Senojo bravoro atgimimas: prasidėjo paskutinis etapas

Svarbu, Verslas

Prieš septynerius metus ilgai apleistą senojo bravoro kompleksą, esantį tarp Herkaus Manto ir Šaulių gatvių, įsigiję klaipėdiečiai medikai Agnė ir Rokas Bagdonai pradėjo įgyvendinti paskutinį šios teritorijos atgaivinimo etapą.

Naujam gyvenimui prikelti didžiausią komplekso pastatą jiems padeda verslininkas, Klaipėdos garbės pilietis Vytautas Lygnugaris.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Tvarko etapais

Bravoro kompleksą gana ilgai valdė verslininkui Valdui Trinkūnui priklausanti bendrovė „Raminora”.

Bravoro pastatas 2018-ųjų gegužę. Martyno Vainoriaus nuotr.

Ji komplekso atgaivinimą matė tik esant galimybei įsigyti ir jo dalimi buvusį pastatą Herkaus Manto g. 38, kuriame tuo metu veikė Klaipėdos apygardos probacijos tarnyba.

2006 m. nepavykus su Teisingumo ministerija inicijuotiems turto mainams bendrovė su kompleksu nieko daugiau ir nebedarė.

Bagdonų šeima derybas dėl komplekso įsigijimo su V. Trinkūnu baigė 2016 m. pavasarį ir iškart kartu su „Uostamiesčio projektai“ architektų komanda ėmėsi projektavimo darbų.

Bravoro kompleksas 2018-ųjų gegužę. Martyno Vainoriaus nuotr.
Bravoro kompleksas 2018-ųjų gegužę. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmiausia buvo sutvarkytas senasis spirito gamyklos pastatas. Čia įsikūrė plastinės chirurgijos ir estetinės medicinos klinika „Clinicus Klaipėda”.

Prieš beveik porą metų spirito-alaus gamyklos sandėlio vietoje duris atvėrė apartamentai miesto svečiams ir klinikos pacientams.

Šiuo metu jau baigiamos naujo odontologijos klinikos pastato statybos, statybininkai pradėjo darbuotis ir prie didžiausio komplekso statinio – buvusio bravoro.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Džiaugiasi kuriama verte miestui

R. Badgonas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad bravoro vystymui buvo įkurta bendrovė „Bravorus”, kuriai jis vadovauja, o akcininkais yra jiedu su žmona ir V. Lygnugaris.

„Susipažinome su Vytautu, pasakojome apie planus, jam patiko mūsų idėja. Jis – tikras klaipėdietis, kuriam rūpi miesto ateitis. Tai komerciškai nepatrauklus, bet didelę pridėtinę vertę sukuriantis projektas”, – sakė pašnekovas.

Pasak jo, šiuo metu ties senuoju bravoru darbuojasi trys statybinės įmonės. Viena iš jų – „Pamario restauratorius”, kurios darbų „krepšelyje” jau daug restauruotų kultūros paveldo objektų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiuo metu įrenginėjami poliniai pamatai, atliekami alaus-spirito gamyklos komplekso tvarkybos darbai. Jo kieme bus įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

R. Bagdonas prognozuoja, kad darbai gali užtrukti apie dvejus metus. Numatoma, kad čia įsikurs besiplečianti „Clinicus Klaipėda”, taip pat ir kitos medicinos įstaigos. Bus ir verslo klasės apartamentai svečiams, kurie sudarys sąlygas ir medicininiam turizmui plėtotis, įsikurs biurai.

„Pirmame aukšte planuojamas restoranas, kad buvusiame bravore būtų galimybė alaus atsigerti”, – šypsojosi R. Bagdonas.

Anot jo, iki šiol į komplekso atgaivinimą jau investuota apie 4 mln. eurų. Kiek dar prireiks lėšų didžiajam bravoro pastatui sutvarkyti esą sunku pasakyti, nes tokiose statybose yra ir nemažai neapibrėžtų faktorių, pati statybų rinka vis dar yra sunkiai prognozuojama.

Paklaustas, ar nesigaili prieš septynerius metus padaręs tokį sprendimą, medikas sakė, jog bravoro komplekso atgaivinimas yra tikrai sudėtingas, bet įdomus procesas.

„Projektavimo darbai, kaimynų pritarimo ir leidimų statybai gavimas užtruko trejus metus. Netrūksta ir pavydžių, pakenkti norinčių bei skundus rašančių žmonių. Visgi paveldosauginiai pastatai suteikia visai kitokią pridėtinę vertę. Tos daugiau nei 100 metų senumo plytos turi savo aurą, o kai tai dar susijungia su šuolaikinėmis technologijomis, gaunasi puikus rezultatas”, – sakė R. Bagdonas.

ISTORIJA

Jonas Tatoris yra rašęs, kad šioje vietoje veikė alaus darykla „Bohemijos bravoras”, atidaryta XIX a. pabaigoje (jai priklausiusio pastato Herkaus Manto g. 38 pirmame aukšte buvo įsikūrusi firminė gėrimų parduotuvė). „Bohemijos bravoras” išaugo iš nedidelės pirkliui priklausiusios daryklėlės, 1890 m. jį perėmę kiti verslininkai pastatė naują didelį korpusą Šaulių gatvėje, kieme atsirado daugiau statinių. 1921 m. buvo pastatytas spirto varyklos korpusas.

