Paskelbtas idėjos konkursas sovietų karių kapams pertvarkyti

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybė paskelbė viešąjį pirkimą dėl Antrojo pasaulinio karo Sovietų sąjungos karių palaidojimo vietos, esančios Simono Daukanto gatvėje, pertvarkymo supaprastinto projekto idėjos konkursą. Konkurso laureatams bus skirtos premijos, tačiau sutartis dėl paslaugų nebus pasirašyta – dar vyks derybos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Projekto konkurso organizatorius – Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija, konkurso koordinatorius – Vaidotas Dapkevičius.

Projekto konkurso tikslas – išsirinkti geriausią pertvarkymo projekto idėją, kuri kartu su šiuo metu įgyvendinamo Skulptūrų parko sutvarkymo projekto sprendiniais „formuotų kokybišką memorialinės miesto teritorijos architektūrinę aplinką”.

Po konkurso numatomos neskelbiamos derybos dėl techninio projekto parengimo paslaugų arba idėjos pagrindu bus rengiami tolimesni pasiruošimo darbai.

Konkurse bus vertinama urbanistinio – kraštovaizdinio integralumo kokybė (nuo 1 iki 4 balų), architektūrinio/meninio sprendimo kokybė (nuo 1 iki 4 balų) ir techninė-ekonominė sprendimo kokybė (nuo 1 iki 4 balų).

Projekto konkurso pirmąsias 3 vietas užėmusius dalyvius numatyta apdovanoti piniginiais prizais (premijomis): I vieta – 8 000 eurų; II vieta – 5 000 eurų; III vieta – 3 000 eurų.

Vertinimo komisiją sudarys Marijus Mockus, Tadas Balčiūnas, Laimonas Bogušas, Algirdas Bosas, Vitalijus Juška, Saulius Karalius ir Zigmas Vitkus.

Konkurso dalyvių pasiūlymų bus laukiama iki balandžio 20 dienos. 

Pernai po mero potvarkiu sudarytos darbo grupės pateiktos išvados miesto Tarybos sprendimu buvo demontuota Juliaus Vertulio skulptūra „Kalavijas” ir Rimanto Dauginčio skulptūrinė grupė, penkiakampės amžinosios ugnies įrenginys, informacinės lentos su užrašais apie Klaipėdos išvadavimą bei su karių palaidojimo vieta sąsajų neturinti plokštė su užrašu apie žuvusių ir mirusių fašistiniuose lageriuose kalinių amžinąją atmintį.

Minėtoji darbo grupė savo išvadose akcentavo, jog desovietizacijos procesas apima ne vien senosios tapatybės atėmimą iš konkrečios vietos, bet ir naujosios suteikimą. Išvadose išsakyta nuomonė, jog demontavus atskirus elementus būtina rengti šios vietos pertvarkymo idėjos architektūrinį konkursą, kurio sąlygose būtų numatytas deramos pagarbos čia palaidotiems kariams demonstravimas, atsižvelgta į vietos istorinį, urbanistinį, architektūrinį kontekstą.

13 Comments

  1. Dzeraldas

    Sarkofagas – geriausias sprendimas.

    Reply
  2. Tik vienas sprendimas

    Kaip ir visi kapai ,naikinant kapines perkelti į kapines, o nesant artimųjų naikinami. Manau okupantų kapai turi būti perkelti į kamputį kapinėe ,jeigu kas prižiūrės arba panaikinti senaties priežastim. Jokių centriniame parke okupantų kapų.

    Reply
    • Anonimas

      Jus gal nueikite prie atminimo lentos, paskaitykite kokiu tautybiu žmonių pavardės nurodytos.

    • Kl

      Pritariu

  3. V ir Gis

    Tai Kryžkalnio kalavijas ,,teisingas”, o Klaipėdos ne? Gera proga pinigėlių prasukti.

    Reply
  4. Labai

    keista mūsų miestelio konservatorių nostalgija tvarkyti sovietinių karių kapus „pagarbas” demonstruojant. Dargi net konkursas, premijos, komisijos. Ištrinkeliuotų takelį priėjimui ir tai būtų labai didelė prabanga okupantams ir dar net dabartinio karo fone. Ar dabartiniai valdantieji su ateinančiu nauju vadu Petrošiumi visai nupušę? Kad politiniai glušai tai faktas.

    Reply
    • chi...

      Labai stipriai susimaišet viska ,norejot pavaryti ant socialdemokratu,su darbo partija,kurie valde beveik 30 metu.

  5. Anonimas

    Gėda uz mardo pamiklo nugriovimą. Buvo puikus turistu traukos objektas

    Reply
    • ezys

      cia jus juokaujate? 🙂

    • Anonimas

      kodel juokaujama?

  6. plius minus

    Ot kietai padarėme . Pradžioje nugriovėme neturėdami idėjos, po to skelbiame jos paieškas.
    Prisiminkite istoriją ir 1917 metus, kas mokykloje bent 4 klases baigėte, bolševikai paminklus griovė. Viskas kartojasi.
    P.S. Už šitą kryžių ( kardo pavidale ) , kuri nugriovėte, jo autorius arch. tuometinis Klaipėdos vyr. architektas P. Šadauskas buvo tampomas tuometinio komuniagų partijos komiteto , o atėjo naujieji beraščiai ir jį nugriovė, dabar idėjos ieško…… Patriotai = idiotai .

    Reply
    • Anonimas

      O patrankos pergales aiksteje vamzdis simbolizavo ortodoksu kryciaus apatini pasvirusi elementa 😀

    • Anonimas

      O i vakarus patranka buvo pakreipta nes sviedinio leidimasis vakaruose simbolizavo saules leidimasi, vadinasi ta patranka buvo pagoniskas simbolis

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This