Buvęs „Atlanto” futbolininkas: „Rusai mane priėmė, apkabino ir išbučiavo“

Veidai

Buvęs Klaipėdos „Atlanto” ir Lietuvos rinktinės futbolininkas, iš Mažeikių kilęs Nerijus Barasa jau daugybę metų gyvena Rusijoje, Samaroje, ten yra sukūręs šeimą ir turi sėkmingą verslą.

1994–2000 metais N. Barasa žaidė Mažeikių ROMAR, Klaipėdos „Atlanto“, Šiaulių „Kareda“, „FBK Kaunas“ klubuose, vėliau perėjo į Rusijos klubus, kurį laiką atstovavo ir Edinburgo „Hearts“, žaidė Lietuvos futbolo rinktinės sudėtyje.

Matchtv.ru nuotr.

Propagandiniame Rusijos Matchtv.ru portale skelbiamas pokalbis su praeityje žinomu futbolininku, kuriame jis ne tik prisimena savo sportinę karjerą, bet ir pasakoja apie viešbučių verslo Rusijoje sėkmę, šlovindamas naująją savo tėvynę ir nevengdamas keistų pasisakymų Lietuvos atžvilgiu. „Atvira Klaipėda” pateikia keletą svarbesnių ilgo pokalbio ištraukų.

Kas jums labiausiai patinka Rusijoje?

Vienareikšmiškai – žmonės. Dvasingas bendravimas su jais. Aš bendrauju su daugeliu žmonių, nekenčiu uodegų vizginimo, veidmainystės. Pavyzdžiui, Škotijoje nuolat tavęs klausia „How are you”, nors iš tiesų jiems pofik, kaip tau sekasi. Tai kam tada klausinėti? Tokia štai ten tradicija.

Praėjusių metų vasarį jūs pasiūlėte pagalbą pabėgėliams iš Donecko ir Luchansko liaudies respublikų, norėjote juos apgyvendinti savo kotedžuose. Ar pavyko įgyvendinti šį sumanymą?

Tai pasiūliau mūsų gubernatoriui. Susitikome, jis padėkojo už idėją, bet, matyt, nebuvo tokio poreikio.

O jei dabar atsirastų poreikis?

Padėčiau be jokių problemų.

Ar jūs save laikote rusu?

Žinoma, vienareikšmiškai. Patikėkit, turiu su kuo lyginti, teko pagyventi Škotijoje. Rusai labai dvasingi, jie arba tave priima, arba pasiunčia ant trijų raidžių. O ne kaip Europoje – nesuprasi, ką jie galvoja [ни вашим, ни нашим – originale].

Vadinasi, rusai jus priėmė ir apkabino?

Žinoma. Ir išbučiavo (juokiasi).

Ar nesulaukėte priekaištų iš Lietuvos, kad gyvenate Rusijoje?

Visko buvo. Mes juk visi suprantame, kokia dabar situacija. Iš tų, su kuriais esu pažįstamas 20-30 metų, tik nedidelis procentas nuo manęs nusisuko. O su kitais susiskambiname, draugaujame – viskas gerai. Bet aš turiu savo gyvenimą, kam man ko nors klausyti?

Dažnai apsilankote gimtinėje?

Ne, rodos, jau 9 metai, kaip nebuvau Lietuvoje. Vasarą praleidžiame čia, nes prasideda sezonas, svarbu dėl mano verslo, o žiemą skrendame į šiltus kraštus. Ką tik grįžome, tris mėnesius praleidome užsienyje, ilsėjomės, ruošėmės darbams.

Negi nepasiilgstate tėviškės?

Kai šeima čia, nėra kada ilgėtis. Pirmus metus – taip, traukė. Anksčiau juk žaidžiau už rinktinę, dažnai atskrisdavau. Žinoma, nuvažiuoti kartais įdomu, pavaldyti cepelinų – nacionalinio lietuvių patiekalo. Beje, mano žmona moka pagaminti keletą lietuviškų patiekalų.

Matchtv.ru nuotr.
Jūs gimėte Mažeikiuose. Koks tai miestas?

Mažas miestas, turintis 50 tūkst. gyventojų [2022 m. – 32 654]. Jaukus, gražus, nieko ypatingo. Mama ten iki šiol gyvena, niekaip nepavyksta jos čia prisikviesti. Į svečius atvažiuoja dažnai, bet visada grįžta namo. Jai net dviejų aukštų namą su pirtimi pastačiau – vis tiek nevažiuoja.

Aš pats, būdamas 17 metų, išvykau į Klaipėdą, mane pakvietė į „Atlantą”. Buvau išprotėjęs dėl futbolo, jei vaikystėj neišleisdavo žaisti į kiemą – keldavau isterijas.

Paskutinis praėjusio šimtmečio dešimtmetis Rusijoje asocijuojasi su kriminalu. O kaip tada reikalai klostėsi Lietuvoje?

