Parašai neblaiviam prokurorui palaikyti nepadėjo – atleido iš pareigų (dar papildyta)

Miestas, Svarbu

Kaip jau buvo rašyta, praėjusių metų gruodžio 9 d. uostamiestyje ryte per policijos reidą buvo sulaikytas neblaivus asmeninį automobilį „Skoda Octavia“ vairavęs Klaipėdos apygardos prokuroras Juozas Sykas.

Jam tada buvo nustatytas nesunkus – 0,49 prom. girtumas.

Juozas Sykas, dirbdamas dar Klaipėdos apylinkės prokuratūroje, pats kontroliavo ir vadovavo tyrimams, susijusiems su kelių eismo taisyklių pažeidimais.

Tąsyk pakalbintas prokuroras samprotavo esą taip galėjo atsitikti dėl to, jog jis naudojo burnos skalavimo skystį, kurio sudėtyje yra alkoholio.

Praėjus pusantro mėnesio nuo minėto įvykio, „Atvirą Klaipėdą” pasiekė žinia, jog dėl šio fakto Klaipėdos apygardos prokuratūroje buvo renkami parašai, prašant Generalinės prokuratūros kolegai Juozui neskirti griežčiausios nuobaudos – atleidimo iš pareigų.

Šaltinio teigimu, parašų rinkimo iniciatorius esą buvo vienas iš prokuratūros vadovų, o neva tiems darbuotojams, kurie atsisakė pasirašyti po kreipimusi, buvo daromas spaudimas.

Pasak Klaipėdos apygardos vyriausiosios prokurorės pavaduotojo Aurelijaus Stanislovaičio, „prokuratūra, kaip institucija, tokių parašų nerenka”.

„Juozui Sykui palaikymą nori išreikšti bendruomenė. Patį prokuroro elgesį bendruomenė bet kokiu atveju smerkia, bet jam išreiškia palaikymą, prašant įvertinti jo elgesį, profesionalumą, kad nebūtų taikoma griežčiausia priemonė [atleidimas iš pareigų]. Yra ir kitokių griežtų priemonių, skausmingų, proporcingų, pažeminimas pareigose ir kitos”, – lėtai rinkdamas žodžius kalbėjo A. Stanislovaitis.

Kartu jis griežtai paneigė, jog vadovybė esą buvo šių parašų rinkimo iniciatorė bei tą faktą, jog nepasirašiusiems būtų buvęs daromas koks nors spaudimas.

Pats J. Sykas pirmadienio rytą teigė apie parašų rinkimą esą nieko nežinantis, tačiau prisipažino, jog ir toliau dirba prokuratūroje, nuo pareigų nėra nušalintas.

„Geriau nieko nerašykit”, – sakė jis.

48 metų J. Sykas, dirbdamas dar Klaipėdos apylinkės prokuratūroje, pats kontroliavo ir vadovavo tyrimams, susijusiems su kelių eismo taisyklių pažeidimais. Prieš pereidamas dirbti į Klaipėdos apygardą, jis kurį laiką ėjo Klaipėdos apylinkės vyriausiojo prokuroro pavaduotojo pareigas.

Vos tik pasirodžius šiai publikacijai, su „Atvira Klaipėda” susisiekęs Klaipėdos apylinkės prokuroras Simonas Genys teigė, jog parašų rinkimo iniciatorius buvo jis ir dar kartą paneigė, kad nepasirašiusiems būtų buvęs daromas bet koks spaudimas. Vadovybė esą pradžioje net nežinojo apie šią darbuotojų iniciatyvą.

Simonas Genys. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Viskas vyko labai demokratiškai, kas gerai pažįsta Juozą, žino, kad jis alkoholiu nepiktnaudžiauja, yra profesionalus prokuroras. Pasirašė tie, kas norėjo, kažkur apie 50-70 žmonių, nepamenu tiksliai”, – sakė jis.

ATNAUJINTA. Visgi ši kolegų palaikymo akcija prokurorui nepadėjo. Pirmadienį popiet buvo pranešta, kad generalinė prokurorė Nida Grunskienė J. Syką atleido iš prokuroro pareigų.

„Tarnybinio patikrinimo metu nustatyta, kad J. Sykas, būdamas valstybės pareigūnu ir privalėdamas saugoti gerą prokuroro vardą, laikytis profesinės etikos principų bei kitų teisės aktų reikalavimų, 2022 m. gruodžio 9 d., darbo laiku, apie 8.11 val. ryto, vykdamas į darbą vairavo asmeninį automobilį būdamas neblaivus, kas buvo užfiksuota vairuotojų blaivumo patikrinimą atlikusių Klaipėdos policijos pareigūnų. Pažymėtina, kad nekontaktiniu alkoholio detektoriumi buvo nustatyta 0,49 promilės etilo alkoholio koncentracija, tačiau savanoriškai medicinos įstaigoje atliktas kraujo mėginio tyrimas parodė didesnę – 0,66 promilės etilo alkoholio koncentraciją. Tarnybinio patikrinimo komisija pripažino, kad toks prokuroro poelgis pažemino prokuroro vardą, sumenkino prokuratūros autoritetą bei pažeidė Lietuvos Respublikos prokuratūros įstatymo, Prokurorų etikos kodekso bei kitų teisės aktų reikalavimus”, – rašoma pranešime spaudai.

