„Baltija” turi naujus šeimininkus: statybas žada pradėti kaip įmanoma greičiau

Svarbu, Verslas

Dar 1995-aisiais sudegusį buvusį „Baltijos“ kino teatrą nuo 1999 m. valdžiusi ir tik popierius per tą laiką dėl rekonstrukcijos susitvarkiusi Šiauliuose registruota bendrovė „Fisanta“ pardavė jį Klaipėdoje įsikūrusiai nekilnojamojo turto projektus įgyvendinančiai įmonei.

Pastarosios atstovai tikino, jog statybas pradės kaip įmanoma greičiau – jos bus vykdomos pagal jau išduotą leidimą, bet lygiagrečiai bus siekiama pakeisti detalųjį, kad naujajame pastate būtų galima vietoje viešbučio įrengti butus.

Martyno Vainoriaus nuotr.
24 metai tik dokumentams

Po didžiojo Klaipėdos gaisro 1854 m. skype Žvejų g. 2 buvo pastatytas mūrinis sandėlis, kuris 1912 m. virto kino sale „Weltkino“. 1920 m. jo vietoje vienas Klaipėdos pirklys atidarė kino teatrą „Kammer Lichtspiele“, kuris esą buvo pats gražiausias ir moderniausias kino teatras ne tik Klaipėdoje, bet ir jos apylinkėse.

1945 m. rugsėjį vėl pradėjęs veikti kino teatras buvo pavadintas „Tėvyne“. 1958 m. jis gavo „Baltijos“ pavadinimą. Kalvių gatvę užtvėręs jo priestatas buvo pastatytas apie 1960-uosius.

Atgavus nepriklausomybę šiame pastate veikė prekybos mugė, kurios gyvavimą nutraukė 1995 m. rugsėjo 14-osios vakarą kilęs gaisras. Šiauliuose įsikūrusi UAB „Fisanta“ pastatą įsigijo 1999 m. ir valdė iki pat šio rudens.

Per visą tą laiką ši įmonė, po konflikto su paveldosaugininkais, sugebėjo tik susitvarkyti dokumentus ir 2020-ųjų liepą gauti statybos leidimą viešbučiui, tačiau darbų taip ir nepraėjo.

Per visą tą laiką buvo net skambių miesto vadovo pareiškimų apie objekto nacionalizaciją, tačiau jos baigėsi šnipštu.

Pernai vasarą pasirodė skelbimas, kad objektas parduodamas už beveik milijoną eurų.

Vizualizacija, naudota skelbime

Anot kai kurių interneto komentatorių, vėliau kaina buvo sumažinta iki 700 000 eurų.

„Senamiesčiui reikia žmonių“

Nekilnojamojo turto registro duomenimis, sandorį „Fisanta“ su Klaipėdoje registruota „Simonsita“ sudarė prieš mėnesį.

Kodėl bendrovė ryžosi tokiai investicijai jos direktorė Inga Mickutė sakė negalinti komentuoti, nes tai yra akcininkų prerogatyva. Vienas iš jų – „Simonsitos“ akcijas per savo bendrovę „Danės projektai“ valdantis architektas Valentas Lucenko – „Atvirai Klaipėdai“ sakė, jog tai yra patraukli vieta, be to norima išspręsti problemą, kurios galo nematyti jau beveik 30 metų.

V. Lucenko teigė, jog bendrovės atstovai jau pradėjo pokalbius ir su kaimynais, ir su savivaldybe dėl visų organizacinių klausimų – statybas norima pradėti kuo greičiau pagal turimą leidimą. Visgi pašnekovas neslėpė, jog jų starto gali tekti palaukti dėl papildomų tyrimų, taip pat ir archeologinių.

„Viską įmanoma padaryti tinkamai“, – į klausimą, ar nekyla problemų dėl ankstesnių savininkų minėtos aplinkybės neva statybos gali kelti grėsmę šalia esančiam Kurpių gatvės namui.

