Kritikuoja siūlymą atsisakyti rusakalbių mokyklų

ELTA

Martyna Pikelytė (ELTA)
2024-01-06

Komentarų: 46

Tautinių mažumų klausimais dirbančios institucijos kritikuoja „skubotus“ švietimo ministro Gintauto Jakšto siūlymus palaipsniui atsisakyti rusų kalbos, kaip mokomosios kalbos, mokyklose. Anot jų, tokie sprendimai geresnės rusakalbių tautinių mažumų integracijos Lietuvoje neužtikrintų.

Klaipėdos Žaliakalnio gimnazijoje mokomoji kalba yra rusų. Algirdo Kubaičio nuotr.

„Departamentas įsitikinęs, kad vienos tautinės grupės marginalizavimas atneštų daugiau žalos mūsų valstybei ir sugriautų tris dešimtmečius kurtą įvairiatautės visuomenės struktūrą, – Eltai teigė Tautinių mažumų departamento atstovė Vaiva Vėželytė-Pokladova. – Staigus didelio įvairaus amžiaus vaikų perkėlimas iš vienos kalbinės aplinkos į kitą sukeltų didelį stresą moksleiviams, jų tėvams bei patiems mokytojams ir būtų traktuojamas ne kaip siekis integruoti tautinių mažumų atstovus, o kaip ketinimas juos asimiliuoti“.

Teiginiui, kad ministro siūlomas būdas neišspręstų su integracija kylančių problemų, pritaria ir Tautinių bendrijų tarybos pirmininkas Daumantas Todesas.

„Draudimas nėra sprendimas, reikia ieškoti kitų kelių kaip integruoti. Mes turime ugdyti savo piliečius, net jeigu piliečių ugdymas valstybei gali būti sudėtingas iššūkis“, – sakė D. Todesas.

V. Vėželytė-Pokladova tikina, kad siūlymas naikinti vienos tautinės mažumos mokyklų tinklą yra diskriminuojantis. Ji atkreipia dėmesį ir į tai, kad mokyklas tautinių mažumų ar užsienio mokomosiomis kalbomis dažnai renkasi ir prieglobsčio nuo karo Ukrainoje ieškantys pabėgėliai. Apie galimą diskriminaciją kalba ir D. Todesas, kurio nuomone, kiekvieno piliečio pasirinkimas turi būti gerbiamas.

„Lietuvoje yra 26 mokyklose, kuriose mokomoji kalba yra rusų, jose mokosi apie 14 tūkst. moksleivių. Tikriausiai dauguma jų yra Lietuvos piliečiai ir jų pasirinkimas turi būti gerbiamas“, – sakė D. Todesas.

ELTA primena, kad švietimo, mokslo ir sporto ministras G. Jakštas trečiadienį Eltai teigė ieškantis teisinių būdų atsisakyti rusų tautinės mažumos švietimo įstaigų.

„Vertiname ir tariamės dabar su komanda, ar įmanomi kažkokie keliai, kad galėtume palaipsniui atsisakyti rusiškų tautinių mažumų mokyklų. Vertiname teisinę bazę, ar bus tai išvis įmanoma padaryti“, – Eltai teigė G. Jakštas.

Viešojoje erdvėje prie diskusijų, ar Lietuvoje turėtų likti rusų tautinės mažumos mokyklos ir ar jose mokomoji kalba gali būti rusų, grįžta po to, kai pora paauglių, besimokančių rusų tautinės mažumos Vilniaus Naujamiesčio mokykloje, dėl politinių pažiūrų apšaudė bendramokslį pneumatiniu ginklu.

Pirmą kartą Lietuvoje šios diskusijos užvirė prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainoje. Prie jų grįžta ir paaiškėjus, kad Latvijoje ir Estijoje jau vyksta paskutinis rusų mokyklų reformos etapas – per kelerius metus jos turės pereiti prie visų dalykų mokymo atitinkamai latvių ir estų kalba.

Nuo 2023 m. rugsėjo 1 d. visuose Latvijos vaikų darželiuose, taip pat pirmoje, ketvirtoje ir septintoje klasėse pereita prie visų dalykų mokymo latvių kalba. Nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. prie mokymo latvių kalba pereis antros, penktos ir aštuntos klasės, o nuo 2025 m. rugsėjo 1 d. – trečios, šeštos ir devintos klasės.

