Kitą vasarą jaunieji pasaulio esperantininkai rinksis Šventojoje

Regionas

Gera žinia atėjo iš Roterdamo – Tarptautinės esperantiškojo jaunimo organizacijos TEJO (Tutmonda Esperantista Junulara Organizo) valdyba nusprendė pritarti Lietuvos esperanto jaunimo organizacijos (LEJO) pasiūlymui 2024 m. kasmetinį tarptautinį jaunimo esperantininkų kongresą organizuoti Šventojoje. Tai bus jubiliejinis jau 80-asis šios tarptautinės organizacijos rengiamas kongresas.

LEJO socialinio tinklo nuotr.

Lietuvoje ir Baltijos regione toks kongresas bus organizuojamas pirmą kartą. Jame paprastai dalyvauja 300-500 jaunųjų esperantininkų iš 30-40 pasaulio šalių.

Kongresą organizuos TEJO kartu su Lietuvos esperanto jaunimo organizacija. Kongresas tęsis savaitę. Lietuvos jaunimo esperanto organizacija dėl teisės organizuoti kongresą konkuravo su Tanzanija ir ją nugalėjo, nes ši Afrikos valstybė negalėjo garantuoti kai kurių kongresui teikiamų reikalavimų.

Lietuvoje kitais metais bus pažymimas Lietuvos įstojimo į Europos sąjungą 20-metis, tad kongresas kartu simboliškai paminės ir šią datą.

INFORMACIJA

TEJO įkurta 1938 metais. Jos būstinė yra Roterdame, Nyderlanduose. Ji jungia jaunus esperantininkus iki 35 metų amžiaus iš viso pasaulio. Yra individuali ir kolektyvinė narystė. Šiuo metu TEJO kolektyvinėmis narėmis yra 46 šalių nacionalinės jaunimo esperantininkų organizacijos, tarp jų – ir Lietuvos. Dar yra 13 bendradarbiaujančių nacionalinių esperantininkų organizacijų.

Tarptautiniai jaunimo esperantininkų kongresai organizuojami kasmet vis kitoje šalyje paprastai liepos-rugpjūčio mėnesiais. Pirmasis toks kongresas įvyko 1938 metais Nyderlandų mieste Groete. Šiemet 79-asis kongresas vyks Italijos mieste Lignano Sabbiadoro. Didžiausias kongresas įvyko 1987 m. Krokuvoje – jame dalyvavo net 1034 asmenys. Lietuvos esperantininkai šiuo metu tokiuose kongresuose dalyvauja kasmet.

Kongresų programa yra labai įvairi. Daug dėmesio skiriama aktualiems dabarties visuomeninio gyvenimo klausimams , pvz., žmogaus teisėms, kalbinei demokratijai, mažumų teisėms, vyksta kultūrinė programa ir kt.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Šventojoje - 9-asis baikerių festivalis

Jau devintus metus iš eilės Šventojoje vyksiantis tarptautinis baikerių paplūdimio ir muzikos festivalis „Beach Bike Fest“ skelbia šių metų programą. ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - ne tik tradicinė margučių alėja, bet ir ją lydinčios liaudies melodijos

Artėjant šv. Velykoms, Palangos J. Basanavičiaus gatvė tradiciškai pasidabino įspūdingais dviejų metrų aukščio margučiais. Spalvinga bene gražiausiai pavasario šventei skirta ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This