Anot architekto, lygiagrečiai statyboms bus užsiimta ir detaliojo plano keitimo procedūromis, nes norima čia įrengti ne viešbutį, o gyvenamosios paskirties patalpas.

„Senamiesčiui reikia žmonių. Be to, ši gatvė viena pagrindinių, vedanti turistus link „Meridiano“, čia būtina kuo greičiau susitvarkyti“, – sakė verslininkas.

Pasak jo, jei viskas eitų be kliūčių, įkurtuves naujajame pastate būtų galima švęsti po poros metų.

Jis nenorėjo atskleisti, kiek buvo sumokėta už šį objektą. Taip pat, pasak, V. Lucenko, viešinti galimą investicijų sumą nebūtų prasmės, nes ji gali keistis dėl įvairių nenumatytų aplinkybių.

„Simonsita“ Klaipėdoje jau yra pastačiusi savo spalva išsiskiriantį naują pastatą S. Daukanto gatvėje (statybų metų rekonstruotas ir istorinis statinys), planuoja statybas buvusioje Tauralaukio dvaro teritorijoje.

36 Comments

  1. Kukis

    Bus eilinis darkalas. Na netikiu nors tu ką…Salamandros monstras irodo- niekam jokios estetikos neįdomios. Klaipėdoje apleista viskas, darbai atliekami išdarkytai: truputis šen, truputis- ten… Skulptūrų parkas įrodė – linijos – linijos lyg praėjimai tarp konclagerio barakų…

    Reply
  2. Sėkmės

    Jei paskaičiavo, kad butai bus geriau, reiškia butai ir turėtų būti. Projektas per tiek metų paseno, turbūt, reikia renovuoti.

    Reply
    • sėkmei

      O per kiek metų? Projektas prieš gerus metus patvirtintas ir jau spėjo pasent? Suprantu, ne pats šauniausias, bet buvo viešas aptarimas, galėjote prieštarauti, bandyti keisti. Dabar po mūšio kumščiais nebemojuosime.

  3. Nieko gero..

    Nelabai suprantu senamiesčio dalyje visą fasadinę sieną žada nugriauti ir pastatyti stiklinį ? Ne raip tas pastatas atrodo, mažai čia džiaugsmo kai griaunamas autentiškas namo fasadas.

    Reply
    • Deja

      Ar bent žinai apie kokį pastatą kalbama? Baltija statyta sovietmečiu. Jokios autentikos ten nėra.

  4. mumu

    leidimą statybai išdavė po 21 metus trūkusių derinimų?

    Reply
  5. Viola da Gamba

    Šiaip tai Klaipėda labai proletariška ir ypatingai apleista išskyrus krantinę. Kai tik tenka važiuoti per centrą – kiekvieną kartą žadu apsiverkti prie šviesaforo Manto ir Liepų sankryžoje. Apsiverktumėt ir jūs, jei akis pakeltumėt. Muzikiniam paliktas sovietinis bokštas – dažyk nedažęs, o vietiek sovietu trenkia… kur bepažvelgsi – proletariatas – aikštė siaubingai apleista, net visokie kaimai ir bažnytkaimiai savo aikštes susitvarkė, o Klaipėda – ne. Namai aplinkui VISI apleisti, nutrupėję, nubyrėję, apsilupę kaip po karo. Nors imk ir filmuok, net pokarinės studijos nereikia. Žodžiu, vargas. Visa Manto gatvė nekas. Prie Mažvydo alėjos – bendrabutis tikras žiurkynas, prie Lietuvininkų aikštės nenusakomos architektūros šedevras – kolonos nieko nelaikančios. Nu,bliamba…

    Reply
    • Deja

      Čia šiaip visos Lietuvos problema. Lietuviai labai mažai investuoja į savo namų išvaizdą. Vilniuje dar baisiau.