Estija 2023 metais taip pat pradėjo rusakalbių mokyklų reformą. Pirmiausia 2024–2025 mokslo metais prie mokymo estų kalba pereis vaikų darželiai ir pirmos bei ketvirtos bendrojo lavinimo mokyklų klasės. Visiškai pereiti prie mokymo estų kalba planuojama 2029 m.

Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rugsėjį teigė, kad tokie pokyčiai Lietuvoje neplanuojami.  

                                                                                                                                            Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

46 Comments

  1. Naikinti besąlygiškai

    Dėl tų rusiškų mokyklų nukenčia, galiausiai, patys rusų vaikai, nes gerai lietuviškai neišmoksta, tad Lietuvoje paskui negali studijuoti, sunkiau susiranda darbą, taip ir lieka visam gyvenimui atskirtyje. Beje, rusiškose mokyklose ir dėstymo lygis prastesnis, nes jaunesni lietuviai mokytojai rusiškai nemoka, o rusai mokytojai sensta, jų vis mažiau ir dažnai įvairių disciplinų moko visiškai tam nepasirengę žmonės, apskritai net ne pedagogai.
    Mokydamiesi bendrose valstybinėse mokyklose jie tikrai geriau integruotųsi ir bent kažkiek imtų bendrauti su lietuvių vaikais.
    O dabar jie yra tiesiog izoliuoti kaip kokiuose rezervuatuose, nes mokosi, draugauja, sportuoja, leidžia laisvalaikį tik rusiukai su rusiukais. Žiūri tik rusiškus TV kanalus, naršo rusiškose interneto svetainėse, netgi jų elektroninių paštų adresai daugiausiai baigiasi „ru”.
    Daugelis jų yra nelojalūs ir netgi, sakyčiau, priešiški Lietuvai, kaip ir jų tėvai bei seneliai.
    Jei Lietuva rūpinasi savo nacionaliniu saugumu, tai pirmas uždavinys – integruoti tuos rusų vaikus per lietuviškas mokyklas. O per vaikus gal kažkiek integruotųsi ir jų tėvai, kurie dabar yra gal 90 procentų putinistai, niekinantys ir nekenčiantys Lietuvos ir lietuvių. Lietuvos rusai – baisesni putinistai už Rusijos rusus, nes yra užkresti visokių propagandonų, kaip Solovjovas, o patys nepatiria tų sunkumų, kurie dabar Rusijoje. Tik gyventi į Rusiją kažkodėl nė vienas neišvažiuoja.
    Kas pažįsta Lietuvos rusų – žino jų pažiūras, tame tarpe – į karą Ukrainoje, girdėjo pasakymą „chochly sami 8 let bombili Donbas”.
    Daugelis jų net nevartoja žodžio „ukrainietis”, pakeisdami jį paniekinančiu „chochol”.
    Jei Rusijoje nėra nė vienos lietuvių mokyklos (bent jau valstybinės – tikrai ne), tai nesuprantu, kodėl reikia laikyti Lietuvoje tas rusų mokyklas – priešo irštvas.

    Reply
  2. Laikas keisti mąstymą,

    Visame pasaulyje ne valstybine kalba mokymas organizuojamas privačiomis lėšomis. Laikas mums taip daryti. O anglų kalba pas mus nera valstybinių mokyklų. Jose mokslas mokamas.

    Reply
  3. aš

    Labai teisingia, tik gaila , kad iki to nėjome polaipsniui, prieš 20 metų reikėjo uždaryti tas mokyklas 🙂 o pradėti nuo darželių 🙂

    Reply
    • Pradėti reikėjo

      kada atėjo konservatoriai ,kaip dauguma, į seimą ir pradėjo švietimo reformą . Reformos tikslas uždaryti lietuviškas mokyklas , o ne kitų kalbų ! Dirba 3 metus , rugsėjo mėnesį jokių pokyčių neplanavo , o sausį konservatorių ministras , matydamas reitingus dugne , išpuolė su lozungu ? Dirbs kada ? 🙂 Rinkimai ant nosies ! ___Prie jų grįžta ir paaiškėjus, kad Latvijoje ir Estijoje jau vyksta paskutinis rusų mokyklų reformos etapas – per kelerius metus jos turės pereiti prie visų dalykų mokymo atitinkamai latvių ir estų kalba.

      Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) rugsėjį teigė, kad tokie pokyčiai Lietuvoje neplanuojami.

