Didelė kaina: Klaipėda vietoje Vilniaus

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

Pirmosiomis 1923-iųjų vasario dienomis, po kelių įtampos savaičių, Lietuvą jau pradėjo pasiekti žinios, jog sąjungininkai suradus jų veidą išsaugojantį kompromisą yra pasirengę perleisti Klaipėdos kraštą. Tačiau jos buvo lydimos ir pranešimų apie didžiulę tokio sprendimo kainą – Europos galybės už tai buvo nusiteikusios pripažinti Lenkijai jos okupuotą Lietuvos sostinę.

Apie šiuos diplomatinius signalus, užfiksuotus dabar Lietuvos centriniame valstybės archyve (LCVA) saugomuose dokumentuose, ir pasakos dar vienas „Atviros Klaipėdos“ rašinys iš ciklo „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda“.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Iš Paryžiaus – žinia apie galimą kompromisą

Vasario 3-iąją Lietuvai Tautų Sąjungos Tarybos sesijoje atstovavę jos ambasadoriai Paryžiuje ir Berlyne Oskaras Milašius ir Vaclovas Sidzikauskas iš Prancūzijos sostinės siuntė šifruotą telegramą premjerui Ernestui Galvanauskui.

Savo pranešime jie informavo, jog Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos Politikos ir komercijos reikalų direkcijos direktoriaus pavaduotojas Jules Laroche pareiškė, kad Ambasadorių Konferencija nusprendė atiduoti Klaipėdos kraštą pasirašant sutartį dėl jo autonomijos ir specialaus uosto režimo tarptautiniam transportui. Tačiau, kad būtų realizuotas toks scenarijus buvo keliamos atitinkamos sąlygos.

„Reikalinga, kad Simonaitis ir Budrys, kurie kalbėjosi ir elgėsi nedraugingai su alijantais, pasišalintų tulam laikui, kad sukilėlių kariuomenė išsiskirstytų su ginklais ir kad būtų sudaryta nauja vyriausybė, kuri pareikštų aliantų autoritetą esant atitaisytą ir iškeltų Klaipėdoje alijantų vėliavą“, – rašė diplomatai.

Anot jų, į Klaipėdą atsiųstos Ypatingosios komisijos pirmininkas Georges Raoul Clinchant buvo instruktuotas būti nuolaidus sudarant naują direktoriją, kad joje būtų Lietuvai palankūs asmenys. Pastaroji esą turėjo būti tik laikina, kad per dvi-tris savaites duotų „ambasadoriams galimybes išspręsti visą klausimą“.

Taip pat Lietuvos diplomatams buvo duota žinia, kad Prancūzija nedidins savo karinio kontingento Klaipėdoje ir nesigriebs jokių represijų prieš sukilėlius.

Kartu buvo perduota, jog jei Lietuva atsisakys priimti tokį siūlymą, sąjungininkai nutrauks su ja diplomatinius santykius, niekuomet nepripažins įvykusio fakto ir nereaguos jei Vokietija ginklu pabandytų susigrąžinti nuo jos atskirtą Klaipėdos kraštą.

Italai – už Klaipėdos atidavimą Lietuvai

Tądien „griežtai slaptą“ pranešimą premjerui atsiuntė ir Lietuvos atstovas Romoje Jurgis Šaulys. Diplomatas informavo, kad sausio 29-ąją kalbėjosi su pačiu Italijos lyderiu Benitu Musoliniu, ėjusiu ir užsienio reikalų ministro pareigas, o kitądien buvo susitikęs su dar pora šios ministerijos valdininkų. Pokalbiai buvo „daugiausia vis Klaipėdos klausimu“.

Jurgis Šaulys ir Benitas Musolinis. Lietuvos centrinio valstybės archyvo ir Weltbild (Austrijos nacionalinės bibliotekos) nuotr.

„Italijos nusistatymas Klaipėdos klausimu, kaip Tamstai žinoma, yra visais žvilksniais mums simpatingas ir labai palankus. Consulta (Italijos užsienio reikalų ministerija – M. V.) buvo norėjusi, kad Amb. Konferencija nevilkindama pripažintą Klaipėdą Lietuvai, tik Avezzano (Romano Avezzano, Italijos ambasadorius Prancūzijoje – M. V) motu proprio, be Consultos atsiklausimo, sutiko su komisijos siuntimu, todėl jau turėjo prie to pasilikti. Dabar visos Italų valdžios pastangos yra dedamos tam, kad visas dalykas baigtųs be didesnių komplikaciją ir kad Klaipėdos klausimas butų greičiau išspręstas in merito, t.y. kad Klaipėda butų greičiau pripažinta Lietuvai“, – rašė J. Šaulys.

