Konferencijos pranešimus apie industrinę archeologiją išleis atskiru leidiniu

Švietimas

Klaipėdos universiteto (KU) organizuotoje mokslinėje konferencijoje skirtingų sričių tyrėjų dėmesio objektu tapo industrinė archeologija. Nors Vakarų Europoje ši archeologijos sritis mokslininkų jau tyrinėjama daugiau nei pusšimtį metų (pradininkė Didžioji Britanija), Lietuvoje tai yra nauja ir neaktualizuota tema.  

Gedimino Sass nuotr.

Anot konferencijos organizatorės, KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslo darbuotojos dr. Raimondos Nabažaitės, susitikimas buvo produktyvus. Pranešėjų nagrinėti atskiri objektai iškėlė daug klausimų, kaip turėtume elgtis su industrinio laikotarpio objektais, ko imtis, kad problemas ne tik konstatuotume, bet ir jas spręstume.  

Tačiau konferencija neapsiribojo vien tik pranešimais. Industrinių objektų lankymas buvo integrali renginio dalis.

Pirmąją konferencijos dieną KU buvo apžiūrėtos universiteto  užkonservuotos XIX a. silkių rūšiavimo sistemos dalys, kurios ištrauktos 2016 m. vykdant archeologinius tyrimus Klaipėdos senamiestyje. Išskirtinai šios konferencijos dalyviai galėjo susipažinti su istorinio dujų fabriko konversija iš vidaus, pamatyti kuriamo Senovinių automobilių muziejaus užkulisius, kuriuos aprodė pats savininkas Augustinas Jankevičius ir projekto įgyvendintojas dr. Arvydas Urbis.

Kitą dieną dalyviai rinkosi prie seniausio Lietuvoje burlaivio „Olga“, kur apžiūrėjo ir įvertino galimybes jį atkurti. Lietuvos jūrų muziejus dalyvius supažindino su karinio laivo „Sūduvis“ istorija, laivo vidumi, kuris, daugelio dalyvių nuostabai, yra atviras empiriniam tyrinėjimui.

Ekskursijos paskutinė stotelė – senoji Klaipėdos elektrinė, kurioje dar veikia UAB „Klaipėdos energija“, atskleidusi net klaipėdiečiams nematytą inžinerinį lobyną.   

Gedimino Sass nuotr.

Konferencijoje pristatytų temų pagrindu parengtą straipsnių rinkinį rengiamasi išleisti 2025 metais.

INFORMACIJA

„Archaelogia Urbana“ – miestų archeologijai skirto ciklo trečiasis renginys šiemet išsiskyrė dalyvių institucine įvairove. Be universitetų (Klaipėdos, Dailės akademija), muziejų (Šiaulių „Aušros“, Nacionalinis muziejus LDK valdovų rūmai, Lietuvos nacionalinio muziejaus Prano Gudyno restauravimo centras) ir bibliotekų (Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka), dalyvavo viešojo sektoriaus įstaigos, vykdančios tiek taikomuosius mokslinius tyrimus (VšĮ „Architektūros tyrimų centras“, MB „Penkios kėdės“), paveldo išsaugojimo veiklas (VšĮ „Klaipėdos krašto kultūros paveldo išsaugojimo fondas“, VšĮ „Tekantis vanduo“), tiek architektūros projektavimo darbus (MB „Studio altitudes“).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This