Dvokianti problema: maistinės atliekos komunalinių atliekų konteineryje – nebeilgai

Aplinkosauga

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) ir Klaipėdos savivaldybė rudenį nuolat sulaukia skundų, kad atliekų surinkėjai tuštindami pusiau požeminius atliekų konteinerius palieka dvokiančias balas. Iš iškeliamų maišų sunkiasi pūvančių nuotekų skysčiai, kuriais aptaškomi šaligatviai, gatvės ar net greta stovinčios mašinos. O einant pro konteinerius kvapai riečia nosį.

„Problema žinoma. Ji kartojasi kasmet. Ir vežėjai čia mažiausiai kalti, nes tų skysčių komunalinių atliekų konteineriuose net neturėtų būti. Tai yra mūsų rūšiavimo, atliekų sistemos netobulumas, kuris kitąmet bus išspręstas. Pradėjus į atskirą sandarų konteinerį rinkti maisto atliekas – vaisius, daržoves, valgių likučius – komunalinės atliekos liks švarios ir jokie skysčiai iš maišų nebėgs. Su viena sąlyga: jei klaipėdiečiai stropiai rūšiuos maisto atliekas“, – pranešime cituojama Ramunė Šličienė, KRATC direktorės pavaduotoja.

Nuo 2024 m. Lietuvoje maisto atliekos turės būti rūšiuojamos ir iš gyventojų surenkamos atskirai nuo kitų atliekų. Maisto rūšiavimo konteineriai jau įrengti arba juo ruošiamasi statyti Klaipėdos mieste bei Neringoje, kitos regiono savivaldybės irgi kuria planus, kaip surinks maistines atliekas.

„Būtent rudenį labiausiai pasijaučia, kokį diskomfortą sukelia neteisingai tvarkomos sodų ir daržų gėrybės. Visos pūvančios, nemalonius kvapus skleidžiančios atliekos, gali ir turi būti surenkamos bei perdirbamos atskirai, kaip tai jau daugelį metų daro kitos Europos bendrijos šalys“, – sako R. Šličienė.

Iš maistinių atliekų jas pūdant pagaminamas biometanas – gamtinių dujų analogas, naudojamas energijos gamybai. O likusi masė perdirbama į mineralinėmis medžiagomis turtingą kompostą.

„KRATC Dumpiuose, šalia sąvartyno, stato maisto atliekų apdorojimo įrenginius. Į juos iš Klaipėdos ir Neringos gyventojų surinktos ir atgabentos maistinės atliekos bus perrūšiuojamos ir paruošiamos perdirbimui. Tačiau pūdomos – nebus. Mūsų paruoštą ir sandariame rezervuare laikinai sukauptą biomasę pasiims perdirbėjai. Tokių gamyklų, kurios biomasę išsiveža ir paverčia dujomis, Lietuvoje yra ne viena“, – sakė R. Šličienė.

Anot KRATC atstovės, maistinių atliekų sukeliamų problemų ir nemalonių kvapų kieme iš dalies klaipėdiečiams pavyktų išvengti, jei jie intensyviau naudotųsi žaliųjų atliekų surinkimo sistema. Ypač rudenį, kai gausu įvairių sodo gėrybių, maistui nebetinkamus vaisius ar daržoves daugiabučių gyventojai turėtų sudėti į maišus ir palikti šalia konteinerių, bet nemesti jų į komunalinių atliekų talpas. Individualių valdų savininkams nemokamai suteikiami specialūs konteineriai žaliosioms atliekoms – tereikia kreiptis į KRATC.

Maisto atliekų rūšiavimui KRATC šiuo metu intensyviai ruošiasi: be jau minėtų statomų įrenginių Dumpiuose, nupirkti ir į Klaipėdą parvežti individualioms valdoms skirti maisto atliekų rūšiavimo komplektai, daugiabučių kiemuose į pusiau požeminius konteinerius įmontuojamos maisto surinkimo metalinės kapsulės, iki šių metų pabaigos Klaipėdos mieste bus įrengta 100 antžeminių konteinerių, skirtų maisto atliekoms surinkti, kurie bus pastatyti 40 naujai įrengiamų antžeminių komunalinių atliekų surinkimo aikštelių ir 48 esamose pusiau požeminių konteinerių aikštelėse.

Maisto apdorojimo įrenginiai finansuojami Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir KRATC lėšomis, vykdant projektą „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“. Dalis maisto atliekų surinkimo priemonių finansuojamos Klaipėdos miesto savivaldybės, KRATC ir Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšomis vykdant projektą „Komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Klaipėdos miesto, Skuodo ir Kretingos rajonų bei Neringos savivaldybėse“, kita dalis – nacionalinės paramos lėšomis vykdant projektą „Maisto atliekų surinkimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos miesto ir Neringos savivaldybėse“.

2 Comments

  1. Klaipėda

    Dar kad kas patartų, kur mažame bute visą tai išskirstyti….

    Reply
  2. kretinga

    ..pakalbejau,paskambinejau ir kas Kretingoje pasikeite…Kita diena tas pats,kaip laiste kelio danga smirdanciu antriniu vandeniu,taip ir laisto is atlieku surinkimo automobilio ..
    Kuo siltesnis oras tuo didesne smarve…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pažymų dėl nenaudoto NT laukia iki kovo pabaigos

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) primena, kad uostamiesčio vietinės rinkliavos mokėtojas, praėjusiais metais nenaudojęs nekilnojamojo turto, gali nemokėti rinkliavos ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This