Įveikti odontologinių procedūrų baimę gali padėti sedacija

Sveikata

Apsilankymas odontologo kabinete ne tik vaikams, bet ir suaugusiems dažnai sukelia stresą ir baimę. Su karieso pažeistu ar skaudančiu dantimi atėję, ypatingai mažieji pacientai, kartais net nesutinka atsisėsti į odontologo kėdę apžiūrai. Siekiant nesukelti streso ar skausmo, tiek vaikams, tiek suaugusiems gydytojai odontologai dantų procedūras gali atlikti taikant sedaciją ar bendrąją nejautrą.

„Kardiolitos klinikų“ Klaipėdoje odontologė Iryna Fursa ir anesteziologė Eglė Deščerienė pasakoja, kaip sedacija gali padėti įveikti dantų gydymo baimę ir kada galima taikyti nejautrą.

„Pirma ir pati lengviausia baimės forma – nerimas, dėl jo dažnai pacientai būna įsitempę, neramūs, jautrūs. Kiek sunkesnė – konkrečių dalykų baimė, pavyzdžiui, seilių atsiurbėjo, adatų, kitų odontologo įrankių, didelio garso procedūros metu ar skausmo. Trečia forma – fobija, kuomet pacientai paniškai bijo visko, susijusio su odontologo kabinetu“, – pasakoja gydytoja anesteziologė.

I. Fursa sako, kad jei pacientas itin bijo, rekomenduojamas gydymas su sedacija arba bendrine nejautra. Jai pritaria ir „Kardiolitos klinikų“ anesteziologė E. Deščerienė, nejautra odontologiniam gydymui atlikti aktuali ir suaugusiems, ir vaikams, ją taikant, procedūros metu pacientas atsipalaiduoja, jaučiasi komfortiškai, ramiai.

Tiek sedacija, tiek bendrinė nejautra gali būti taikoma atliekant bet kokią dantų gydymo procedūrą – nuo apžiūros iki dantų šalinimo, gydymo. Sedacijos ir bendrinės nejautros metu pacientas yra užmigdomas bei nejaučia skausmo, todėl gydymo procesas yra lengvesnis tiek klientui, tiek odontologui.

„Jei pacientas labai bijo, nenustygsta vienoje vietoje, gydytojas turi ribotą laiką, per kurį gali atlikti procedūrą, todėl kartais nutinka, kad odontologas sugydo vos pusę ar vieną dantį. Anestezijos ar sedacijos metu gali būti sugydoma tiek dantų, kiek reikia pacientui“, – aiškina E. Deščerienė.

Anot I. Fursos, sedacijos ir anestezijos poreikis aktualus ne tik baimei nugalėti, bet ir sudėtingoms procedūroms, tokioms kaip dantų protezavimas, implantavimas ar kanalų gydymas, atlikti. Taip pat odontologo kabinete apsilanko ir vaikai, kurių pieniniai dantys labai pažeisti karieso, todėl jų gydyti nėra galimybės ir tenka šalinti. Taikant nejautrą galima pašalinti ir kelis vienu metu, tai padeda sutrumpinti ir palengvinti gydymo procesą.

Parenka pagal paciento būklę

Anestezija odontologijoje taikoma dvejopa – bendroji nejautra, kuomet kvėpavimą užtikrina ir prižiūri gydytojas anesteziologas. Bendrosios nejautros metu veikia trys funkcijos – nuskausminimas, sedacija ir relaksacija, todėl, atliekant procedūrą, pacientas giliai miega ir nejaučia jokių nemalonių pojūčių. Taip pat sąmoningesniems ir turintiems tik nedidelę skausmo ar gydytojo baimę pacientams galima taikyti tik sedaciją. 

„Sedacijos metu duodami raminamieji vaistai, kurie sukelia lengvą miegą, pacientas pats išlaiko kvėpavimą, skausmas yra silpnesnis, miegas – paviršutinis. Sąmoningiems pacientams procedūrai pakanka ir sedacijos“, – tvirtina anesteziologė.

Anestezijos rūšies pasirinkimas priklauso nuo paciento psichologinės būklės, dantų problemų rimtumo ir jų gydymo sudėtingumo, gydomų ar šalinamų dantų skaičiaus.

Saugus būdas, tinkamas daugeliui

Pasiruošimas anestezijai nesudėtingas – 6 valandas iki procedūros reikėtų nevalgyti ir negerti jokių skysčių bei pasidaryti būtinuosius tyrimus – elektrokardiogramą, bendrąjį kraujo tyrimą, ištirti krešumo rodiklius, gliukozės kiekį bei šlapimą. Atlikus procedūrą, pacientas yra prižiūrimas specialistų bei tą pačią dieną išleidžiamas namo.

„Tiek anestezija, tiek sedacija pacientams taikoma tokį laiko tarpą, kiek odontologui reikia, kad būtų atlikta procedūra. Baigus ją, pacientas yra pažadinamas ir perkeliamas į pooperacinę palatą, kurioje būna kartu su tėvais, jei tai vaikas, ir anestezijos slaugytoja. Maždaug pusvalandį palatoje stebima paciento būklė – mieguistumas, kvėpavimas bei skysčių kiekis. Pacientas išleidžiamas tik tuomet, kai yra pilnai atsigavęs, tačiau reikėtų žinoti, kad po nejautros draudžiama vairuoti automobilį, todėl reikėtų atvykti kartu su lydinčiu asmeniu“, – sako E. Deščerienė.

Pasak I. Fursos,  tiek anestezija, tiek sedacija yra saugus būdas, pagal poreikį taikomas ir vaikams, ir suaugusiems. Nejautra padeda išvengti nemalonių pojūčių dantų gydymo metu ir leidžia be skausmo bei streso atlikti net ir itin sudėtingas procedūras. Nejautra netaikoma tik sergant ypač sunkiomis ligomis, tačiau tokie atvejai pasitaiko retai ir dėl jų reikėtų konsultuotis su gydytoju.

Reklama: Odontologijos klinika Klaipėda

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos „Kardiolitos klinikos“ atliks ir radiologinius tyrimus

Nuo šiol atlikti reikalingus radiologinius tyrimus – magnetinio rezonanso tomografiją, kompiuterinę tomografiją  ir rentgeną – Vakarų Lietuvos gyventojai gali ir ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

Sveikata

Įkūrė bendrą „Kardiolitos klinikų“ ir „InMedica“ padalinį

Klaipėdoje, Taikos pr. 28A, bendro padalinio duris atvėrė vienai įmonių grupei priklausančios „Kardiolitos klinikos“, persikėlusios iš Slengių, ir „InMedica“, kuri ...
2022-07-01
Skaityti daugiau

Sveikata

Epilepsija: maždaug pusei pacientų po pirmojo vaisto priepuoliai nesikartoja

Epilepsija – lėtinė centrinės nervų sistemos liga, kuriai būdingi pasikartojantys, staiga ištinkantys priepuoliai. Skaičiuojama, kad Lietuvoje šia liga serga apie ...
2021-11-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This