Verslo angelas tapo nuodėmingu

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Pirmos instancijos teismas už melagingų parodymų davimą nuteisė Klaipėdos bankroto administratorių, Lietuvos verslo angelų tinklo-asociacijos „LitBAN” narį Tomą Malinauską.

Tomas Malinauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos apygardos prokuratūra 46-erių vyrą kaltino melagingų parodymų davimu, dokumento suklastojimu bei tokio dokumento panaudojimu. Šis epizodas yra susijęs su kita, Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama baudžiamąja byla, kurioje kaltinimai yra pareikšti uostamiesčio verslininkui Ramūnui Petraičiui.

Kaltinimą byloje palaikiusi prokurorė Dalia Stonienė teisme dėstė, kad Klaipėdos administratorių biurui vadovaujantis ir individualia veikla dar užsiimantis T. Malinauskas pernai birželį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje apklausiamas kaip liudytojas dėl galimai apgaulingo UAB „Uno” apskaitos tvarkymo davė melagingus parodymus ir dar suklastojo kasos pajamų orderį bei jį panaudojo. Esą vyras dar 2016 m. su minėta bendrove buvo pasirašęs preliminarią gyvenamojo namo įsigijimo sutartį, pagal ją sumokėjo 60 000 eurų, o vėliau ją nutraukus atgavo jau 90 000 eurų ir klastojo kasos pajamų orderius, susijusius su tokiu sumų skirtumu.

Pats T. Malinauskas teisme aiškino, kad pirmą kartą duodamas parodymus jis esą per daug neįsigilino į dokumentus, kuriuos rodė tyrėjas ir klaidingai juos suprato. O antrą kartą parodymus neva jau davė remdamasis pas jį patį buvusiais teisingais dokumentais – taip nusprendė elgtis po pokalbio su artimu žmogumi, pakeitusiu jo „vertybinius dalykus“. Kaltinime nurodytų dokumentų jis teigė neklastojęs, nei juos kūręs, nei spausdinęs.

R. Petraitis, liudydamas šioje byloje tvirtino, kad „vyko šimtai pardavimų, buvo techninių buhalterinių klaidų, bet jokio sukčiavimo nebuvo ir jokie pinigai nevaikščiojo“.

Visgi bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėjas Gintaras Stonkus konstatavo, kad yra pakankamai įrodymų, liudijančių, jog T. Malinauskas padarė tokius nusikaltimus.

Teismo nuomone, tokius melagingus parodymus, patvirtinančius R. Petraičio versiją, T. Malinauskas davė, siekdamas padėti jam išvengti kaltinimo dėl galimo UAB „Uno“ 30 257,18 Eur piniginių lėšų pasisavinimo.

Anot teismo, byloje yra patikimai nustatyta, kad kasos išlaidų ir pajamų orderio kvitai yra suklastoti – juose atvaizduoti objektyvios tikrovės neatitinkantys duomenys apie pinigų išdavimą ir paėmimą iš T. Malinausko.

„Tai iš esmės pripažįsta ir pats kaltinamasis T. Malinauskas. Nors T. Malinauskas teigia, kad minėtų kasos dokumentų pasirašymas iš jo pusės jokių teisiškai reikšmingų pasekmių nesukėlė ir jo veiksmai gali būti pripažinti mažareikšmiais, tačiau teismas negali sutikti su tokia jo nuomone. <…> Byloje surinktais ir teismo ištirtais įrodymais patikimai nustatyta, jog ​T. Malinauskas tyčia, siekdamas įtvirtinti melagingus, objektyvios tikrovės neatitinkančius duomenis, suklastojo tikrus dokumentus ir juos panaudojo“, – rašoma nuosprendyje.

Už abu nusikaltimus teismas skyrė T. Malinauskui subendrintą 250 MGL (12 500 Eur) dydžio baudą ir nurodė ją sumokėti per 12 mėnesių nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos. Kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti – palikta galioti iki bausmės vykdymo pradžios.

Toks nuosprendis dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

Dienraštis „Klaipėda” šį sausį rašė, jog T. Malinauskas turėjo reikalų ir su teisėsaugininkais, tiriančiais galimą bankroto administratorių korupciją. Jis esą buvo sulaikytas dviem paroms.

„Čia visi bankroto administratoriai kažkaip susiję su šia byla. Niekas manęs niekuo nekaltina. Aš dirbu toliau, mano darbai nesustojo. Kai bus kažkas, tai – matysime“, – tada dienraščiui sakė T. Malinauskas.

Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos puslapyje buvo nurodoma, jog 2023-01-26 Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartimi T. Malinauskui laikinai, 6 mėnesiams, buvo sustabdyta teisė užsiimti nemokumo administratoriaus veikla.

1 Comment

  1. Anonimas

    Tai tik trupiniai

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

91 mln. eurų ir Afrikai skirtų ginklų byloje - netikėtas posūkis

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis baudžiamąją bylą dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo dešimčių milijonų eurų ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

„Karo dievo“ byloje prabilo apie advokačių darytą spaudimą

Klaipėdos apygardos teisme tęsiant baudžiamosios bylos dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo pinigų plovimo nagrinėjimą ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This