Kodėl neveikia Ukrainos vyriausybė?

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-07-27

Komentarų: 2

Vis dažniau Vakarų šalių žiniasklaidoje randasi nuogąstavimų esą ukrainiečių kariuomenės kontrpuolimas prieš agresorę Rusijos kariuomenę vystosi ne taip sėkmingai, kaip buvo planuota, tikėtasi. Karo analitikai, aukšto rango dimisijos karininkai pasisako esą Ukrainos kariuomenės veiksmai kelia abejonių, kad Vakarų šalyse parengtus dalinius ukrainiečių generolai nepagrįstai skaldo mažesnėmis grupėmis (suprask, jeigu Vakaruose parengti kariškiai veiktų kaip sunkus kumštis, reikalai suktų geresnėn pusėn), todėl vasaros pradžioje prasidėjęs puolimas būtų labiau rezultatyvus, o rusams – pragaištingesnis.

facebook.com/zelenskiy.official nuotr.

Kai kurie analitikai net pradeda svarstyti, kad tokia kampanija – pasirengimas politiškai spausti Kyjivo valdžią baigti putotis ir su Maskva sėsti už derybų stalo. Esą karas visiems nusibodo ir geriausia jį pabaigti visai ne taip, kaip deklaruoja Ukrainos prezidentas Volodymiras Zelenskis (kad Ukraina turi sugrįžti į 1991-ųjų metų sienų perimetrą), o paprasčiau – derybomis su Vladimiru Putinu.

Ukrainiečių kariuomenės strateginės komunikacijos atstovai visomis išgalėmis pabrėžia, kad dėl objektyvių priežasčių puolimas laiko rėmuose kiek stringa, tačiau ragina kantrybės ir dar šiek tiek palaukti, kol kariuomenė kovine žvalgyba atskleis rusų gynybos silpnesnes vietas ir smogs sutelktais rezervais, kurių esą dar nebuvo panaudota.

Vis dėlto kai kurie ukrainiečių intelektualai pamažu ima kritikuoti p. Zelenskio valdžią dėl to, kad jo komanda neskiria šalies gynybai pakankamo dėmesio.

Ukraina savo diplomatijos pastangomis užsitikrina bent minimalų ginkluotės kiekį Vakarų mokesčių mokėtojų sąskaita ir kol kas gana sėkmingai užlopo savo viešųjų finansų skyles. Tačiau įvairios vykdomosios valdžios institucijos (išskyrus diplomatines ir jėgos struktūras) iš esmės neveikia. Neskiria dėmesio šalies ūkiui, karo pramonei, kuri ligi šiol buvo galinga. Šie kritikai viešojoje erdvėje pateikia stačiai neįtikėtinų pavyzdžių, kurie rodo šios šalies neveiksnumą.

Nepasisant to, kad šis karas didžia dalimi yra elektroninių priemonių, pirmiausiai bepiločių dronų karas, Ukrainos vyriausybė tik praėjus penkiolikai mėnesių nuo Maskvos invazijos pradžios supaprastino buitinės elektronikos importą į šalį. Kitaip tariant, organizacija „Blue Yelow“ Lietuvoje neriasi iš kailio rinkdamas aukas, kad galėtų rinkoje įsigyti ir ukrainiečiams pristatyti karo veiksmams reikalingos buitinės elektronikos, o šios šalies žinybos iki nesenų laikų šiam tiekimo už suaukotas lėšas procesui nesugeba panaikinti perteklinių biurokratinių trukdžių.

Kyjivo vyriausybė nesugeba užtikrinti, kad Sovietų sąjungos kosmoso programoms raketas tiekusios šalies įmonės sukurtų ir pagamintų ilgo nuotolio ginklų, kad p. Zelenskiui nereikėtų prašyti JAV 300 km skriejančių ATACMS tipo raketų.

Šalies kariškiai viešai skundžiasi, kad nei tiekimas iš užsienio, nei vietos pramonė negeba pagaminti lengvosios artilerijos „nulinėje zonoje“ esantiems karo daliniams minosvaidžių. Jie, kaip sakoma, mūšio lauke yra daug reikalingesni nei palyginti gausūs tolimojo nuotolio ir stambaus kalibro (155 milimetrų) pabūklai.

Panašiai yra ir su individualios apsaugos priemonėmis – šarvinėmis liemenėmis, patogia avalyne ir net sauso maisto daviniais. Jau nekalbant apie tai, kad Ukrainos ginkluotės eksporto monopolija „Ukroboronprom“ (jai kurį laiką prieškariu vadovavo lietuvis Aivaras Abromavičius), prieš kiek laiko viešai pažadėjusi sukurti ir pagaminti tūkstančio ar net pusantro tūkstančio kilometrų atstumu veikiančius kovinius oro dronus (Ukrainos miestus terorizuojantys Irano gamybos dronai „Šahed- 131 ir 136 veikia apie 2 tūkst. kilometrų atstumu, nors ukrainiečių pramonė yra daug pažangesnė nei Irano), tačiau paskutiniu metu įmonė yra kukliai pritilusi. Be to, kaip įtariama, ukrainiečių smūgiai Rusijos teritorijoje yra epizodiniai, ne itin efektyvūs.

Šis Ukrainos analitikų pastebėjimas paprastai baigiasi kategoriškomis išvadomis esą diduma šalies vyriausybės įstaigų paprasčiausiai neveikia. Neveiklumą padauginus iš Ukrainai įprasto korupcijos koeficiento, situacija virsta nepavydėtina.

2 Comments

  1. Anonimas

    ” Jau nekalbant apie tai, kad Ukrainos ginkluotės eksporto monopolija „Ukroboronprom“ (jai kurį laiką prieškariu vadovavo lietuvis Aivaras Abromavičius), prieš kiek laiko viešai pažadėjusi sukurti ir pagaminti tūkstančio ar net pusantro tūkstančio kilometrų atstumu veikiančius kovinius oro dronus ”

    Pries 2 dienas

    Ukraine rapidly expanding its ‘Army of Drones’ for front line
    https://www.bbc.com/news/technology-65389215

    Reply
  2. Anonimas

    Ar ne tie patys ekspertai prognozavo kad Ukraine neatlaikys blyatzkrygo?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Vladimiras Putinas laukte laukia mūsų signalo

Vis daugėja tekstų įtakingiausioje Europos žiniasklaidoje apie tai, kad europiečiai galėtų rimtai susiburti ir vis dėlto pasiųsti karinių pajėgų į ...
2024-05-01
Skaityti daugiau

Regionas

M.K. Čiurlionio kelias užsuks ir į Vakarų Lietuvą

Gegužės mėnesį M. K. Čiurlionio kelio partneriai visus kviečia į šeštąją kultūrinės topografijos renginių programą „Čiurlionio Lietuva“, kurią šiemet simboliškai ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This