Mokytojų atlyginimų didinimui reiktų 400 mln. eurų

ELTA

Irtautė Gutauskaitė (ELTA)
2023-08-30

Komentarų: 0

Švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto teigimu, kitais metais mokytojų darbo užmokesčio kėlimui reikėtų 400 mln. eurų.

„Dabar esame pateikę savo skaičiavimus, mokytojų darbo užmokesčio kėlimui prašome 400 mln. eurų kitais metais, bet dar neturime galutinių prognozių iš Finansų ministerijos, kaip augs VDU ir kiek mums reikės bendrai pakelti“, – kalbėjo G. Jakštas, trečiadienį susitikęs su Seimo socialdemokratų frakcijos nariais.

„Atsižvelgiant į tai, kaip reikės bendrai pakelti, dėliosime, kaip [mokytojų uždarbis] augs nuo sausio ir nuo rugsėjo. Bus du kėlimo etapai – nuo sausio 1 d. ir nuo rugsėjo 1 d. Tai nebus simbolinis kėlimas, tai bus normalūs du kėlimai“, – paaiškino švietimo ministras.

Jis patikino, jog 2024 m. pabaigoje bus pasiektas nacionaliniame susitarime dėl švietimo numatytas tikslas ir mokytojų atlyginimai sieks 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Švietimo ministras G. Jakštas, kalbėdamas apie streikuoti besiruošiančius mokytojus, socialdemokratams pristatė ir naujai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) iškeltus reikalavimus – mažinti mokinių skaičių klasėse ir mokytojų darbo krūvius. Ministras teiravosi socialdemokratų, ar šie, jei vadovautų kitai Vyriausybei, įgyvendintų naujai iškeltus reikalavimus.

„Man norėtųsi išgirsti iš jūsų, ar jūs palaikote tokį siekį, kad, pavyzdžiui, jau nuo 2025 metų būtų palaipsniui einama klasių dydžių mažinimu ar kontaktinių valandų mažinimu. Aš galiu priimti tokį įsipareigojimą, bet kadencija baigiasi ir, tikėtina, jums tokius įsipareigojimus reikės tęsti“, – tris kartus susitikimo metu socialdemokratų frakcijos narių klausė G. Jakštas.

„Nes tai yra naujas reikalavimas, dėl to nebuvo diskutuota, nebuvo tartasi. To nėra nacionaliniame susitarime dėl švietimo, to nėra įsipareigojime profesinėms sąjungoms, bet to dabartinė profesinė sąjunga reikalauja“, – pabrėžė ministras.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė teigė išgirdusi ministro klausimą ir planuosianti jį aptarti su profesinėmis sąjungomis.

„Šiandien dienai pasakyti savo nuomonės nesame pajėgūs, nes tos pozicijos nesame suformavę. Mes susitiksime su profesinėmis sąjungomis ir bandysime jums rūpimu klausimu kalbėtis. Tikrai girdime jūsų klausimą, padiskutuosime ir formuosime savo poziciją“, – patikino R. Budbergytė.

G. Jakštas susitikime su Seimo socialdemokratais aptarė ir mokyklų tinklo kūrimo kriterijus, kuriuos norima nustatyti Švietimo įstatyme rudens sesijos metu. Be to, diskutuota ir dėl privačių mokyklų didžiuosiuose Lietuvos miestuose plėtros, geltonųjų autobusiukų programos finansavimo.

Tuo metu dar viena mokytojų profesinė sąjunga – Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga – žada jungtis prie streiko, jeigu nepavyks susitarti dėl jos iškeltų reikalavimų.  

 Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Tarpinių patikrinimų rezultatai į galutinį vertinimą galės būti įtraukti mokinių pageidavimu

Kritikos dėl skuboto tarpinių patikrinimų įgyvendinimo sulaukusi ir savo klaidas pripažinusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nutarė, kad šiemet ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

ELTA

Mokyklos turi kompensuoti dėl tarpinio patikrinimo prarastą atostogų dieną

Moksleiviams skundžiantis, kad dalis ugdymo įstaigų atsisako kompensuoti dėl tarpinio patikrinimo prarastą atostogų dieną, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Švietimas

Palangoje aptarti ir vienuoliktokų matematikos tarpiniai patikrinimai

Šiuo metu šalyje vykstantys vienuoliktokų tarpiniai patikrinimai jau sukėlė nemažai kalbų. Daug nepasitenkinimo sulaukė matematikos užduotys, apie jas pasisakė ir ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This