Kretingos vicemerė iš Klaipėdos savivaldybės nori prisiteisti beveik 15 000 eurų

Regionas, Svarbu

Po kelerius metus trukusio bylinėjimosi pergalę prieš Klaipėdos miesto savivaldybę pasiekusi buvusi jos Informavimo ir e. paslaugų skyriaus vedėja Vilija Venckutė-Palaitienė, dabar esanti Kretingos vicemere, sugalvojo prieš buvusią darbovietę pradėti dar vieną teisminį procesą.  

Moteris nori prisiteisti beveik 15 tūkst. eurų sau, 5 proc. dydžio procesinės palūkanas ir dar reikalauja, jog būtų sumokėta beveik 6000 eurų mokesčių „Sodrai”, kad ji įgytų atitinkamą darbo stažą.  

Vilija Venckutė-Palaitienė. Martyno Vainoriaus nuotr.
Jau gavo 12 mėnesių algą 

„Atvira Klaipėda” buvo rašiusi, kad po daugiau nei dvejus metus trukusio bylinėjimosi V. Venckutė-Palaitienė įrodė, jog vykdytos reorganizacijos metu jai nepagrįstai buvo pasiūlytos nelygiavertės pareigos, kurių atsisakius moteris buvo atleista. Taip pat moteris įrodė, jog jos veiklą tuometinis administracijos direktorius Gintaras Neniškis įvertino netinkamai. 

Du kartus iki Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) nukeliavusią bylą galiausiai pralaimėjusi savivaldybė buvusiai darbuotojai turėjo sumokėti 12 mėnesių buvusios algos dydžio kompensaciją ir beveik 4000 eurų bylinėjimosi išlaidų. 

Nauja Klaipėdos savivaldybės administracijos struktūra, patvirtina miesto Tarybos, įsigaliojo nuo 2020 m. balandžio. V. Venckutė-Palaitienė tapo viena iš tų, kurie atsisakė dirbti naujomis sąlygomis, nes po kai kurių skyrių ir departamentų panaikinimo jos vadovaujamo skyriaus naujojoje struktūroje nebeliko. 

Ji prašė teismo panaikinti sprendimą dėl jos tarnybinės veiklos vertinimo, motyvuotą G. Neniškio siūlymą, įsakymą dėl jos atleidimo iš pareigų bei norėjo būti grąžinta į buvusias pareigas. Kaip ir įprasta tokiose bylose, buvo pareikštas ir reikalavimas dėl bylinėjimosi išlaidų bei vidutinio darbo užmokesčio už priverstinį pravaikštos laiką priteisimo. 

Pirmos instancijos teismo teisėja Laimutė Jokubauskaitė iš pradžių atmetė V. Venckutės-Palaitienės skundą, tačiau jai tokį verdiktą apskundus LVAT, pastarojo teisėjų kolegija pernai sausį nusprendė, jog pirma instancija padarė proceso pažeidimus ir byla buvo grąžinta jai nagrinėti iš naujo. 

Sugrąžintą bylą išnagrinėjęs teisėjas Remigijus Arminas pernai balandį konstatavo, kad V. Venckutė-Palaitienė nepagrįstai buvo įvertina tik „gerai”, o vėliau neteisėtai ir atleista, nes nesutiko su kitomis pasiūlytomis pareigomis. Dėl to jai buvo priteista 12 mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio kompensacija ir 3053 eurai bylinėjimosi išlaidų (tuo metu vidutinis Klaipėdos savivaldybės administracijos skyriaus vedėjo darbo užmokestis siekė 2850 eurų). 

Su tokiu sprendimu tada jau nesutiko Savivaldybės administracija ir pateikė skundą LVAT, tačiau jis pernai vasarą tokį skundą atmetė ir papildomai priteisė V. Venckutei-Palaitienei 880 eurų bylinėjimosi išlaidų, patirtų šioje instancijoje. 

Tačiau praėjus kuriam laikui moteris nusprendė pradėti dar vieną teisminį procesą, susijusį su jos atleidimo istorija.  

Būtų nauja teisinė praktika? 

Buvusi Klaipėdos savivaldybės tarnautoja nusprendė, jog jai dar turi būti atlyginta ir esą patirta žala, taip pat sumokėtos socialinio draudimo įmokos, užtikrinsiančios atitinkamą darbo stažą, nulemiantį būsimos pensijos dydį. 

Moters advokatas Linas Žukauskas Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmuose vykusio posėdžio metu aiškino, kad tokia žada esą susidarė per du periodus. Vienas iš jų – nuo 2021 m. balandžio iki 2022-ųjų vasario pabaigos, kai jo klientė įsidarbino Kretingos rajono savivaldybėje. Per šį laikotarpį moteris Klaipėdos savivaldybėje esą būtų uždirbusi 17 508 eurus, bet kadangi tuo metu gavo socialinio draudimo išmokas, jų suma skaičiuojant žalą buvo atimta. Kitai žalos daliai skaičiuoti buvo pasirinktas periodas, kai V. Venckutė-Palaitienė dirbo Kretingoje rajono tarybos sekretore, bet gaudavo mažesnį atlyginimą nei dirbdama Klaipėdos savivaldybėje. Sudėjus viską esą ir gaunasi 14 467,31 Eur suma, kurią ir prašoma priteisti kaip „patirtą žalą negautų pajamų forma”.    