Visur tada kriminalo netrūko. Man buvo mašiną pavogę, kai nesutikau pasirašyti kontrakto. Miesto neminėsiu, Lietuvoje visi viską žino (juokiasi). Pusiau kriminalinių klubų savininkai į Rusiją parduodavo tokius, kaip aš, žaidėjus, iš to neblogai uždirbdavo.

Nepratęsus kontrakto, sulaukiau grasinimų, vėliau viską paėmiau į savo rankas ir problema išsisprendė. Dabar, beje, su tais žmonėmis normaliai bendrauju.

Mano namai ir mano šeima yra čia. Rusija man suteikė tai, kas žmogui, mano nuomone, svarbiausia – šeimą. Už tai jai esu labai dėkingas.

Kokia jūsų nuomonė apie dabartinius Rusijos ir Lietuvos santykius?

Dabar vykdoma didelė propaganda. Kai mes žaidėme, kiek lietuvių buvo Rusijoje? Nemažai, sakyčiau, ypač turint galvoje, kad Lietuva yra maža šalis. Mane į rinktinę pakvietė tik po to, kai įsitvirtinau Rusijos čempionate. Tuo metu visi stengėsi čia patekti. Čia kiti pinigai, kitas lygis. Svarbiausia, kad Rusijoje galima buvo uždirbti, dirbti mėgstamą darbą.

Politikai drumsčia vandenį, buitiniame lygyje jokio negatyvo nėra.

Koks jūsų ryškiausiais prisiminimas iš lietuviškos karjeros laikų?

Pakvietimas į rinktinę, tada buvo puikus kolektyvas susidaręs. Lietuvoje žengiau pirmus karjeros žingsnius. Vėliau ten man tapo per ankšta. O dar anksčiau mano gimtojo miesto klubas tapo čempionu, aš jame, būdamas 14-15 metų, jau žaidžiau pagrindinėje sudėtyje. Sužaidus kelias rungtynes, gavau pirmus pinigus, ėmė važiuoti stogas. Būnant 15-os metų gauti 300 dolerių Lietuvoj – didžiulė suma. Parnešiau namo pirmą atlyginimą, mama nepatikėjo, skambino treneriui, klausė, ar tikrai sąžiningai juos uždirbau. Po to prasidėjo kelionės per restoranus ir man davė suprasti – jei nori vaidinti suaugusį – viso gero.

Išvykau į Liepoją, į Latviją, kur praleidau vos 2 mėnesius, ten nepaėjo, grįžau į Lietuvą. Tačiau išmokau pamoką ateičiai: arba žaidi, arba lankaisi diskotekose ir restoranuose…

9 Comments

  1. Vienareikšmiškai lietuvis

    „Vienareikšmiškai rusas”. Gal geriau vienareikšmiškai „niekingas chamelionas”

    Reply
  2. Jonas

    Visiškas maumas, neįtikėtina, kad tokių šliužu apskritai dar yra.

    Reply
  3. Žmogus

    Tautybės pakeitimas – žiauru! Žmonės dėl jos galvas guldė, lageriuose puvo, bet neatsisakė. O čia – kaip pirštinę pakeitė. Gerai, kad tokių vienetai ir nėra jokio skirtumo ar tu lietuvybę keiti į slavišką, ar į vakarietišką – visi vergai.

    Reply
  4. joo

    Patiko 1 sakinys apie motiną-,,nupirkau jai 2 aukštų namą su pirtim -ir vis tiek nevažiuoja ”..Žmogau,ar tu supranti,kas yra tėvynė.ne,nes tu jos jau neturi.

    Reply
  5. Oi

    Nepades tie viesi padlaiziavimai, laiko klausimas tik kada vietiniai viska is jo, atejuno, atims. Ekonomine situacija vis blogeja, tokie importiniai pirmieji tarp kaltu vietiniams.

    Reply
  6. Jeg

    Na čia greičiausiai taip prikalbėjo, kad uošvio neužrūstinti, nes uošvis jį ten į savo verslus paėmė. Baigęs karjerą buvo tik su keliais rubliais kišenėj. O pasas europinis aišku reikalingas kelionėms.
    Aplamai parašykit kas su Atlantu bešviečia, ką tas balvonas Adomaitis begalvoja, prasuko čia maklę su Žvingilu ir vsio viskas ramu, plaunam rankas?

    Reply
  7. Klaipėdietis

    Jeigu žmogui nereikia Lietuvos, tai manau gal ir Lietuvos paso nebereikia. Galėtų migracija pasvarstyti? Aaa.., bet matote klausimas, o kaip bus su laisvu judejimu po pasaulį, kai nebeturės Lietuviško paso ?

    Reply
  8. pulia

    padvesk tu pad…la kacapiška,škura tu tuparyla.

    Reply
  9. T

    Apgailėtinas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Vladimiras Putinas laukte laukia mūsų signalo

Vis daugėja tekstų įtakingiausioje Europos žiniasklaidoje apie tai, kad europiečiai galėtų rimtai susiburti ir vis dėlto pasiųsti karinių pajėgų į ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This