    • Pritariu

      Pritariu. Man taip pat atrodo.

    • Vilė

      Pritariu.

  6. Durnas, ar ne durnas. Štai klausimas!

    Straipsnyje minimas architektas VALENTAS LUCENKO. Atlikus elementarią google paiešką, galima surasti architekto VALENTINO ( ne Valento) LUCENKO pavardę. Pasigooglinus pagal šią pavardę galima rasti labai kontraversiškų straipsnių Klaipėdos portaluose ir ne tik. Toliau, žiūrim kas ta Simonsita? Rekvizitaitaškas lt randa! Skaitom UAB Simonsita – vienas darbuotojas. Įstatinis kapitalas 2500,00 € ! Įmonės vadovas nenurodytas. Toliau, be komentarų!

    Reply
    • Įprasta praktika

      Simonsita bus įmonė, kurios vardu bus vykdomos statybos. Jos vardu bus sudaromos visos sutartys ir vykdoma darbų priežiūra ir tt. Danės projektai parengs darbų projektą. Pačius statybos darbus atliks Simonsitos samdyti rangovai.

    • Sakote įprasta praktika?

      Įprasta praktika? Kyla klausimų, kokios garantijos , kad projektas, statybos ir tolimesnė objekto ateitis bus tiesiog gera, nebus rizikos nesėkmėms, bankrotams, ar kitiems sunkiai prognuozuojamiems įvykiams. Čia svarbu garantijos, kokybė, įmonės patirtis, kiti prieš tai buvę projektai, sprendimai. Elementarus palyginimas. UAB „Simonsita” 1 darbuotojas. Įstatinis kapitalas 2500,00 € . Grynasisis nuostolis (jokio pelno aišku savaime) -31 424,00 €. Veiklos sritis patalpų nuoma. Duomenys 2022 m. Tur būt stambiausias investuotojas (nekilnojamas turtas) – UAB „Stemma group”. Įstatinis kapitalas 20 688 890,00 € . Grynasis pelnas 4 005 542,00 €. Veiklos sritis nekilnojamasis turtas. Lyginant įstatinį kapitalą šių dviejų įmonių, skirtumas yra 8 275,56 karto. Tikrai yra apie ką pagalvoti!

  7. VBS

    VBS – viena boba sakė…. Neaišku iš kokio stačiuko ištraukta ši „naujiena”. ? Vien tik šis sakinys yra abejotinas, keliantis daug klausimų, taip vadinama informacija iš antrų, ar trečių lūpų : – „Vienas iš jų – „Simonsitos“ akcijas per savo bendrovę „Danės projektai“ valdantis architektas Valentas Lucenko – „Atvirai Klaipėdai“ sakė, jog tai yra patraukli vieta, be to norima išspręsti problemą, kurios galo nematyti jau beveik 30 metų.” Kila klausimai, ar minėtas architektas yra tikrai solidus „Simonsitos” akcininkas? Kokią akcijų dalį procentiškai jis „valdo”? Straipsnio tekstas suveltas: – sakė, kad bus butai? Ar tikrai bus, ar tiktai, sakė? Pateikta „informacija” neparemta jokiais rašytiniais dokumentais…. Tokią „informacijos šaltinį” derėtų vadanti informacinė agentūra VBS (viena boba sakė). Kai bus konkrečios sutartys, įsipareigojimai, konkretus projektas, kai bus statybų rangos projektas su sąmata, rangovais, taip tada galima informuoti visuomenę, gyventojus, miesto piliečius. Tik tada! (Asmeninė nuomonė! … ) AK gali kritikuoti šiuos pastebėjimus, nuomonę, prašome, į sveikatą, tą jūs sugebate. Tuoj pat šioje vietoje „išlys SPYGLYS”. Sėkmės kūryboje!