Jis taip pat informavo, jog R. Avezzano buvo siūlęs B. Musoliniui sutikti su Ambasadorių Konferencijos ultimatumu Lietuvai, numačiusiu, jog neišvedus iš Klaipėdos krašto ginkluotųjų pajėgų bus nutraukti diplomatiniai santykiai, tačiau Italijos premjeras tam esą griežtai pasipriešino.

„Kompromisas, Consultos nuomone, turįs būti surastas, kad palengvinus ententei išeiti su garbe iš viso to ir kad amb. konferencija galėtų padaryti greičiau savo galutiną sprendimą, kuris, aišku, negalįs būti kitoks, kaip Lietuvos naudai. <…> Pasikalbėjime su manim p. Mussolini labai teiravosi, ar mes galėtume sutikti, kad, atiduodant mums Klaipėdą, būtų pripažintas Vilnius lenkams, pabrieždamas kad tai visai nei jo nuomonė nei jo nusistatymas. Žinoma aš jam išaiškinau, kad mes niekuomet ir prie jokių sąlygų negalime išsižadėti Vilniaus“, – rašė Lietuvos atstova Romoje.

Pasak J. Šaulio pokalbio su Italijos užsienio reikalų ministerijos generaliniu sekretoriumi Salvatore Contarini, „kuris lygiu būdu dėl mūsų teisių į Klaipėdą visai neabejoja“, taip pat buvo iškilęs Vilniaus klausimas.

„Iš to pasikalbėjimo išnešiau įspūdį, kad Paryžiuje turi būti labai intensyviai diskutuojamas klausimas apie Vilniaus kl. rišimą, sąryšyje su Klaipėda, Lenkų naudai. P. Contarini man labai ilgai išdėstinėjo, rodydamas į Italijos pavyzdį, kad negalima esą viso ko vienu kartu pasiekti, kad, girdi, nėsą reikalo visų sprendimų paprastai akceptuoti, galima esą prieš juos užprotestuoti, bet reikią skaityties su realybėmis etc. Iš to viso išnešiau įspūdį, kad Italija Vilniaus klausimu, jeigu jis rimtai iškiltų ana prasme, perdaug didelio pasipriešinimo nedarytų, jei Anglai paremtų Prancūzus, o Anglai, iš Consultos prasitarimų, nesą perdaug šiuo žvilgsniu priešingi Prancūzų tendencijoms“, – informavo diplomatas.

Lenkai prašė Estijos tarpininkavimo

Apie tai, kad gavus Klaipėdą nepalankiai Lietuviai gali baigtis lenkų okupuoto Vilniaus klausimas tądien į Kauną skriejo žinia ir iš Lietuvos atstovo Taline Viktoro Gailiaus.

„Sužinojau, lenkai paprašė estų tarpininkauti, kad lietuviai atsisakytų Vilniaus, lenkai užtat remtų Lietuvą Klaipėdoj. Taip pat esą nusistatyta Paryžiuj išmainyti Klaipėdą Vilnium. Estai daryti žygių abejoja, bijo pakenkti lietuvių-estų santykiams“, – šifruotoje telegramoje rašė V. Gailius, prašęs informuoti jį ar nereikėtų perspėti Estijos valdžios, kad ji tokių žygių ir nedarytų.

2 Comments

  1. Prūsija .

    Mainai yra geras dalykas , bet okupacija ir mainai tai skirtingi dalykai , bet , kodėl nepalikus rusams dombaso ir krymo tuo labiau kad krymas ir nepriklausė ukrainai čia kukurūzniko dovana ukrams . Mainyti kryma ir dombaso teritorija į kaliningrado žemes su 5% gyventoju jose . Kaip būtų puiku jeigu tame anklave nebūtų rusų. Europai kaliningrado srytis be rusu daug kartų naudingesnė negu krymas ir dombasas .

    Reply
    • Jo

      Nusišnekėti demokratiškos Lietuvos įstatymai nedraudžia net ir viešoje erdvėje 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Veidai

Palangiškė atlikėja Justė pataria jaunimui nebijoti rizikuoti

Kai baigus dvyliktą klasę palangiškei Justei teko rinktis savo ateities kelią, sudėtinga nebuvo. Vidinė nuojauta pakuždėjo, kur save realizuoti, tad ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Mums rašo

Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Granados

Praėjusią savaitę Klaipėdos Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Ispanijos, Colegio Cristo Rey Granada. Iškilmingai pasitikti „Erasmus+“ mainų programoje dalyvaujantys mokiniai ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This