„Mirtis žydams!” XXI amžiuje

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-10-31

Komentarų: 0

Keleivinis Rusijos oro kompanijos „Red Wings” (liet. raudonieji sparnai) lėktuvas iš Izraelio Tel Avivo Ben Guriono oro uosto į Rusijos Dagestano regiono sostinę Machačkalą išskrido vėlyvesnęę sekmadienio popietę. Skrydis baigėsi apie pusę aštuonių vakaro vietos laiku. Tuo metu prie Machačkalos oro uosto vyko aršiai nusiteikusių vietinių žmonių mitingas su Palestinos vėliavomis. Jie protestavo prieš žydų valstybės veiksmus Gazos sektoriuje, be to laukė iš Izraelio atskrendančio lėktuvo.

Socialiniuose tinkluose būta pranešimų, esą keleiviniu orlaiviu skrenda izraeliečiai bei šios valstybės pilietybės neturintys žydai, kurių tikslas – Dagestane pasislėpti nuo karo veiksmų.

Iš pradžių oro uosto prieigose susirinkusi minia stabdė iš teritorijos išvažiuojančius automobilius. Gaivalas reikalavo parodyti keleivių tapatybės dokumentus – esą, ar jie nėra žydai. Vėliau šis žydų paieškos metodas jiems pasirodė ilgas ir nelabai racionalus. Todėl minia išvartė oro uosto saugos užtvaras, niokojo infrastruktūrą, kol neišsiveržė į aero stoties peroną prie ten stovinčių orlaivių. Čia vėl ieškota žydų bei izraeliečių. Net lėktuvų varikliuose.

Telegram stop kadras

Tik po kelių valandų į Machačkalos oro uostą atvyko Rusijos gvardijos (faktinai vidaus kariuomenės) specialieji daliniai, kurie ėmė stumti į riaušininkus panašius protestuotojus iš oro uosto, kuris vėl pradės veikti tik kažkada lapkričio pradžioje, teritorijos.

Lygia greta kitame Dagestano mieste – Chasavjurte – miesto centre įniršusi minia žydų ieškojo vietos viešbutyje. Riaušių policijos čia nebuvo. Atvirkščiai: valdžios pareigūnai miniai siūlė išrinkti kelis atstovus, kurie viešbutyje patys patikrintų (!) beigi įsitikintų, kad jokių žydų-pabėgėlių miesto centre nėra.

Trečias incidentas tą patį vakarą įvyko kitos Rusijos respublikos – Kabardos Balkarijos – sostinėje Nalčike, kur vietos musulmonų-palestiniečių simpatikai be ilgų uvertiūrų tiesiog įsiveržė į statomo žydų centro statybvietę, ją padegė ir ant pastato karkaso aerozolio dažais paliko palinkėjimus „Mirtis žydams!“

Po nakties iš sekmadienio į pirmadienį į gydymo įstaigas su sužalojimais pateko kelios dešimtys žmonių – protestuotojų ir policijos pareigūnų.

Daugiausiai, ką sau leido oficialioji Rusijos žiniasklaida – užuominų kupinus trumpus pranešimus apie tai, esą Dagestane vyko vietos gyventojų protestai „prieš Izraelio ir Palestino konfliktą“.

Izraelio žiniasklaida, remdamasi šalies užsienio reikalų ministerija, pranešė, kad iš Tel Avivo į Machačkalą atskridusiame lėktuve iš tikrųjų buvo 15 Izraelio piliečių ir šalies pilietybės neturinčių žydų. Pirmadienį tikinta, kad jie visi saugūs. Pabrėžta, kad tarp reiso keleivių buvo šeimos su mažamečiais vaikais, kurie buvo gydomi Izraelio klinikose.

Šios šalies TV laidose dalyvavę analitikai, pilietinių organizacijų atstovai formulavo aiškią poziciją: nepaisant žydų valstybės šiuo metu paskelbto karo teroristinei grupei „Hamas“, Izraelis yra pati saugiausia žydams vieta pasaulyje, todėl Rusijos žydams derėtų imti galvoti apie naują repatriacijos į istorinę tėvynę bangą.

Federalinė ir vietos Rusijos valdžia kategoriškai atmetė pretenzijas dėl to, kad šie išpuoliai yra antisemitiniai. Nepaisant pareigūnų-izraeliečių tikinimų, kad šie įspėjo lėktuvo keleivius, esą pasiekę tikslą jie nesulauks palinkėjimo „Sveiki atvykę“. Atvirkščiai – jų gali laukti
riaušės ir priešiškumas.

Dagestano gubernatorius ta proga nesugalvojo nieko geriau nei dėl incidento apkaltinti Ukrainos, kurią Maskva karine jėga užpuolė praėjusiųjų metų vasario 24 d., žvalgybą. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dėl to pasitarti susikvietė vadinamųjų „jėgos struktūrų“ vadovus ir pats net 11 minučių komentavo įvykius Šiaurės Kaukaze. Užuominomis apkaltindamas dėl jų JAV.

Rusijos Šiaurės Kaukazo regionai – emocijų ir socialinės atskirties pritvinkusi žibalo lempa, kuri gali bet kada sprogti, ir ne tik dėl antisemitinės priežasties. Juose dar tebegyvena daugiausiai keli tūkstančiai vietos žydų-kalniečių. Negirdėjau dabar sakant, kad jiems čia gresia kokios „Baltramiejaus naktys“. Tačiau faktas: Rusijos pradėtas karas Ukrainoje įkaitino skurdžiuose regionuose tebegyvenančius žmones, pažadino gyvulišką gaivalą, kurio net totalitarinis Putino režimas negali sulaikyti. Jau nekalbant apie kontrolę.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This