Dar viena Ukrainos jūrininkų karta atsiims diplomus Lietuvoje (1)

Švietimas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2023-06-27

Jau antrus metus ukrainiečiams jūrinių studijų diplomai įteikiami Klaipėdoje esančioje Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje (LAJM). Rusijai užpuolus Ukrainą būsimieji jūrininkai čia rado ne tik prieglobstį, bet ir galimybę užbaigti studijas bei įsilieti į Lietuvos laivybos sektorių.

LAJM įteiks aukštojo mokslo diplomus 68 ukrainiečiams absolventams. Daugiausia jų baigė jūrų laivavedybą, taip pat laivų energetinių bei elektros įrenginių eksploatavimo studijas. Pernai metais LAJM diplomus gavo 117 studentų iš Ukrainos.

Mato Mačiulskio nuotr.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir okupavus Chersono sritį, šiame regione veikiančios valstybinės jūrų akademijos studentai, tuo metu atliekantys praktiką jūrų laivuose, liko įstrigę, negalėdami grįžti į savo šalies uosto krantą. LAJM bendradarbiaudami su Ukrainoje esančia Chersono valstybine jūrų akademija, sudarė galimybes studentams pasiekti Lietuvos uostamiestį ir studijas pabaigti Klaipėdoje veikiančioje aukštojoje jūreivystės mokykloje.

„Ne vienerius metus bendradarbiaujame su Ukrainos jūrų akademijomis. Prasidėjus karui LAJM vadovybė, skyrių ir programų vadovai priėmėme sprendimą atverti LAJM duris Chersono jūrų akademijos į jūrą praktikai išplaukusiems studentams ir sudaryti sąlygas jiems studijas baigti uostamiestyje“, – pranešime cituojama LAJM direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Rima Mickienė.

Anot jos, suderinti jūrininkų rengimo studijų programas nebuvo sudėtinga, nes jūrininkų kvalifikacija reguliuojama ne tik nacionaliniais teisės aktais, bet ir Tarptautinės jūrų organizacijos konvencijomis bei ES direktyvomis.

„Studijų programos tiek Ukrainoje, tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse yra panašios, todėl galime priimti studentus iš įvairių pasaulio šalių ir užtikrinti jiems aukščiausios kokybės jūrines studijas. Mūsų aukštojoje jūreivystės mokykloje studentams iš viso pasaulio suteikiamas aukštasis išsimokslinimas, laivavedžio, laivų mechaniko ar elektromechaniko kompetencijos ir galimybė dirbti jūrų laivuose bei siekti aukščiausios jūrininko karjeros – jūrų kapitono ar vyriausiojo mechaniko. Toks jūrinio laipsnio diplomas atveria galimybes visame pasaulyje“, – sako R. Mickienė.

Jos teigimu, sėkmingai užbaigę studijas studentai iš Ukrainos gali pradėti dirbti tiek Lietuvos, tiek ir savo šalies ar kitų šalių laivyne.

„Nors ukrainiečiai trejus metus jūreivystės mokėsi savo šalyje, o pas mus įgavo ketvirtojo kurso žinias, būtent tarptautinėmis direktyvomis suderintos studijos jiems pilnai leidžia įsilieti į mūsų šalies laivybos sektorių ir tapti ne tik mūsų aukštosios mokyklos absolventais, tačiau ir Lietuvos jūrininkais. Tai suteikia jiems galimybę ne tik įgyti tarptautinio lygio kompetenciją, tačiau ir pradėti savo, kaip jūrininkų, karjerą mūsų šalyje“, – sako LAJM direktoriaus pavaduotoja.

Dėl jūrininkų kvalifikacijos pripažinimo LAJM konsultavosi tiek su Susisiekimo ministerija ir Lietuvos transporto saugos administracijos Jūrų departamentu, tiek su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija bei Studijų kokybės ir vertinimo centru. R. Mickienės teigimu, sprendžiant teisinius ir administracinius klausimus nuolat tartasi ir su Chersono valstybinės jūrų akademijos vadovybe.

LAJM su Ukrainos aukštosiomis mokyklomis, rengiančiomis jūrininkus ir kitus specialistus vandens transportui, bendradarbiauja dar nuo 2018 metų. Pagal akademinių mainų programą Erasmus+ į LAJM taip pat buvo atvykę 24 studentai iš Odesos jūrų akademijos ir šios akademijos Dunojaus instituto.

Be ukrainiečių ir lietuvių studijas anglų kalba baigė ir iš kitų Baltijos šalių – Latvijos, Estijos – studentai. Iš viso Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą šiais metais baigia 295 studentai, iš kurių – 210 taps įvairių sričių jūrininkais, o 85 absolventai gaus jūrų uosto specialistų diplomus.

LAJM nuo savo veiklos pradžios jau yra paruošusi daugiau nei 10 tūkst. jūrininkų ir 1,4 tūkst. jūrų uostų specialistų. Iš viso LAJM diplomus yra gavę 14,4 tūkst. mokyklos absolventų.

Žymos: | |

Komentarai (1):

Įrašo “Dar viena Ukrainos jūrininkų karta atsiims diplomus Lietuvoje” komentarų : 1

  1. Tadas parašė:

    Nemaziau 20% UA jurininku diplomu padirbtu. Tai ar tinkamai i tai atsizvelgia LAJM vadovybe?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Ukrainiečiai stažavosi Lietuvos jūreivystės akademijoje

Lietuvos jūreivystės akademijoje (LJA) birželį baigėsi jau V-oji tarptautinė mokslinė praktinė Ukrainos aukštųjų mokyklų dėstytojų ir administracijos darbuotojų stažuotė, kurioje ...
2024-06-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūreivystės mokykloje - tarptautinė mokslinė-praktinė konferencija

Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje (LAJM) vyko tarptautinė mokslinė praktinė konferencija „MARITIME, OFFSHORE ENERGY and PORT LOGISTICS (MOEPL 2024)”. Joje savo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pakrikštijo naują mokomąjį katerį

Trečiadienį pakrikštytas Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) naujas mokomasis laivas „AKADEMIJA“. Jo krikštamote tapo direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Rima Mickienė. ...
2024-04-10
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This