Žaliasis Lietuvos miestų rūbas įstrigo trinkelėse?

Mums rašo

Banguolė Žalnieriūnaitė, Danielius Minkevičius, bendra.lt
2024-01-12

Komentarų: 10

Klaipėdoje jau ilgą laiką nekyla diskusijos dėl miesto taršos. Miestuose, kovojančiuose su tarša, medžiai ypač reikalingi, jie neutralizuoja kietąsias daleles ir jų žalingą poveikį. Vienas brandus medis per metus gali sugerti apie 25 kilogramus anglies dvideginio, jaunų sodinukų teikiama pagalba kovoje su tarša gerokai menkesnė, rašoma Kanados arboristų puslapyje „ArborCare“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Aštuonerius metus uostamiestyje veikiančios asociacijos „Klaipėdos žalieji“ nariai, akylai stebintys miesto medžių būklę, teigia, kad želdiniai atsodinami nemokšiškai, dažnai netinkamai rūpinamasi jų priežiūra, dėl to daug pasodintų medžių neprigyja. 

Klaipėdos žaliųjų asociacijos narė, Rumpiškių bendruomenės vadovė, Rita Simanauskienė prisimena Rumpiškių praeitį.

„Čia buvo žaliausias kvartalas, iškirsta 500 medžių, 10 tūkst. kvadratinių metrų krūmų ir dabar turim tik mašinų aikštelę. Viename iš kiemų buvo paliktas tik vienas medis, kuris, pakirtus jo šaknis, nuvirto dar neįgyvendinus projekto“, – pasakoja R. Simanauskienė. Kvartale yra naujai pasodintų medelių, daug jų jau nudžiūvo, net tie, kurie buvo persodinti jau antrą kartą. 

Aktyvistės pripažįsta, kad infrastruktūros, automobilių stovėjimo aikštelių gyvenamuosiuose rajonuose tikrai reikia, tačiau yra įvairių būdų tai spręsti.

Pasak jų, projekto metu buvo siūlyta daryti groteles ir stovėjimo aikšteles įterpti tarp medžių, į šį pasiūlymą niekas neatsižvelgė. R. Simanauskienė sako, kad anksčiau jai buvo labai smagu čia gyventi, o dabar nežino, kam tokia aplinka gali būti maloni, juk žalia aplinka vertinama ir nekilnojamojo turto rinkoje.

Klaipėdos žaliųjų asociacijos pirmininkė Liudvika Kuzminčiūtė pastebi, jog Girulių miške tyliai daugėja gyvenamųjų namų statybų, o po jų želdynų komisija kviečiama prie kotedžų įvertinti neva grėsmę keliančių medžių. L. Kuzminčiūtė, kuri yra ir želdynų komisijos narė, juokiasi, kad tada žmonių tenka klausti: „Jūs patys į mišką atėjot, ko norite?“ 

Nudžiūvęs medelis Klaipėdoje. / K. Savickytės nuotr.

Nudžiūvęs medelis Klaipėdoje. K. Savickytės nuotr.

Projektai skiriasi nuo realybės

Vaikščiojant po Klaipėdą asociacijos narės teigė, jog mieste beveik visada iškertama daugiau medžių nei planuojama projektuose. Danės skvere, jų teigimu, iškirsta bent dešimtimi daugiau nei buvo numatyta, o dar keturi medžiai pažeistomis šaknimis krito po projekto įgyvendinimo, dalies išgyvenusiųjų lapija atrodo liūdnai.

Klaipėdoje kyla daug diskusijų dėl brandžių medžių šalinimo, tvarkant įvairias miesto erdves.

Jau ne vienus metus įstrigęs Kristijono Donelaičio skvero rekonstrukcijos projektas, kuriame numatyta erdvę paversti traukos centru ir pašalinti kelias dešimtis neva ligotų medžių. Ši vieta Klaipėdoje išsiskiria brandžių liepų gausa, todėl apginti ją ne kartą buvo susirinkę nemenkas būrys aktyvių piliečių. Iš pradžių planuota aikštę atnaujinti Donelaičio, lietuvių literatūros klasiko, jubiliejui 2014 metais, nuo jo praėjo jau beveik dešimt metų, o sprendimas vis dar nepriimtas. 2020 m. atliktas detalus šio skvero medžių būklės tyrimas, kuriuo nustatyta, kad iš 63 skvero medžių 5 yra blogos būklės, o aikštę rekonstruoti ketinę projekto rengėjai planavo pašalinti 37.

Jau ne vienus metus įstrigęs Kristijono Donelaičio skvero rekonstrukcijos projektas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos vicemerė Lina Šukytė-Korsakė teigia, kad miesto želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisija galiausiai sutiko iškirsti 11 liepų, tačiau Donelaičio skvero projektinių pasiūlymų vystymo eiga buvo sustabdyta ir dėl medžių šalinimo klausimo, ir dėl pačios aikštės suplanavimo. 

