskaitas. 

Agnė Jenčauskienė. liberalai.lt nuotr.

Tačiau nei santuokos istorija, nei minėti sandoriai su pažįstamais asmenimis nesutrukdė liberalams priimti į rinkiminę kompaniją D. Aleksandrovo. Anot A. Jenčauskienės, „kolegos palaikė” paties D. Aleksandrovo iniciatyvą dalyvauti rinkimuose su liberalais.

Pašnekovė pripažino, kad tarp pritarusiųjų buvo ir ji pati, nes esą tuo metu „dar daug ko nežinojo”.

Liberalų sąjūdžio Neringos skyriaus pirmininkė sakė nesureikšminanti aplinkybės, kad liberalu buvęs D. Aleksandrovas neseniai buvo nusprendęs tarpti ekspremjero Sauliaus Skvernelio partijos nariu, bet netruko persigalvoti ir vėl pasiprašė pas liberalus.

„Aš pati laikausi politinių įsitikimų, tačiau visur kitokių pavyzdžių yra. Yra ir asmenų, kurie žymiai dažniau taip elgiasi”, – sakė politikė.

Pasak būsimojo Neringos liberalų kandidatų sąrašo lyderės, dabar jau šią savaitę partijos kolegos rinksis bei spręs dėl to, ar D. Aleksandrovas turėtų likti tarp liberalų kandidatų. Norima išklausyti ir jį patį. Tačiau pagal Vyriausios rinkimų komisijos skelbiamą grafiką sausio 24-oji yra paskutinė diena, kai politinė organizacija, koalicija, kandidatai gali atšaukti pareiškinius dokumentus. Galutinis kandidatų sąrašas turi būti tvirtinamas vasario 2-ąją.

Beje, „Atviros Klaipėdos” turimi duomenys rodo, kad A. Jenčauskienė, kaip ir kiti Neringos tarybos nariai audito išvadas buvo gavusi dar sausio 17-ąją, tačiau partijos skyrius nesuskubo apsvarstyti, ar po tokių įtarimų D. Aleksandrovas gali ir toliau būti jų kandidatu savivaldos rinkimuose.

D. Aleksandrovo veikla bei „Neringos vandens” audito išvados šią savaitę, pasak A. Jančauskienės, bus svarstomi ir Kontrolės komiteto posėdyje.

Merai ketina domėtis

Žinia, nepaisant to, kad „Gatvių apšvietimo” vadovo posto D. Aleksandrovas neteko dėl nepasitikėjimo, o įmonėje vėliau atliktas auditas aptiko nemažai įtartinais vadintų sandorių, galimų protekcijų ir interesų konfliktų, buvęs direktorius sulaukė ypatingos sėkmės Pakruojo rajone. 2020-ųjų rugsėjį jis Savivaldybės administracijos direktorės Ilonos Gelažnikienės buvo pasiūlytas ir išrinktas į bendrovės „Pakruojo autotransportas” valdybą, o pernai balandį buvo išrinktas ir šios valdybos pirmininku. Pernai balandį jis buvo išrinktas ir į bendrovės „Pakruojo vandentiekis” valdybą, o rugpjūtį tapo jos pirmininku.

Praėjus metams po atleidimo iš „Gatvių apšvietimo” D. Aleksandrovas Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Katkaus sprendimu buvo paskirtas nepriklausomu bendrovės „Telšių vandenys” valdybos nariu.

Abu šių savivaldybių administracijų direktoriai „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad D. Aleksandrovas atitiko visus reikalavimus, Specialiųjų tyrimų tarnyba davė teigiamą išvadą, o dėl jo veiklos nėra sulaukta jokių pretenzijų. Tad „Atvira Klaipėda” pasiteiravo šių savivaldybių merų, kaip jie vertina reputacinę ir moralinę šio reikalo pusę.

