Ką rezga Lukašenka su Putinu?

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-08-03

Komentarų: 2

Ankstų antradienio rytą pora kovinių Baltarusijos sraigtasparnių „pasisvečiavo“ Lenkijos teritorijoje, įskridę maždaug 5 km nuo valstybės sienos. Aliaksandro Lukašenkos režimas šį incidentą paneigė. Taip būna visuomet: prieš keliolika metų panašių įvykių pastebėta ir Baltarusijos pasienyje su Lietuva.

Baltarusijos opozicija ta proga pranešė, esą sieną pažeidę sraigtasparniai yra tie, kurie skraidina patį Baltarusijos diktatorių, nes vasaros metų diktatorius mėgsta leisti laiką Viskulių rezidencijoje, kuri yra maždaug už 7-8 km nuo Baltarusijos ir Lenkijos sienos.

Daugelis politikos komentuotojų ėmėsi darbo apibrėžti, kas vis dėlto tai buvo: atsitiktinė klaida (ne taip jau retai pasitaikanti), sąmoningas Lenkijos kariuomenės kovinės parengties „pačiupinėjimas“ ar reikšmingesnis incidentas, reiškiantis, kad Maskva arba Maskvos inspiruotas Minskas žymi eilinį hibridinio karo prieš Lenkiją etapą.

Vladimir Astapkovič (RIA Novosti) nuotr.

Iš pradžių oficiali Varšuva reagavo gana keistai: kadangi radarai pažeme skridusių sraigtasprnių neužfiksavo, kariškiai vėliau kliovėsi tik vietos gyventojų liudijimais, taip pat padarytais fotoatvaizdais. Tada Lenkija apie įvykį savaime suprantama informavo Baltarusiją ir NATO. Kol kas iš to – menkas biznis: Baltarusija tvirtina turinti objektyvių duomenų, kad jokio incidento nebuvo, o NATO bloko reakcija, atrodo, yra gana vangi. Beveik kaip susitikimo Vilniuje metu Ukrainos narystės klausimu.

Kai kurie mūsų politikai, paprašyti apibrėžti, kodėl lenkai į „Vagner“ samdinių grupės veiklą Baltarusijoje, taip pat dviejų sraigtasparnių rendez vouz pažeidus valstybės sieną reaguoja gana aštriai, o lietuviams tai atrodo it vaikų žaidimai, atsako: „Rudenį Lenkijoje vyks rinkimai…“ Suprask: įsivažiavus rinkimų kampanijai į padėtį Baltarusijoje Lenkijos politikai reaguos aštriai. Pas mus artimiausiu metu jokių rinkimų nebus, todėl ir reakcijos yra nuosaikesnės.

Nors ir tai – ne faktas. Prezidento Gitano Nausėdos komanda NATO viršūnių susibėgime Vilniuje visaip kaip stengėsi į galutinį komunikatą įrašyti apie grupės „Vagner‘ keliamą grėsmę rytiniam bloko flangui, kuriuo laikomos Lenkija, Lietuva, Latvija bei Estija. Griežčiausiai į situaciją „Facebooko“ tinklo paskyroje sureagavo analitikas, viešųjų ryšių ekspertas Liutauras Ulevičius, kuris mėgino įrodyti, kad tokia įtampos pasienyje eskalacija yra nebe pirminis Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko generolo Valerijaus Gerasimovo aprašytos „hibridinio karo“ doktrinos etapas.

Viena vertus, „vagneriečių“ buvimas Baltarusijoje yra gana keistas reiškinys. Rodantis , beje, ir tai, kad Baltarusija nuo Maskvos yra vis labiau priklausomas. Kita vertus, patikėti, kad net dviejų p. Lukašenką skraidinančių sraigtasparnių pilotai supainiojo koordinates ir „netyčia“ įskrido į Lenkijos teritoriją, yra žiauriai sunku. Nes tuos karinius orlaivius ne piemenys gano.

Todėl yra tikrų požymių, kad Kremlius su p. Lukašenka šioje Rytų Europos dalyje rezga kažkokią negerovę. Panašiai, kaip migrantų krizę 2021-aisiais.

2 Comments

  1. Rita

    Lietuvos spaudoje, deja, teisybės nelabai rasi. O situacija tikrai prasta. Kare visda lemia derybos, kasdienis žmonių žudymas- beprasmis! Ukrainos karių motyvacija didelė, bet ji kasdien senka. Baisiausia, kad prie karo priprantama, nuo karo pavargstama, o didelis klaustukas, kas ir kaip bus JAV po rinkimų? Beje, savo, Lietuvos rinkimų , laukiu labiausiai. Pakeisti 6iuos į pražūtį vedančius valdančiuosius, į Prezidento kėdę nesodinti nei Tapino, nei senosios Grynauskaitės. Jokių konservatorių” trojos arklių…”

    Reply
  2. Ką rezga Dūda ?

    Pavojingiausias situacijos raidos scenarijus bus Lenkijos karių įžengimas į Vakarų Ukrainos teritoriją po Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pralaimėjimo, interviu sakė buvęs Pentagono vadovo patarėjas pulkininkas Douglasas McGregoras. su „YouTube“ kanalu „RonPaulLibertyReport“.
    – Artėjame prie konflikto raidos scenarijaus, kuris, mano nuomone, yra pats pavojingiausias, – sakė jis.
    Pasak karininko, nuo pat krizės pradžios buvo akivaizdu, kad Ukraina nepajėgi pasipriešinti Rusijos kariams. Dabar buvusi sovietinė respublika atsidūrė ant nelaimės slenksčio: šalis faktiškai virto kapinėmis.
    – Ukraina pasiekė tašką, kai visiškas jos žlugimas jau neišvengiamas. Todėl manau, kad atėjome prie labai siaubingo momento: Vakaruose stiprėja nuotaikos, palankios intervencijai, tikintis gelbėti situaciją“, – teigiama pranešime. – pridūrė pulkininkas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This