L. Kuzminčiūtė, vaikščiodama po skverą sako, kad trinkeles pakeisti gal ir būtų neblogai, bet visi darbai turi būti atliekami jaučiant organiką su aplinka, išlaikant skvero autentiškumą. Ją stebina ir tai, kad projekto vizualizacijose vaizduojami jau brandūs medžiai. Persodinti didelius medžius kainuoja daug lėšų, o miesto sąlygomis užauginti sodinuką iki brandos reikia rimtų pastangų, todėl keistas projekto rengėjų noras užuot išsaugojus brandžius medžius, sodinti naujus medelius. 

Netyla diskusijos ir dėl Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projekto, kuriame numatyta šalinti medžius sukuriant automobilių stovėjimo aikštelę šalia esančiam muzikiniam teatrui. Šių projektų įgyvendinimą ir juose numatytą medžių kirtimą stabdo visuomenės pasipriešinimas, tačiau ne visas žaliąsias erdves pavyksta apsaugoti.

Prieš keletą metų Klaipėdoje tvarkant Vydūno skverą, pasak Klaipėdos žaliųjų asociacijos pirmininkės, buvo nukirsti 45 brandūs medžiai, liepos, tuopos, klevai ir beržai. Palmiros Mart nuotr.

Prieš keletą metų Klaipėdoje tvarkant Vydūno skverą, pasak Klaipėdos žaliųjų asociacijos pirmininkės, buvo nukirsti 45 brandūs medžiai, liepos, tuopos, klevai ir beržai. Vietoje iškirstų brandžių medžių buvo pasodintas vienas ąžuoliukas, 23 obelaitės ir trys japoninių magnolijų medeliai, kurie pavėsio neteikia. Šio skvero centre pastatytas paminklas  žaliomis idėjomis garsėjusiam filosofui Vydūnui. „Kažin ar Vydūnui tai patiktų?“ – retoriškai klausia aktyvistės. Apgailėtinai atrodo ir prie Sendvario pasodinti medeliai – didžioji dauguma jų nudžiūvę, tikėtina, kad dalis jų neišgyvens.

Aktyvistai kreipiasi į ekspertus 

Siekdami teisingumo savo miesto žaliajam rūbui aktyvistai ne tik tikrina projektų vykdymą, bet ir samdo ekspertus, kurie teikia rekomendacijas, tačiau projektų vykdytojai dažnai renkasi jas ignoruoti

„Samdžiau profesorių, prašiau, kreipiausi, kad surašytų pastabas grynai kraštovaizdžio projektui. Jis sukritikavo tą projektą ir pastabas teikė, neatsižvelgė…“ – pasakoja L. Kuzminčiūtė, kurios manymu, labiau pasitelkti ekspertus turėtų ir patys projektų rengėjai. 

Klaipėdos žaliųjų asociacijos narės išlieka pozityvios. Joms jau pavyko išsaugoti nemažai medžių ir jos tiki, kad su dar didesniu gyventojų įsitraukimu būtų galima pasiekti ir daugiau. 

Savivaldybė teigia, kad Klaipėdoje medžiais pasirūpina rangovai. Naujai pasodinti medeliai yra laistomi, ravimi, purenami pomedžiai, tręšiami, sutvirtinami kuolais ar medžių kamienų apsaugomis.

Tai dalis Bendra.lt publikacijos, parengtos įgyvendinant Europos Sąjungos PERSPECTIVES ir „Bendradarbiavimu ir įtraukumu grįstos kritinio mąstymo laboratorijos“, kuri yra Aktyvių piliečių fondo, finansuojamo Norvegijos finansinio mechanizmo lėšomis, projektus.

10 Comments

  1. Klaioėdiečių nuomonė

    Visos jaunos šeimos,jei tik turi šiek tiek finansų,stengiasi su vaikais išsikelti iš prasmirdusio ir dulkino Klaipėdos miesto į rajono gyvenvietes, kur yra švarus oras, sveikesnė gyvenimui aplinka.
    Klaipėdoje likę nelabai turtingi gyventojai tik rūpinasi, kad nėra kaip arti savo chruščiovinio daugiabučio pasistatyti savo metalinį kledarą! Pirmenybė turi būti mieste tik brandiems medžiams, krūmams, kurie sugeria CO2,mašinų ir pramoninius teršalus,o ne metalinians kledarams!
    Miesto valdžia privalo rūpintis gyventojų sveikata, didinti želdinių, parkų plotus . Valdžia turi įv.lengvatomis pratinti žmones , naudotis visuomeniniu ekologišku transportu ir skatinti kuo mažiau važinėti po miestą savo transportu.

    Reply
    • Dov.

      Pritariu Jums 100 proc. Kl.valdžia visuomet, panašu, ir dabar pataikauja tik verslininkams ir triukšmingiems „buduliams”, kurie net nežino, kad medžiai gyvybiškai reikalingi.

  2. O apie ką?..

    O apie ką yra šitas rašinėlis?..

