Socialinio būsto nuomininkams – griežtesnė savivaldybės prievaizdų kontrolė

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė užsimojo socialinio būsto nuomininkus laikyti ant trumpo pavadžio. Nors iš 126 šiemet patikrintų socialinių būstų nustatyti vos trys pažeidimai, savivaldybė įsitikinusi, jog būtina griežtinti būsto nuomos sutarties sąlygas.

Naujausias socialinio būsto pastatas Rambyno g. Palmiros Mart nuotr.

Pagal naują tvarką nuomininkai įpareigojami apdrausti išnuomotą būstą civiliniu draudimu, kad užtikrintų žalos atlyginimą įvykus draudiminiam įvykiui.

„Dažnai būna patalpos užpilamos ir žala būna atlyginama iš savivaldybės biudžeto”, – trečiadienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje kalbėjo šį klausimą pristačiusi savivaldybės administracijos Socialinio būsto vedėja Lina Murauskienė.

Ji minėjo ir kitus numatomus nuomos sutarties pakeitimus – įpareigojimą, kad nuomojamame socialiniame būste gyventų tik tie nuomininko šeimos nariai, kurie yra įvardinti sutartyje, bei leisti savivaldybės atstovams bet kada patikrinti nuomojamą socialinį būstą.

Sutarties pakeitimuose nurodoma, jog nuomininkas neturi teisės be svarių priežasčių neleisti nuomotojui patekti į socialinį būstą.

Nuomininkai taip pat įsipareigoti sudaryti paslaugų teikimo sutartis su vandens, elektros, dujų, šilumos tiekėjais ir kt.

Komiteto pirmininkui Rimantui Taraškevičiui pasiteiravus, ar daug uostamiestyje nustatoma piktnaudžiavimo socialiniu būstu atvejų, pranešėja teigė esą anksčiau viešojoje erdvėje pasitaikydavo daugiau tokių pastebėjimų, tačiau šiuo metu jų yra gerokai sumažėję, o iš šiemet patikrintų 126 būstų nustatyti tik trys pažeidimai.

„Tai nėra masiniai reiškiniai, bet svarbu, kad būstai būtų nuomojami tiems, kuriems jų tikrai reikia”, – sakė ji.

Beje, savivaldybei suteikiama teisė vienašališkai nutraukti sutartį, jeigu pažeidžiamos sutartyje numatytos sąlygos.

Po trumpo pristatymo komiteto nariai pranešėjai klausimų neturėjo ir bendru sutarimu sprendimo projektui pritarė. Jį dar turės palaiminti miesto taryba.

INFORMACIJA

Iš viso Klaipėdos miesto savivaldybė turi 1469 būstus, iš jų 649 sudaro socialinio būsto fondas, likusi dalis – savivaldybės būstai. Pretenduoti į socialinį būstą gali asmenys ir šeimos, kurių pajamos ir turtas neviršija nustatytų valstybės remiamų pajamų dydžių. Šiuo metu eilėje socialiniam būstui gauti laukia 556 tokią teisę turintys asmenys.

4 Comments

  1. Alfreda

    Į socialinį būstą Alksnynės g. įkelta čigonų šeimyna (motina su savo dukra ir keliais globotiniais – giminaičiais, kurių tėvai buvę kalėjimuose). Mūsų žiniomis, tėvai iš kalėjimo jau grįžę, tačiau vaikai ir toliau gyvena socialiniame būste. Kyla klausimas, kodėl suremontuotam bute apgyvendino ne lietuvę vienišą mamą su 5 vaikais, o suteikė kitą butą čigonams (mūsų žiniomis bendrabutį jie turėjo Debreceno gatvėje). Peršasi išvada, kad Lietuvoje geriau būti čigonu, o ne lietuviu.
    Miesto tvarkymo skyriaus vedėja I. Kubilienė pareiškė kad norima jog kačių namelių pastatymui tam tikroje vietoje pritartų dauguma gyventojų, nors namelis randasi toliausiai nuo gyvenamų namų, tai pasakykit kodėl įkeliant į socialinį būstą čigonus nereikia jokio to namo gyventojų sutikimo, o dar gražiau įkeliama paslapčia, kad gyventojai nesužinotų. Siūlau poniai Netikšienei (tuo metu jinai dirbo socialinio būsto skyriaus vedėja) tuos čigonus apgyvendinti savo kaimynystėje ir tada gal suprastų, kokį skieryną užveisė. Kas gyvena Žvejybos uoste, tas puikiai supranta, kad čigonas niekada nedirbo ir nedirbs, jis gyvens vien užsiimdamas kontrabanda, vagystėmis, apgaulėmis, narkotikų platinimu, nesibaigiančiu triukšmavimu…
    Prie Alksnynės g. namo įėjimo kabo Savivaldybės lentelė, kad rūkyti šio namo balkonuose draudžiama. Bet čigonams tai negalioja, rūkymas demonstratyviai tęsiasi. Čigonai naudojasi ir tuo, vos pabandžius sudrausminti, šaukiama, kad mes juos diskriminuojame, nes jie esą romai. Kodėl valstybė globoja čigonus, kurie nesilaiko įstatymų, elgiasi nepagarbiai. Mums nuolat primenama, kad turime padėti jiems integruotis, privalome būti tolerantiški, bet niekas nemoko romų gerbti visuomenės, kuri jiems viską padeda ant lėkštutės – tik imkite ir naudokitės. Turiu galvoje socialines pašalpas, socialinius būstus, labdarą. Parodykit čigonus, kurie normaliai dirbtų ir neužsiimtų neleistina veikla? Iš kur ta prabanga? Mes visą gyvenimą sąžiningai atidirbę, apie tokią prabangą galime tik pasvajoti. O čia prašau dar ant lentutės ir 100 kv. m. suremontuotas, prestižinėje vietoje socialinis būstas. Peršasi išvada, o kam dirbti? Mano nuomone, tokia čigonų šeima turėtų gyventi ne daugiabutyje, o ten kur galėtų gyventi pagal savo papročius ir norus.

    Reply
    • Tik trys?" Sujuokinot"

      Tikras košmaras, nėra viešumo, skaidrumo, kaip skiriami ties butai. Dar blogiau, kad tikrinimas- gryna fikcija. O butai ir pernuomojami, iš jų pelnomasi.

  2. Klaipėdietė

    Pagaliau ! Gal nors dabar bus galima sukontroliuoti, kiek romų tautybės nuomininkų realiai gyvena Alksnynės gatvės devynaukštyje esančiame didžiuliame socialiniame būste…

    Reply
  3. Labai teisingas sprendimas

    pritariu . Atsakomybė turi būti . Kontrolė turi būti . Nors vieni , esantys miesto valdyme , pradėjo kontroliuoti klaipėdiečių biudžeto ” turtą ” .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This