    • Viola da Gamba

      Tu, Pradėti reikėjo, esi labai piktybiškas. Prieš pradėdamas ar pradėdama sakyti nesąmones nors pasvarstyk kiek meluoti 🙂 konservatorių tikslas uždaryti lietuviškas mokyklas – tai tau galvoje pempės lizdas ! o ne smegenys. Juk puikiai žinai, kad niekai, bet vistiek rašinėji. Tikras plūgas.

    • Volai, jei nežinote , tai nereiškia , kad taip nėra

      2021-05 ____Planuojami dideli pokyčiai: jeigu bus patvirtinta, dalies mokyklų Lietuvoje neliks (63) ______P.S. ar nors viena iš jų rusakalbių ?

    • Volai, o gal likviduojamos

      lenkų mokyklos ? ___Dabartinės švietimo ministrės planuose – mokyklų, kuriose mokosi mažiau kaip 60 mokinių reorganizavimas arba likvidavimas. _____P.S. konservatorių Švietimo ministrės Šiugždinienės planai vykdant reformą . Planai tęsiami ir naujojo ministro .

    • Violai, o čia apie ką ?

      Gruodžio 27 d. Seime užregistruota Švietimo įstatymo pataisa, kuria siekiama sustabdyti gimnazijų naikinimą . Šios pataisos rengėjai – Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narė prof. habil. dr. Vilija Targamadzė ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Algirdas Stončaitis.

      Grėsmė regionų gimnazijoms

      Prieš Kalėdas sujudo regionų gimnazijos, pajutusios realią naikinimo grėsmę. Vyriausybei pritarus mokyklų tinklo pertvarkos taisyklėms, dalis gimnazijų nebegalės formuoti _______P.S. dalis teksto

  4. 2018-01 ____!!!!! _____ 15min

    Latvijos mokyklose nuo 2022 metų bus mokoma tik latviškai – rusai piktinasi, lietuviai problemų nemato

    Reply
  5. Bekiaušiai

    Latvija tvarkosi,Estija tvarkosi,tik mes amžinai kažkokie tai miemes..!!

    Reply
    • Bemoksliai ,

      Kada Latvija pradėjo ir kiek metų tęsiasi švietimo reforma ? Mūsų liberpatryyyjotai ( konservatoriai+ liberalieji) švietimo reformą pradėjo uždarydami lietuviškas mokyklas ir iš biudžeto pafinansuoja ukrainietišką. Dabar tie patys patryyyjotai matyti politinį dugną ir artėjančius rinkimus užmetė ” makaronus ” – uždaryti ? 🙂 Nejuokinkit. Galėjo tik pradėję dirbti seime , prieš 3 metus su reformos pradžia ” uždarinėti ” ir skelbti viešus planus . Paskaitykite kaip ir kada pradėjo latviai .

    • Viola da Gamba

      Pilieti Bemoksliai. Ko tu sakai piktą žodį prieš konservatorius, nors šie bent jau kalbas pradėjo kalbeti, o nieko nesakai prieš kairiuosius, kurie rūrą suraukę net prasižioti prieš rusų mokyklas bijojo. Tai kodėl taip darai? Pgirtum konservatorius – va, žada, o kairieji – net nežada.

  6. Pala pala , o lenkų mokyklos ?

    Laisvės partijos vadovė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė skeptiškai vertina svarstymus dėl rusiškų mokyklų uždarymo ir ragina politikus nenaudoti šio klausimo politinių dividendų rinkimuisi.

    Reply
    • O tarptautinė Ukrainos mokykla

      išlaikoma iš Lietuvos biudžeto ? O gal latviai uždarė ir __Pirmoji mokymų diena prasidėjo Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje. Susitikime mokyklos direktorė Jolanta Nagle bei jos pavaduotojas Rolandas Žalnierius pasidalijo ugdymo įstaigos patirtimi. 1991 m. atidaryta lietuvių mokykla (įkūrėja – gargždiškė Bronislava Aldona Gedvilaitė-Treija) darbą pradėjo turėdama vos 7 mokinius. Tačiau mokyklos puikūs rezultatai ir pasiekimai vidurinę padarė populiarią ne tik tarp lietuvaičių, bet ir tarp latvių. Šiandien Rygos lietuvių vidurinėje mokykloje mokosi 716 mokinių, dirba 74 pedagogai (iš jų – 10 atvykusių iš Lietuvos), kurie dėsto 50 dalykų, veikia 38 būreliai.________P.
      S. marginalizuoti žmones pagal kalbą ? Rimtai? Manyčiau arba visi atvykėliai turi išsilaikyti arba …. Mano nuomone , visi turi išsilaikyti. Nereikėjo ir ukrainiečių mokyklos steigimo. Galėjo mokytis nuo pat pradžių mokyklose lietuvių kalba , darželiuose , deja ,tie patys ” patriotai ” rėkė ” kaip tai ” ! Kiek iš tos mokyklos mokinių moka lietuviškai ? Manau jie tarp tų „gavoriteporuski” . Mano galva visos kalbos yra gerai ir nereikia žmonių marginalizuoti dėl kalbos. Kiek pastangų dėl ukrainiečių mokyklos įsteigimo įdėjo ponia Puteikienė ? Žavinga .