Taip pat ieškinyje prašoma priteisti 5747,42 Eur socialinio draudimo įmokų „Sodrai”. Pasak advokato, tokios įmokos nebuvo mokamos už pusantrų metų laikotarpį, nebuvo priskaitomi jokie vadinamieji apskaitos vienetai, kurių vertė turės įtakos senatvės pensijos dydžiui.  

L. Žukausko teigimu, jo klientė nekalta, kad byla buvo nagrinėjama taip ilgai, o teismas galiausiai priteisė tik 12 mėnesių dydžio kompensaciją, kaip numato Darbo kodeksas.  

Advoktas teigė, kad „Sodra” šioje byloje nusišalina, nes tai esą naujo pobūdžio klausimas teisės taikymo srityje.    

„Tikėjausi būti grąžinta į darbą, negalvojau, kad tiek ilgai nereikės bylinėtis ir ta žala nesusidarys, todėl ir neformulavau alternatyvių žalos atlyginimo būdų. Negalvojau, kad priteis kompensaciją tik už tam tikrą laikotarpį”, – taip savo poziciją aiškino pati V. Venckutė-Palaitienė.  

Kartu ji išreiškė nuomonę, jog tuo atveju jei teismas priimtų jai nepalankų sprendimą, Klaipėdos savivaldybei neturėtų būti priteistos bylinėjimosi išlaidos už samdomą advokatą, nes Teisės skyriuje dirba bene 8 specialistai ir esą tikrai gali atstovauti savivaldybę teisme.  

Tuo metu savivaldybės advokatas Gintaras Aleknavičius teigė, jog su tokiais reikalavimais kategoriškai nesutinkama.  

„Bandoma suformuluoti ydingą praktiką, kad kas pusmetį galima gauti vis naują ieškinį dėl naujos žalos”, – sakė jis.  

Pasak advokato, darbo ginčo byloje V. Venckutė-Palaitienė prašė priteisti tik vidutinį užmokestį už priverstinę pravaikštą, nors galėjo tada iškart prašyti atlyginti ir neva patirtą žalą.  

Anot G. Aleknavičiaus, šios bylos kategorija yra ypatingai sudėtinga, nes pareiškėja esą prašo taikyti praktikoje dar netaikytą mechanizmą, tas savivaldybei yra pagrindas krieptis į profesionalius teisininkus.  

Bylą išnagrinėjusi teisėja Laimutė Jokubauskaitė sprendimą šioje byloje numato skelbti birželio pabaigoje.  

6 Comments

  1. Va va

    Kretingos savivaldybe turėtų suklusti, sužinojusi kokią žiurkę i savo aruodą isileido!

    Reply
    • Dalia

      Komentaro rašytojas yra žiurkė ir kompleksuota menkysta.

  2. Gražuma

    Ir labai teisingai daro. Visai liberalų gaujai, šekit į dantis nuo bųvusios liberalės ir Neniškio grupiokės.

    Reply
  3. ale rimtai

    ypatingai vt sunku tokius atleisti, kurie nieko nedirba už nieką realiai neatsakingi, nes nieko blogo/gero kaip ir nepadarė ir… perskaitaitai ir nebelabai supranti, ko dar „ponia” nori? gerai būtų, kad tokiais atvejais ir ieškinį atmestų, ir dar ne tik advokato, bet ir teismo išlaidas išskaičiuotų, nes kitaip dar tikriausiai laukia ieškiniai dėl teisėtų lūkesčių, nepagrįsto nuvertinimo, negero žvilgsnio ir pan. atrodo teismai neturi ką veikti

    Reply
  4. Taip vadinami

    „valstybės tarnautojai” tai parazitai ant valstybės kūno.Kuo toliau tuo daugiau jų veisiasi.Jų negalima atleisti, negalima sumažinti atlyginimo, bet dar įdomiau jų darbo vertinimas – gerai, l.gerai -kas ir pagal kokius kriterijus tai daro.Atrodo rinkimai , piliečiai reiškia savo nuomonę,kandidatai grumiasi, vieni laimi kiti pralaimi, o šitie visada lieka prie ėdžių .Atleido Klaipėdoje, bet gavo postą Kretingoje.Ar ten nėra kam užimti vicemero pareigas? Ir kuriems galams tie demokratijos žaidimai, jei ,vis tiek ,valdžioje lieka tie patys.?

    Reply
  5. Šatas

    Kai ponia nieko daugiau nesugeba, tai atleista iš darbo varo į teismus prisiteisti tūkstančius. Nebloga profesija gaunasi.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This