Pasak istoriko Juliaus Žuko, 1922 m. „Bohemijos bravoras fuzijos būdu susijungė su 1920 m. Frankfurto prie Maino ir Berlyno verslininkų įkurta AB „Spiritas” (Spirit-Aktiengesellschaft) ir tapo Jungtiniu spirito ir alaus bravoru (Vereinigte Sprit- und Brauhaus AG). Tai buvo antra pagal dydį tokio tipo Klaipėdos įmonė. 1930-iaisiais per metus ji jau gamino daugiau kaip 600 tūkst. litrų alaus, įvairių spiritinių gėrimų, vaisinių vynų ir mineralinio vandens.

Alaus daryklos pastatas (Šaulių g. 25) susideda iš dviejų skirtingų keturių ir dviejų aukštų tūrių, tarp jų – įvažiavimas į kiemą, uždarytas metaliniais vartais. Pastatas raudonų plytų mūro, puoštas vertikaliomis mentėmis, horizontaliais karnizais, ritmiškai išdėstytais segmentiniais langais ir kitomis detalėmis, būdingomis „medžiagų stiliui“ (Materialstil). Apatinių aukštų gelžbetonines perdangas laiko metalinės kolonos, į kurias atremtos metalinės sijos. Trečiojo ir ketvirtojo aukšto perdangos medinės.

Nuo 1945 m. statiniai naudoti vien salyklui gaminti, vėliau – tabakui sandėliuoti.

2006-aisiais miesto spauda rašė apie žlungančius komplekso savininkės UAB „Raminora” planus čia įrengti „SPA ir kitos paskirties komercines patalpas, o viršutiniuose aukštuose – butus, dengtą pasažą nuo Herkaus Manto iki Šaulių gatvės”.

16 Comments

  1. Žilvinas

    Klausimas. O neperdaug tu klinikų privačių?

    Reply
    • Atsakymas

      Jų kiekį reguliuoja rinka- kol yra paklausa, tol jų ir bus.

  2. Nojus

    Bravo Rokui ir Agnei, Vytautui, didelis jums ačiū. Gal būsiu įžūlus, o apie kino teatro Baltiją pirkimą nepamąstote? 🙂 Nors tikiu, kad mieste yra ir daugiau geradarių.

    Reply
    • Vava

      Baltijos kino teatro pastatą,senai reikia paleisti į aukcioną,tegul nusiperka tie verslininkai kurie gali ir turi lėšų jį atstatyti,o tai stovi pabaisos miesto centre dešimtmečiais,o jų yra dar nemažai.

    • Nojus

      Bet aukcioną tik savininkai gali organizuoti. Privati nuosavybė- reikalas šventas. Gaila, kad šiauliečiai taip ilgai miestą bjauroja. Gal visgi rimti žmonės jį nupirks?

    • Arka

      Su Baltija nieko neišeis! Tas pastatas yra užkerėtas labai stipria magija, ir jokie mėginimai tą griuveną atimti iš Šiaulių ubagų nepraeis, greičiau pragaras užšals.

  3. Patriot

    O kodėl citify.eu apie tai jokios info neįdėta?

    Reply
  4. Ac

    Ačiū tikriems klaipėdiečiai, atgaivinantiems pastatą. Tokie žmonės yra dovana miestui.

    Reply
    • Ramunas

      O kuom jau ta dovana klaipedeciams ? Juk nebus istorine alaus darykla. Bus graziai irengta privati klinika kur is besidziaugianciu klaipėdiečių lups grazaus piniga.

  5. plius minus

    Labai geras projektas. Linkiu Sėkmės visokeriopos.

    Reply
  6. Marta

    Pirmiausia man kaip tikrųjų klaipediškių palikuonei ant širdies ramiau kad miestą atstato vietiniai gyventojai.Gal išlaikys istoriją?O Rokui ir Agnei kantrybės ir tikėjimo kad pavyks

    Reply
  7. Seniai laukiau,

    kad ateis darbštūs ir talentingi žmonės sutvarkyti šį rajoną.O niurgzliams ir pavyduoliams turėtų būti gėda.

    Reply
  8. se

    Gražu. Sveikintina.

    Reply
  9. audra

    Kuo daugiau naujų darbo vietų mieste, tuo daugiau visko mieste , kažas nuomuos butą ar nusipirks, kažkas eis prekintis, kažkas atves vaikus į darželius, mokyklas, studijuos, eis į kavines, parduotuves, užsisuks gyvenima, visiems nuo to tik geriau.

    Reply
  10. jop

    Įdomu tai, kad dauguma mūsų žmonių patenkinti šiukšlynais, netvarka, ateina žmonių su pinigais, tai sutvarkyti, JIEMS priešinamasi, geriau gyvent apsišikus. Keista logika.

    Reply
  11. Hasts

    Ačiū už straipsnį ir puiku, kad toliau Klaipėda gražėtų, bet labai gaila,kad biurokratijos pas mus ojojoi kiek daug ir dar perteklinės visais klausimais.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Pristato dar vieno „Trinyčių“ daugiabučio viziją

Architektai buvusią „Trinyčių” fabriko teritoriją valdančių verslininkų užsakymų parengė ir visuomenei pristato jau penktus projektinius pasiūlymus dėl daugiabučių statybų. Pirmieji ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristato antrosios buvusio dujų fabriko saugyklos viziją

Buvusias Klaipėdos dujų fabriko saugyklas valdančios A. Jankevičiaus individualios įmonės užsakymu parengti ir viešinami projektiniai pasiūlymai, numatantys antrojo iš šių ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Rekonstruos tik Santuokų rūmų aplinką, pačio pastato nelies

Klaipėdos savivaldybė siekia dar šiais metais rekonstruoti teritoriją prie  Santuokų rūmų, Stasio Šimkaus gatvėje. Tam jau ieško rangovų. O patys ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This