  7. Iš tikrųjų

    Nori mokytis rusišku liežuviu? Mokykis už savo pinigus. Aš nenoriu leisti savo pinigus rusiško liežuvio mokykloms.

    Reply
    • rasa

      Būtent, kodėl bijome eiti Latvijos pavyzdžiu? Kodėl reikia auginti Penktosios kolonos gretas? Būkime realistai- didžiausioji atbėgėlių iš Ukrainos- RUSAI… Jų tikslas buvo patekti ES valstybę. Jiems tas karas Ukrainoje, pagalba, parama-” vienodai”… Jie tik krykštauja, kaip gerai, kad gali susikalbėti čia rusiškai! Klaipėda rusinama kaip gūdžiu sovietmečiu. Atkreipkite dėmesį, kad tie susimašę vaikai visi buvo iš Vilniaus rusiškos mokyklos. Ir nukentėję vaikas – Deivydas lanko tokią mokyklą, nors tėvas- lietuvis , o mama-rusė…Visi gyvena Lietuvoje, bet neintegrajuosi, o tik mušasi dėl dviejų slavū tautų karo vertinimo.

  8. Viola da Gamba

    Na, tai, jei rusų mokyklos išugdyti mokiniai šaudo (!!!) į bendramokslį todėl, kad jis teisingai vertina Putino sukeltą karą, tai ko ten tose mokyklose moko? Ir išvis – kam dabar reikia vidurinio mokslo vaikams, Lietuvos piliečiams, ES šalies gyventojams. Buitiniu lygiu išmoks ir namie, gali steigti šeštadienines mokyklas, samdytis mokytojus, apmokėti jų darbą ir sėkmingai mokytis rusų, azerbaidžanų, armėnų, turkų, zimbabvės, arabų, hindi ir dar kelių šimtų kitų kalbų, jei tik bendruomenė nutaria ir išgali steigti savo mokyklėlę. Kodėl rusai turi būti išskirtiniai? Kad jų daugiau? Tai, puiku. Daugiau susimes, geresnes patalpas išsinuomos, geresnius mokytojus pritrauks, geriau vaikai ruskai kalbės, rašys ir keiksis. O, tai įsivaizduojat kiek lėšų valstybė sutaupys? Galės kitiems mokytojams ne tik algas pakelti, bet ir mokyklų naujų pristatyti, darželių, įrengti viską. Aš už rusų mokyklų panaikinimą – nes į Rusiją mokytis važiuos tik vienetai, o ir tai kažin. Tad užteks jiems ir buitinės kalbos, keiksmus išmoks savaime.

    Reply
    • Viola da Gamba

      Papildau sakinuką – Kam dabar reikia vidurinio mokslo rusų kalba… toliau kaip tekste.

  9. Joris

    Nenormalu, kai 14-mečiai, gimę, augę Lietuvoje, kurių tėvai, seneliai kone idealiai lietuviškai bendrauja, paklausus ko atsako:”Nisuprantu”. Tėvai sako, jog į kiemus, kaip mes vaikystėje, nebeina, virtualiai tik rusiškai, mokykloje- rusiškai, namuose taip pat, jiems nėra kur išmokti lietuviškai. Štai ir atsakymas, kodėl Lietuvoje būtinos mokyklos tik valstybine kalba. Yra poreikis, prašau- Vilniuje ne viena privati mokykla anglų, prancūzų, tuoj bus ir vokiečių kalbomis, moki per beveik mėnesį tūkstantį euriukų ir vaikas mokosi geidžiama kalba. Tik valstybinius egzus vistiek lietuviškai laikys. Tas rusų imperializmas neišgydomas- kiek vilką bemaitintum, vistiek į mišką žiūri. Vistiek jiems visi fašistai, nacistai, tiesa, ką tai reiškia, jie ir nežino. Pasimetę atsako:” Na tie, kurie prieš rusus”. Nelaiminga tauta, laukia ilgas ir sunkus gyjimo procesas, vokiečiai iki šiol su siaubu savo ligas prisimena, ruskiai nesupranta, kad gydymo procesas prieš akis.