Pakruojo rajono meras Saulius Margis pripažino, kad labiau D. Aleksandrovo pavardę įsidėmėjo po to, kai „Atviros Klaipėdos” paviešinta jo santuokos darbo metu istorija nuskambėjo ir per kitas šalies žiniasklaidos priemones.

„Pirmą kartą girdžiu, kad jis nebedirba „Neringos vandenyje”. Reikės pasiskambinti kolegai Dariui Jasaičiui, pasidomėti, kokie ten reikalai. Kol kas tikrai negalėčiau pasakyti, kad ar arogantiškai bendrauja, ar kas nors panašaus. Nieko blogo negaliu pasakyti. Turi patirtį, įsiklauso, duoda pasiūlymus. Visgi manau, kad vykdant atrankas reikia žiūrėti ne tik į formaliuosius reikalavimus, bet ir į reputacinius, moralinius”, – sakė S. Margis.

Kartu meras pripažino, jog jei ir toliau jaus centrinės valdžios spaudimą mokėti gana didelius atlyginimus nepriklausomiems savivaldybės įmonių valdybų nariams (Vyriausybė yra priėmusi atitinkamą nutarimą), galbūt bus svarstoma iš viso atsisakyti tokių valdymo organų.

Telšių rajono meras Kęstutis Gusarovas tikino, kad lauks informacijos dėl pastarųjų D. Aleksandrovo „pasiekimų” iš Savivaldybės administracijos direktoriaus.

„Apsitarsime, kaip reaguoti ir ką daryti toliau”, – sakė jis.

ATNAUJINTA. D. Aleksandrovas „Atviros Klaipėdos” žurnalistą socialiniame tinkle „Facebook” yra užblokavęs, tad jis negali matyti buvusio direktoriaus įrašų. Tačiau skaitytojai pasidalino dar vienu tekstu, kurį D. Aleksandrovas paskelbė šio tinklo grupėje „Mūsų Neringa”. Iš jo panašu, jog buvęs „Neringos vandens” vadovas auditą laiko politiniu susidorojimu.

24 Comments

  1. Aurius

    Galvojau kad tik Klaipėdos skyrius politinius turistus priima atgal. Pasirodo ir Neringos?

    Reply
  2. Manęs, rinkėjo ,nedomina liberalo pasisakymai

    po audito išvadų ! _Neringos meras Darius Jasaitis „Atvirai Klaipėdai” aiškino, kad auditą buvo nuspręsta pradėti dėl to, kad D. Aleksandrovas neperdavė visų įmonės materialinių vertybių, esą buvo sulaukta ir kitokių signalų, nes Neringa yra mažas miestas ir žmones netrunka pastebėti kai kurias detales.

    Reply
    • Skaitau auditorių išvadas , o ne liberalo galimus paaiškinimus

      Anot auditorių, nustatyti pažeidimai yra susiję su bendrovės veiklos sritimis, kuriose „egzistuoja didelė rizika audituojamos bendrovės veiklai, turto valdymui, naudojimui ir disponavimui juo”.

    • Ne liberalas.

      Visa info buvo Martyno straipsniuose . ___Esant „korupcijos pasireiškimo tikimybei”, auditoriai rekomendavo Savivaldybės administracijos direktoriui kreiptis dėl D. Aleksandrovo veiksmų į teisėsaugos institucijas – Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą, prokuratūrą.

  3. Ne liberalas . Skaitom tekstą , skaitom

    Tik „Atvirai Klaipėdai” paviešinus skandalingai skambančias audito išvadas, kurias Liberalų sąjūdžio Neringos skyriaus pirmininkė Agnė Jenčauskienė, vadovaujanti miesto Tarybos Kontrolės komitetui, turėjo jau beveik savaitę, partiečiai rinksis ir svarstys, ką toliau daryti su tokiu kolega.___Beje, „Atviros Klaipėdos” turimi duomenys rodo, kad A. Jenčauskienė, kaip ir kiti Neringos tarybos nariai audito išvadas buvo gavusi dar sausio 17-ąją, tačiau partijos skyrius nesuskubo apsvarstyti, ar po tokių įtarimų D. Aleksandrovas gali ir toliau būti jų kandidatu savivaldos rinkimuose.