    Reply
    • VBS'ui

      Kai žmogus tiek gramatikos klaidų daro, jis protingas negali būti, ir nesvarbu, kaip gali žongliruoti daugtaškiais, šauktukais ir pan. „Nekila” abejonių- jis durnas.

    • Jo

      Ne Klaidu darymas nusako zmogaus durnuma. Daugiau neturiu tokiem ka pasakyti. Sekmea tubulas zmogau.

  8. Aš irgi

    Netikiu. Kai pradės kažką daryti, tada tik patikėsiu.

    Reply
  9. Daiva

    Superrrr….. pagaliau to vaiduoklio nebeliks!!!!

    Reply
    • Hasts

      Pritariu! Super!

  10. Joris

    Sudie, Fisanta. Nelauksime sugrįžtant jokia forma, jokia veikla. Patys šlykščiausi prisiminimai.

    Reply
  11. Senamiestė

    Dar viena siena , užstojanti senamiestį. Dar vienas sutvarkytos gatvės gadintojas.

    Reply
  12. Česlovas

    Netikiu, patikėsiu tik tada jei bus pastatyta. Informacija iš Rekvizitai Lt: tik vienas darbuotojas, dirba į minusą, skolą beveik 3 milijonai :-)))

    Reply
  13. Man

    Fasado sprendimai turėtų būti pritaikyti prie senamiesčio aplinkos.

    Reply
    • Anonimas

      visiškai sutinku

    • Spygliukas

      Svarbu su fasado spalvomis nenugrybautu, ta žaliuoke centre, bizantiskumu atsiduoda

  14. puiku

    Pagal projektus naujieji savininkai – tai ne buvę Šiaulių murziai. Linkime sėkmės!

    Reply
    • Anonimas

      ne ką prastesni ereliai atėjo

    • Edvinas

      Kaip jie gavo leidima senamiestyje daugiabuti statyti?! Nesvarus reikalas. Tokioj vietoj gali buti tik KOMERCINES PASKIRTIES patalpos.

    • Edvinui

      Sunku tekstą suvokti? Kam nesąmones rašinėji.

  15. Sveikinimai!

    Saunu

    Reply
  16. ezys

    Sekmes naujiems savininkams ir is anksto aciu, blogiau nei su pries tai buvusiais jau tikrai nebus 🙂 Beja jusu zalias pastatas mane visada pradziugina kai pro ji pravaziuoju, tad ir uz tai dekui 😉

    Reply
    • Pritariu

      Ir mane pradžiugina pastato apdaila. Tik labai jau įgrūstas.

  17. Negaliu patikėti..

    Nejaugi tai tiesa? Nejaugi Klaipėdos centre nebeliks vaiduoklio ,,Baltijos” ? Nuostabi žinia. Muzikinis rekonstruotas, Danės skveras sutvarkytas, Salamander kyla ir vaiduoklio Baltijos nebeliks. Tik Atgimimo aikštės rekonstrukcija vėluoja… Ir aišku H.Manto gatvės gyventojų gėda- nerenovuoti daugiabučiai namai, Muzikinio teatro ,,prielipa” – apleistas daugiabutis, ,,Viktorijos” prielipa- baisus pastatas. . Na dar yra kur Klaipėdai pasitemti. Bet gal atsiranda prošvaistės. Tikėkimės, kad prieš miesto svečius po kelių metų nebus taip gėda.

    Reply
    • KLP

      Ankščiau ar vėliau viskas bus sutvarkyta. Vėžlio hyper greičiu. Mes tik ne viską pamatysim

    • Sakau,neduokdie,

      kad po kelerių metų į valdžią vėl išrinksime kokį dūdorių, ar panašų liberal-social-demokratinį veikėją.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garsusis Labrenciškės sklypas: kodėl pati savivalda nenutraukia sutarties?

Klaipėdos apylinkės teismas išnagrinėjo politikų pagimdytą bylą, kurios epicentre yra visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje.   Baigiamųjų kalbų metu Savivaldybės administracijos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This