    Reply
  10. vigis

    nėra nei blogų kalbų kalbų nei blogų tautų. Yra užguitos tautos, savų politikų ar valdovų apdurninti ir užguiti piliečiai. Ar dėl to juos reikia beatodairiškai mylėti ir jiems leisti elgtis taip kaip juos įpratino jų nupuše valdovai? Ne! Taip elgtis jie gali savo „tvarte”. Atvyke į svečius jie turi paklusti tų namų taisyklėms.

    Reply
  11. DARIUS

    Ko cia deta rusu kalba, tada vokiecius ir vokieciu kalba reiktu uzdrausti ar nemokyti, juk vokieciai sukele pasaulini kara. Rusu menas ir literatura labai aukstai vertinamas pasaulyje ko nepasakysi apie Lietuvos kulturos pasiekimus.

    Reply
    • Nu

      O kur Klaipėdoje yra Vokiečių mokykla?

    • Palmira Martinkienė

      Kuo dėtas rusų menas ir rusakalbės mokyklos Lietuvoje? Ar yra lietuviškų mokyklų Rusijoje? Vokietijoje, Anglijoje, kitose šalyse? Nėra. Ten, kur jos yra(dažniausiai- tik sekmadieninės), jos išlaikomos iš pačių tėvelių arba Lietuvos valstybės biudžeto. Kodėl aš ir kiti lietuviai turi mokėti už rusakalbių mokyklų išlaikymą Lietuvoje? Kas nori mokytis rusų kalba, tegul steigia privačias mokyklas kaip kitose šalyse kad yra. Apie tai kalba. Per ilgai nuo nepriklausomybės atkūrimo rusiškos mokyklos yra išlaikomos iš mūsų šalies biudžeto. Estija su Latvija jau susiprotėjo, laikas ir Lietuvai atsibusti, kol nevėlu.

    • Joris

      Ir kaip rusų menas ir literatūra rusams padeda? Jie ją skaito? Domisi? Jūs įsivaizduojate kokį putiną skaitant Dostojevskį ar Puškiną? Jis galėtų Čaikovskio klausytis ar baletą žiūrėti? Jis domisi vaizduojamuoju menu? Kaip ir 98 procentų jo tautiečių ne. O tie likę jokiems imperialistiniams karams nepritaria.

    • Nežinantiems

      Zudermano gimnazija. Kaip Vasario 16 gimnazija Vokietijoje.

    • Garvežio išradėjas Čerepanovas

      Ir visi drambliai gimė Maskvoje, o paskui pabėgo į Indiją.

    • atsipeikėkit

      Dariau, nemaišyk kaip liaudyje sakomaž kotletų su musėmis. Jei pats vertini rusų kultūrinį palikimą- tai rusų kalba puiki ir tegul mokosi jos , kas tik nori… Kalbama apie RUSIŠKAS mokyklas, ir praėjus daugiau kaip 30 metų po okupacijos valstybinių rusų mokyklų nebeprivalome išlaikyti!!! Tegul steigia savo savaitgalio mokyklėles , jei noras yra.

    • Darius

      Man rodos geriau rusas, kuris mokesi apie savo literaturos istorija ir gimtos kalbos negu per prievarta nutautejes rusas.
      Kas galvoja, kad uzdarius mokyklas daug sutaupytu, tai mokyklos nebutu panaikintos, o tik perprofiliuotos i lietuviu. Niekada nereikia taupyti kulturos saskaita, net jeigu ji yra svetima.

    • Kvailiui

      Kara išprovokavo Stalinas,mokinkis tikra istorija..

  12. Anonimas

    Senai laikas… Nepatinka tegu keliauna Kur Gali Mokytis savoj aplinkoj.

    Reply
  13. Gintaras

    Mes gyvenome JK,ten visos valstybinės mokyklos tik anglakalbės. Jei nori savo vaiką vesti į tautinė mokykla(tokių yra daug)prašau vesk,bet ji gali būti tik privati ir gavusi leidimą. Mokėk ir pirmyn. Lietuva negali ir neturi finansuoti jokių kitų mokyklų jei Jose pagrindinė kalba nėra lietuvių.