    Reply
    • Ne liberalas .

      Štai dėl tokių personų aš niekada nebalsuočiau už liberalius . NIEKADA !

  4. Liberalas

    Skaitau ir nesuprantu: tai buvo paprašyta Aleksandrovo komentaro ar ne? Nes jeigu buvo ir jis neatsakė – viena, bet jeigu NEBUVO ir pasiteisinimas „žurnalistą užblokavo”, tai čia yra jeigu ne rinkimų teisės pažeidimas, tai žurnalisto etikos pažeidimas tikrai. Nebūdinga Atvirai Klaipėdai, nebent kažkas jų etikoje pasikeitė į blogą.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Paaiškinu. Dangero Aleksandrovo komentarą dėl audito išvadų buvo bandyta gauti ir telefonu, ir elektroniniu paštu. Į skambutį neatsiliepė, į klausimus raštu neatsakė. Šios publikacijos tikslas išsiaiškinti Liberalų sąjūdžio ir Telšių bei Pakruojo rajono merų požiūrį į šią situaciją, o ne bandyti sužinoti, kodėl p. Dangeras nusprendė kandidatuoti savivaldos rinkimuose su liberalais.

    • Liberalas -> Martynui

      Martynai, merų požiūris, kaip sakote, nukištas į patį teksto galą – niekaip neatspėčiau, kad jų nuomonė buvo tikrasis straipsnio tikslas 🙂
      O kad nepavyko susisiekti – irgi linkstu vertinti skeptiškai: rašote tik kad Facebook’e užblokuotas. Sunku patikėti, kad per skyrių nebuvo įmanoma gauti reakcijos.
      Bet tema – įdomi, tikrai norsi išgirsti visas puses, suprasti daugiau.

    • Martynas Vainorius

      Merų nuomonė nebuvo „tikrasis” tikslas. Esminis tikslas – išgirsti Neringos liberalų vadės, kuri yra ir miesto Tarybos Kontrolės komiteto pirmininkė poziciją. Kadangi šioje publikacijoje nagrinėtas politinis aspektas, dėl to paklausiau ir minėtųjų merų, kaip jie vertina dabartinę situaciją ir ar jiems tinka toks reputacinis šleifas. Administracijų direktoriai savo poziciją išdėstė kitoje publikacijoje.

      Jūs rimtai apie partijos liniją? Turėjau paprašyti partijos skyriaus pirmininkės – gal galėtumėte įkalbinti Dangerą pateikti savo poziciją apie auditą? 🙂

  5. Emigrantas

    Tokie SHUDAS -> vaškas žaidimai yra viena iš priežasčių, kodėl palikau savo gimtą kraštą. Matai, žurnalistas ištyrė, nuteisė ir nubaudė – bet jokia teisėsaugos institucija nei tyrimo pradėjo, nei apkaltino. Niekas nepasikeitė: bet kurį veiklų žmogų tinginiai ir pavydūnai ėda su pasimėgavimu. Žurnaliste, o tu į teisėsaugą kreipeisi? Statau, kad NE. Kodėl nepakalbinai žmogaus, kurį čia nuteisei? Feisbūke užblokavo… Labiau graudu negu juokinga!

    Reply
    • Вор в законе

      Žinoma, kad viskas teisėta. Rusai netgi turi posakį panašiems atvejams Вор в законе. O čia dar tokia rusiška pavardė kaip tyčia 🙂 Bet gink dieve, nieko netvirtinu, nes tyrimų juk neatlikau, į teisėsaugą nesikreipiau.