Atlikus tarnybinį patikrinimą generalinei prokurorei buvo pateikta tarnybinio patikrinimo išvada bei motyvuotas teikimas, kuriame siūlyta pripažinti, kad prokuroras J. Sykas padarė šiurkštų tarnybinį pažeidimą ir taikyti griežčiausią tarnybinę nuobaudą – atleidimą iš tarnybos.

Pritardama Komisijos pateiktai išvadai bei motyvuotam teikimui, generalinė prokurorė N. Grunskienė pirmadienį pasirašė įsakymą dėl J. Syko atleidimo iš tarnybos prokuratūroje.

INFORMACIJA

Prieš 11 metų iš Klaipėdos apygardos prokuratūros, kai jai dar vadovavo Giedrius Danėlius, už tai, kad darbe pasirodė neblaivus, buvo atleistas prokuroras Remigijus Bėtkis. Jam tada buvo nustatytas 1,53 prom. girtumas. Prokuroras per teismus iš Generalinės prokuratūros siekė prisiteisti 10 tūkst. litų moralinę žalą, bet nieko nepešė.

Tuo metu 2014 m. neblaivus (0,88 prom.) vairavęs ir pažeidimą tuoj po sulaikymo bei tarnybinį patikrinimą atlikusiems prokurorams pripažinęs ir dėl to gailėjęsis kitas Klaipėdos apygardos prokuroras Aivaras Velutis atsipirko papeikimu.

17 Comments

  1. Ar pas mus yra doru prokuroru?

    Ar gina vieša interesą? Su Gregeo tik žmonės įskundė ir iš kito miesto aplinkos apsauga….

    Reply
  2. Antanas

    Toks girtumas man abejotinas, labiau panašu į nesusipratimą. Kažkada turėjau „reikaliuką” su Klaipėdos prokurorais, nenoriu prisiminti , tai buvo nesuprantamas košmaras, tai buvo pasityčiojimas iš visiškai nekalto ir net nebandžiusio nusikalsti žmogaus. Tai buvo tas pats, kas prisikabinti prie gatvėje stovinčio elektros stulpo. Teismas sudėjo taškus ant „i” , tačiau ir dabar į tą instituciją žiūriu kaip į nedorą įstaigą.

    Reply
  3. Paska

    Karma yra šuns patelė….

    Reply
  4. banditas

    Teisingai, profesionalus reikia vyti lauk, likę liurbiai man leis dirbti.

    Reply
  5. Aanonimas

    O gal būt kitur šuo pakartas?

    Reply
  6. Gaila

    Parašai nepadėjo, bet straipsnis portale už tat padėjo…

    Reply
  7. Anonimas

    Ne pyragai 48 metų gauti vilko bilietą. Normalus jis žmogus – ramus, savo vietoje, neišsidirbinėjo. Sėkmės jam.

    Reply
    • Anonimas

      gaila žmogaus, bet jis pats žinojo, kad negalima neblaiviam vairuoti auto ir dar į darbą 🙁

    • Staska

      Normalus kuom jis normalus kad girtas vairuoja?

  8. Alfonsas

    Pijokelis yra kozna diena prie laiptines geria arba masinoi…saiko reikia turet o ne gert vos ne kozna diena

    Reply
  9. X

    Keista, kaip parašu rinkimo iniciatorius nežino tikslesnio surinktų parašu kiekio:) Labai panašu, kad vadovybe tai iniciavo. Be to, be vadovybės leidimo tokios iniciatyvos tikrai nebutu.
    Žurnalistams butų labai sveika giliau pasikapstyti ir pabendrauti su prokuratūros darbuotojais (anonimiškai). Islystu daugiau perliuku.
    O “teisinguoliui” Stanislovaiciui norėtųsi pasakyti, kad negražu meluoti del vadovu tariamai nedaryto spaudimo.

    Reply
  10. Joris

    Žinot, man keista, kad mes taip mėtomės profesionalais. Parodykit tą angelą, kurio sparnai nenusvilę. Visi mes žmonės, visi nuodėmingi, tik labai nuodėmingi to pripažint negali. Ar šitoks neblaivumas, be skausmingų pasekmių, gali būti priežastis varyti lauk iš tarnybos mokslus baigusius, aukščiausios klasės profesionalus, kurie taip naudingi mūsų visuomenei, kad ir paslydę? Ar ne per didelė prabanga? Vieną mano pažįstamą visai neseniai iš tarnybos atleido, nes pagavo su iki 1 promilės neblaivumu. Aukščiausios klasės specialistas, jį pakeis gerokai prastesnis, be patirties…

    Reply
    • Marijus

      Jo, puikus angelas sargas kuris pusę promilės su skalavimo skysčiu pripučia. Kvailai nemeluotų būtų gaila specialisto, o dabar tik kitus kvailiais laiko, tokio negaila.

    • Marijau,

      Neteisk ir nebūsi teisiamas.

    • Anonimas

      Taip, jis pats dirbo su įstatymais, taip kad visi lygūs.

    • Anonimas

      pritariu. kiek atsimenu praeitais metais berods buvo tos pacios prokurores apdovanotas kryziumi 2 laipsnio…
      25 metai darbo patirties, kiek suprantu niekam nereikia. sitema

    • Anonimas

      Gerai pasakyta ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Veidai

Naujuoju Klaipėdos apygardos vyriausiuoju prokuroru tapo Jevgenij Michailovskij

Pirmadienį generalinė prokurorė Nida Grunskienė pasirašė įsakymą, kuriuo Jevgenij Michailovskij paskyrė į Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigas. Daugiau nei ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This