Klaipėdietė Agnė Kišonaitė Cornellio studentams surengė kūrybines dirbtuves

Kultūra

Austėja Zovytė
2023-05-24

Komentarų: 0

Pirmadienio naktį menininkė Agnė Kišonaitė grįžo į Lietuvą iš dešimt dienų trukusios kelionės Niujorke. Cornellio universitetui priklausančio Herbert F. Johnson meno muziejaus kvietimu, menininkė pravedė kūrybines dirbtuves. Jų metu universiteto bendruomenė ir studentai susipažino su meninkės kūryba, dalyvavo diskusijoje meno terapijos tema, praktinės užduoties metu kūrė bendrą meno kūrinį.

A. Kišonaitė kvietimo iš vieno stipriausių JAV universitetų sulaukė dar 2022 metų rudenį. Vėliau sekė pusę metų trunkantis susirašinėjimas laiškais, ruošimasis dirbtuvėms ir kelionei. Lietuvos kultūros taryba menininkei skyrė stipendiją, kuri tapo dar didesne paskata organizuoti meninį projektą už Atlanto.

Cornellio universitetas yra Ivy lygos aukštoji mokykla, patenkanti į stipriausių JAV universitetų dešimtuką.

„Universiteto koordinatorius sužavėjo mano kūryba ir tai, kaip suburiu žmones prisidėti prie mano kuriamo meno. Esu įgyvendinusi daug socialinių projektų iš žmonių atiduotų daiktų: insulino švirkštų, akinių, nagų lako buteliukų. Tokie daiktai paprastai yra išmetami, o aš vietoje to sukuriu estetiškai atrodančius kūrinius”, – kalbėjo A. Kišonaitė.

Meninių dirbtuvių metu daug dėmesio buvo skirta psichologinės sveikatos ir meno galios temai. Studentai sužinojo apie meno terapiją, kokį poveikį gali turėti žmogui ne tik emociškai, bet ir fiziškai.

Cornellio universiteto duomenimis, net 20 – 35 proc. studentų susiduria su įvairaus sunkumo psichikos sveikatos sutrikimais studijų metu. Pasaulio sveikatos organizacija meno projektus įvardija kaip itin veiksmingą būdą stiprinti žmogaus psichinę sveikatą.

A. Kišonaitė ne kartą yra kalbėjusi apie savo asmeninę patirtį gyvenant su pirmo tipo diabetu ir kokiu išsigelbėjimu tapo menas. Savo kūryboje menininkė itin aktyviai nagrinėja sveikatos bei žmogaus gerovės temas, atskleidžia aktualias, bet nejaukias temas.

„Su studentais dalinausi savo asmenine patirtimi, kaip net blogiausiose situacijose menas man padėjo atsikratyti blogų minčių, emocijų ir būsenos, o tai padėjo sveikti” – išgyvenimais dalijosi menininkė.

Pasak A. Kišonaitės, didžiausia vizito staigmena – aktyvūs ir įvairiapusiai studentai. Meninėse dirbtuvėse galėjo dalyvauti visi norintys. Kūrybiškai šeštadienio popietę nusprendė praleisti politikos, ekonomikos, gamtos mokslų studentai.

„Buvau sužavėta, kad studentai, susirinkę iš įvairiausių mokslo sričių, buvo tokie įvairiapusiai. Nors ir mokosi tiksliuosius mokslus, bet renkasi kūrybą kaip užklasinę veiklą. Jie labai noriai ir imliai priėmė mano dėstomą informaciją, aktyviai įsitraukė į veiklą”, – sako ji.

Praktinės užduoties metu klaipėdietė kartu su Cornellio studentais kūrė bendrą koliažą, kuriame pavaizduota sportinių batelių pora. Avalynės kompozicija pavaizduota tarsi būtų paruošta dėvėjimui ir perteikia neapsisprendusio žmogaus kūno kalbą.

„Psichinės sveikatos ligomis gali sirgti bet kas – nesvarbu nei lytis, nei rasė ar socialinis sluoksnis. Būtent todėl pasirinkau sportinių batelių vaizdinį – universalią avalynę visiems“, – teigė A. Kišonaitė.

Menininkė pasiruošimo proceso metu turėjo nelengvą užduotį – sugalvoti praktinę užduotį, kuri įtrauktų net tokius žmones, kurie mano neturintys jokių meninių sugebėjimų. Todėl pasirinkta nesudėtinga, bet efektyvi koliažo technika.

„Paruošiau sportinių batelių eskizą ant drobės, kuris tapo koliažo pagrindu. Dirbtuvių dalyviai sukarpė popierėlius mažais gabalėliais, kuriuos nuspalvino akriliniais dažais ir teptukais. Parodžiau studentams kaip maišyti ir naudoti spalvas, komponuoti popierėlius. Tada spalvotos popieriaus atraižos buvo klijuojamos ant eskizuotos drobės”, – apie kūrybinį procesą pasakojo A. Kišonaitė.

Menininkė likusį laiką Niujorke išnaudojo keliaudama po valstiją kartu su vyru Mantu. Sutuoktiniai lankėsi galerijose ir parodose, iš arti susipažino su Niujorko menininkų kūrybinėmis dirbtuvėmis ir pačiais kūrėjais. Lietuvė atskleidžia – į Niujorką neužilgo planuoja sugrįžti su naujais asmeniniais projektais.

„Turiu nemažai naujų planų kitiems metams. Sutikau nuostabių žmonių, kuriems mano kūryba pasirodė įdomi. Gavau naujų kvietimų ir mėginsiu tai išnaudoti”, – prasitarė A. Kišonaitė.

2017 m. Agnei Kišonaitei buvo įteikta „Švyturio“ Klaipėdos ateities“ stipendija. Vienas garsiausių jos kūrinių – Honkonge pastatyta meninė instaliacija „Lūpdažių bokštas“. Instaliacija įtraukta į Gineso pasaulio rekordų sąrašą.

Praėjusį pavasarį klaipėdietė gimtajame mieste pristatė aštuntąją personalinę parodą – Opiniją. Tai, jau ketvirtoji Klaipėdoje jos surengta paroda.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Laukia kandidatų „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendijai gauti

Šiemet jau dešimtą kartą skelbiamas „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendijos konkursas, kurio metu bus išrinktas dar vienas talentingas prie Klaipėdos ir ...
2023-09-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Egidijaus Dragūno-Selo koncerto Klaipėdoje nebus

Paaiškėjo, jog šią vasarą Egidijus Dragūnas-Selas surengs tik vieną koncertą, kuris rugpjūčio 26 dieną vyks Kauno Dariaus ir Girėno stadione. „Šiemet ...
2023-05-12
Skaityti daugiau

Kultūra

„Fragmentas“ - vienas iš techniškai sudėtingiausių spektaklių

Premjerinis spektaklis Klaipėdos dramos teatre intriguoja visa eile įspėjimų – jame ir „Strobe“ žibintai, ir pirotechnika, ir stiprūs garso efektai, ...
2023-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This