  6. Jūra

    Kiek sumokėjo Grubliauskas už šitą straipsnį? Nes „vestuvės darbo metu” skamba juokingai, o „auditas aptiko nemažai įtartinais vadintų sandorių, galimų protekcijų ir interesų konfliktų” – šmeižtas, kokiu mus įpratę kiršinti socdemai, na dar darbiečiai. Likimo ironija:”atviraklaipėda, pasirodo, yra atvira politiniam susidorojimui.
    O juokingiausia dalis, kad mėginama gerus kitų merų atsiliepimus apie Aleksandrovą pakreipti, kad blogai skambėtų. PVZ. S. Margis: „Kol kas tikrai negalėčiau pasakyti, kad ar arogantiškai bendrauja, ar kas nors panašaus. Nieko blogo negaliu pasakyti” – akivaizdu, kaip jam buvo pateiktas klausimas – „ar bendrauja arogantiškai? Ką blogo galite pasakyti?”. LABAI NEPROFESIONALU 🙁

    Reply
    • jūreivis

      ko tikėtis iš žiurnalisto kuris, kiek teko girdėti, nėra baigęs atitinkamų mokslų. Na, bet gal aš klystu. 🙂

  7. Ir dar

    Šis veikėjas su Budinu buvo labai artimi. O gal ir yra? Pasvarstykime, kas būtų, jei Budinas taptu Klaipėdos meru? Manau, kad šis veikėjas grįžtu į Klaipėdą, nusiaubęs Klaipėdos rajonus. O mielas draugas Dainius Budrys, D. Aleksandrovo skandaluose figūravusios MB,,Dūminė laboratorija” savininkas , kartu su ,,Gatvių apšvietimas”dirbusia ir taip pat skandale garsėjusia viešųjų pirkimų specialiste įsikūrė Kretingos rajone, o partijos kolegų padedamas puikiai įsitaisė vadovauti Kretingos šilumos tinklams ir jau priglaudė vieną ,,Gatvių apšvietimo” ir ,,Neringos vandenų ” pabėgėlį, Aleksandrovo palaikytoją. Gal ir patį priglaus? Gi kaip sakoma: ranka , ranką plauna.

    Reply
  8. Važiuoja kaip per sviestą

    Po liberalų sparneliu būdamas, labai seniai buvo prastumtas į ,,Klaipėdos vandenis” po to į ,,Gatvių apšvietimą”ir visą gyvenimą labai inirtingai globajamas ir stumiamas liberalių kolegų. O kokia liberalų moralė, visi matome. Bet jis turbūt ir vėl galvoja, kad visi aplink kalti. Stebint visą įvykių raidą, matosi, kad šio niekšelio niekas nestabdo, o apetitas ir amoralumas vis auga. Ir vis randa panašių į save kolegų arba palaikančių. Ačiū Martynui, kitaip tvarkytu savo nešvarius reikalus ir nei šuo nesulotu.

    Reply
  9. Anonimas

    Ar teisingai suprantu, kad vienoje savivaldybėje X persona gali dirbti klerku, o jau kitoje kaip privatus asmuo gali būti valdybų nariu to kito rajono savivaldybės įkurtose įmonėse ?

    Reply
  10. Kas tai

    jei tik kur atsiranda koks gobšas mulkis tai būtinai jis bus pas liberalus

    Reply
  11. 100%

    Visom keturiom ( 4×4 ) link lovio..

    Reply
  12. Jonas

    Būtų įdomu išgirsti Budino įžvalgas?

    Reply
  13. Žinote ,

    jau net nejuokinga . Liberalumas darosi ciniškas ir ypatingai politiškai atgrasus. Dar svarstys ? Rimtai ?

    Reply
    • Anonimas

      galima ir iskart salinti is saraso, bet tai butu neetiska, pirma reikia isklausyti ir kitos puses argumentu, o tada jau pasidaryti isvadas, nes Laban jau skubam nuteisti.

    • Kaip ? Neetiška ?

      Po tokių skandalingų audito išvadų ? Kaip liberalu …

    • Čiupk -griebk

      Kuo amoralesnis asmuo- tuo laukaimesnis bet kurioje partijoje. Koktu, bet partijų šulams viskas tinka. Vertybių- vertybės Lietuvos padangėje.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This