Priešpiečių dėžutės ABC

Mums rašo

Judita Bivainienė, Klaipėdos „Versmės" progimnazijos technologijų ir dailės mokytoja metodininkė
2023-09-18

Komentarų: 1

Prasidėjo dar vieni mokslo metai, o su jais padaugėjo ir rūpesčių kiekvienoje šeimoje. Visi mokyklos džiaugsmai bei rūpesčiai – itin svarbi kiekvieno mokinio ir tėvelių kasdienybės dalis. Neretas tėvelis suka galvą, kokius užkandžius įdėti vaikui į mokyklą, kad jis užkandžiautų sveikai, būtų sotus ir maistas jam patiktų.

Sveiki ir skanūs priešpiečiai – tikrai įmanoma misija. Tuo įsitikinau kalbantis su vaikais per technologijų pamokas. Remiantis jų mintimis ir mano žiniomis sudėliojau pagrindinius kriterijus, kokia turėtų būti mokinio priešpiečių dėžutė.

Planuojant priešpiečių dėžutės turinį patartina įtraukti ir vaikus. Jų nuomonė tiek perkant produktus, tiek gaminant maistą yra labai svarbi. Juk norime, kad vaikas iš mokyklos grįžtu su tuščia priešpiečių dėžute.

Pirma, išsirinkite vaikui patinkančią užkandžių dėžutę. Renkantis atsižvelkite į vaiko pomėgius, skonį ir pageidavimus. Ieškokite dėžutės su skyreliais, kad maistas nesiliestų ir išliktų ilgiau šviežias. Graži dėžutė nesukels papildomo diskomforto ją išsitraukiant per pertrauką.

Priešpiečius aptarkite ir susidėkite iš vakaro. Taip sutaupysite brangaus ryto laiko. Dažnai sutinkama situacija: vaikai nori skanių priešpiečių, o mamos – sveikų. Vaikai mėgsta greitą maistą, mamos – kokybišką. Vaikams greitai nusibosta tie patys patiekalai ir skoniai, o tai mamoms dar vienas galvos skausmas, kaip dar paįvairinti dėžutės turinį.

Renkantis produktus, reikėtų dėmesį skirti individualiems vaiko poreikiams ir jo fizinio aktyvumo įvertinimui: kiek energijos reikalauja treniruotės ar kita po pamokinė veikla. Jeigu vaikas didesnę dienos dalį praleidžia mokykloje ir mes žinome, kad jo sporto treniruotė pasibaigus pamokoms, nereikėtų vaiko apkrauti didesniu kiekiu greitai įsisavinamų angliavandenių. Ypač jeigu vaikas mokykloje valgo pietus.

Priešpiečių dėžutę formuokite iš tokių produktų, kurie suteiktų sotumo, bet nereikalautų ilgo virškinimo proceso, nes tai gali sukelti mieguistumą. Įdėkite daugiau vaisių, uogų, pjaustytų morkų ar riešutų mišinio. Tai papildomas skaidulų šaltinis, pagerinantis skrandžio ir žarnyno veiklą.

Vaikai dažnai nelinkę valgyti mėsos, žuvies ar kiaušinių, todėl dažnai jų mityboje trūksta baltymų, kurie yra pagrindinė „statybinė“ organizmo medžiaga.

Baltyminio maisto gausu parduotuvių lentynose, reikia tik su vaiku sutarti kokius sūrio, mėsos, pieno gaminius jis norėtų valgyti. Svarbu, kad šie produktai turėtų kuo mačiau cukraus. O jei vaikas labai mėgsta saldumynus, rinkitės sveikesnes įprastų saldumynų alternatyvas: iš vaisių sulčių pagamintų guminukus, vaisių juosteles, ekologiško šokolado ar kitų sveikatai palankių gardumynų.

Visi žinome, kad maistą pirma „ragaujame“ akimis. Norint, kad vaikas mėgautųsi maistu, pateikite jį žaismingai. Daugelį maisto produktų esančių priešpiečių dėžutėje galite pateikti kūrybingai: pjaustant įvairiais būdais (šiaudeliais, kubeliais ir pan.) ar panaudojant sausainių formeles (pvz., duoną skritulėliais, sūrį žvaigždutės forma ir pan.). Kartais taip supjaustytas maistas vaiką suvilioja paragauti ir ne taip mėgstamą produktą.

Šalia priešpiečių dėžutės dažnas vaikas atsineša ir gertuvę. Geriausia, kai gertuvė pripildoma vandeniu, o ne sultimis ar gazuotais gėrimais. Ji turi būti patogi, reguliariai plaunama ir nepraleidžianti skysčių.

O kas dažniausiai atsiduria jūsų vaiko priešpiečių dėžutėje ? Pasistenkime, kad kiekvienas vaiko kąsnis būtų maistingas ir naudingas jo organizmui. Atminkite, kad sveiki įpročiai turi būti ugdomi nuo mažų dienų.   

1 Comment

  1. Tai

    Nesamonė

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Nulipdykime svajonę

Dar vieni mokslo metai ritasi į pabaigą. Nors bundanti gamta kviečia vaikus po pamokų pasidžiaugti atgimstančia gamta, tačiau pasibaigus pamokoms ...
2023-05-17
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This