    Reply
    • harsts

      100 proc.!

    • Iš tikrųjų

      Taip ir tik taip

  14. Asd

    Mano rusakalbių kaimynų vaikams yra tarp 7-10 metų. Jie realiai nekalba lietuviškai, nes eina į rusų darželius/mokyklas. O kito kaimynai iš Azerbaidžiano. Jų vaikas pirmokas, eina į lietuvišką mokyklą ir kalba idealiai lietuviškai. Man gali neaiškinti, kad uždarius rusų mokyklas asimiliacija sustos. Čia visiška nesąmonė. Jie kaip tik bus labai greitai integruoti į mūsų Lietuvą.

    Reply
  15. hasts

    Uždaryti, kaip ir latviai padarė , neturi būti teroristinės salies mokyklų, tegu mokinasi lietuviu klb., o savaitgalines mokykleles tegu steigiasi uz savo, ne lietuvos pinigus

    Reply
  16. vigis

    Kaip suprantu niekas nieko nesiruošia nei uždaryti, nei nugriauti. Pateikti puikūs pavyzdžiai kaip procesai vyksta kitose šalyse. Manau kad taip tvarkomasi visame civilizuotame pasaulyje. Kiekvienoje valstybėje yra oficiali valstybinė kalba ar kalbos. Valstybinėse mokyklose vaikų mokymas privalo vykti valstybine kalba. Visa kita – tautinių bendruomenių rūpestis. Pagal galimybę tautinėms – sekmadieninėms mokykloms gali padėti ir valstybė, bet tai neturi būti valstybės pareiga. Su Šv. Kalėdom.

    Reply
  17. Nekvailiokt!!

    Uzaugo nauja karta,moka truputi lietuviškai tie rusai kas iš principo nekalbejo jau pensijoje.Kam tos mokyklos,arvatgal i praeiti..???

    Reply
    • Sprendimas

      Pradėsit nuo daržialio ir mokykloje turėsit lietuvį.

  18. Jeg

    Uždaryt nafik visas ir mokytojas išsiųsti atgal į pelkynus, jos nemažai makroflekso pripurškia tam jaunimui į galveles

    Reply
  19. Joris

    Bet ruskiai vienintelę rusijoje, maskvoje, lietuvišką Baltrušaičio mokyklą ėmė ir uždarė, ir nė cypt. O čia, matai, vatnikų irštvos veisiasi valstybės pagalba. Tegul integruojasi į visuomenę arba kuria privačias mokyklas, kurias baigiant vistiek lietuvių kalba egzaminus laikyti reiks. O pradėti reikia nuo rusiškų darželių naikinimo- tegul mažieji čiauška lietuviškai, nepasius.

    Reply
    • Kaip miela

      Kaip miela, tautieti. Tiesiog trykštate meile kitiems žmonėms. Bandykite skaityti Bibliją ir Konstituciją.

    • Joris

      Puikiai abi žinau, ten apie mokyklas rusams nieko nerašo.

    • Neatrodo

      Tai ką manote apie Konstitucijos 45 straipsnį?

    • Atsakau

      „Piliečių tautinės bendrijos savo tautinės kultūros reikalus, švietimą, labdarą, savitarpio pagalbą tvarko savarankiškai.”

    • Negi

      Paskutinį sakinį nutylite sąmoningai?

    • Papildau

      „Tautinėms bendrijoms valstybė teikia paramą”- ir kur čia įžvelgiate mokyklų rusų kalba išlaikymą? Lietuvoje daug tautinių bendrijų, joms visoms steigti valstybines mokyklas jų gimtąja kalba? Svarbu, demagogiškai apeliuoti į Bibliją ir Konstituciją, jų net neskaičius.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Palangiškė atlikėja Justė pataria jaunimui nebijoti rizikuoti

Kai baigus dvyliktą klasę palangiškei Justei teko rinktis savo ateities kelią, sudėtinga nebuvo. Vidinė nuojauta pakuždėjo, kur save realizuoti, tad ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Atsargiai: kobrus.lt gelia kaip tikra kobra

„Vietoj siūlytos lininės suknelės įdėjo kinietišką su sintetika, prekė neatitinka tikrovės, ir pavadinimus įmonės keičia, nepatikima ir niekam nerekomenduoju. Grąžinti ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This