    Reply
  3. Asociacijos Klaipėdos žalieji pirmininkė Liudvika Kuzminčiūtė

    Na, kad straipsnis užsakytas tai akivaizdu, bent jau užsakymą vykdantiems vertėjo su manimi ir pasikalbėti. Gal tuomet žinotumėte, kad tai ką teigia pirmininkė, patvirtina ir monitoringai. Tai ką sumetė į vieną krūvą rašančios, tai yra ne tik žaliųjų nuomonė, bet ir visuomenės. Skaitykite pasisakymus socialiniuose tinkluose, o ne nuotrupas rankiokite. Beje yra tokia informacija pateikta, kurios viešai niekur nesakiau, nes ji kaip ir daug kas straipsnyje nutekėjusi iš savivaldybės. Žinau kieno ausys čia kyšo, nes vien tai kas čia rašoma, rodo nemokšiškai sudurstytą straipnsnį ir norą nuvertinti asociacijos įdėtą darbą ir tai kad kažkam užlipau ant kojų. Taigi, nenulipsiu nuo tų kojų… Komentatoriams dėl pretenzijų, kad stebiu tik želdinius, galiu atsakyti stebiu ne tik želdinius, bet ir orą ir dirvožemį. Domėkitės, nes tomis temomis rašiau straipsnius, kuriais pasinaudojo kitos organizacijos. Nereikia tulžį lieti per trečius asmenis. Aplinkosaugos problemų tai spręsti nepadės.

    Reply
    • Ačiū , ponia Liudvika ,

      gal galėčiau gauti info kur ir kada ponia Rita Simanauskienė yra išrinkta Rumpiškių bendruomenės vadove ? Ieškojau viešos info . Nurodytos bendruomenės ir jų vadovai, o prie Rumpiškių bendruomenės rodo tik telefono NR . Gal ką praleidau .

  4. Tam kuriems medžiai alergenai

    O kaip nuo taršos alergijos nebūna? Ar nuo asfalto garu vasara alergijos nebūna? Kledaru garbintoji ,,na tik nereikia.”
    Tik nereikia :rūsiai po medžių iškritimo paskandinti.
    Kvartale neįmanoma gyventi. Oro tarša padidėjo.
    Rūsyje vanduo. Kvartalas skęsta. Automobiliai nuo namo iki namo.

    Tragedija. Tai tik nereikia meluoti

    Pas mane energija nuo automobilių, nuo jų didelio kiekio, nuo asfalto ir nuo taršos, nuo automobilių nuo CO2
    MES GYVENTOJAI PIRKOM BUTUS ŽALIAM KVARTALĘ, O PO PROJEKTO GYVENAM MAKSIMOS AUTOMOBILIO STOVEJIMO AIKŠTELĖJE. Kaip bomžas padarė. Audžia gyvena Girulių miške.Tarp medžių. O2,KVEPUOJA, O MUMS CO2 (O ką dar bomžams)
    NESAUGU VAIKAMS. IŠEINA IŠKARTO PO AUTOMOBILIO RATAIS.

    Reply
  5. Na tik nereikia :)

    Gyvenu Rumpiškės kvartale ir gyvenu nuo gimimo. Miestas skirtas gyventojams ir medžiai turėtų būti ” draugiški ” man ! Medžiai mano kieme , kaip suprantu apie jį kalba ponia Simanavičienė , buvo nuolat pilnas lapų , lapų ir visokių alergenų buvo visur : balkonuose , butuose , laiptinėse . Kiemas nuolat tamsus , užstoja pirmiems aukštams visiškai šviesą , o ir kiti skendėjo tamsoje ! Lemputės butuose buvo neišjungiamos . Turint automobilį , pastatyti nebuvo kur . Vaikų aikštelės nebuvo ir t.t. Dabar medžių yra , šviesa atsirado , automobiliai tvarkingai stovi. Yra aikštelė vaikams . Man patinka , ponia Simanauskiene ir kiti , nepaisant jūsų dejonių . O štai kodėl Klaipėdos ” žalieji ” rūpinasi tik medžiais ir žole ir visiškai pamiršo ___ Gren Klaipėda“ planuoja sudeginti daugiau atliekų !!!! iš Atviros Klaipėdos ! Jokių aimanų , jokio rūpesčio , piketų ir mitingų , net straipsnių ?

    Reply
    • Ir ? Kur ponia Palmira ,

      įskaitote , kad Klaipėdos ” žalieji ” yra susirūpinę dėl AK paviešintos info – po ” Gren Klaipėda planuoja sudeginti daugiau atliekų ” ? Klaipėdos ” žalieji ” tik medžius skaičiuoja ? O kas ore ? Ne jų rūpestis ? Lengviau aimanuoti apie žolę ,medžius ir nieko nedaryti ? Medžių , žolės tikrai reikia , bet !!!

    • Na tok nereikia

      Tikrai negyveni šiame kvartalę, o rašo galimai iš savivaldybės agresivaus aplinkaiProjekto stumėjos. Arba kam patinka prie kledaro vamzdžio prilipti, ilgai taip praleisti laika, manant kad tai labai sveika. O ilgo poveikio CO 2 ir garu nuo asfalto atsiranda tokie komentarai , ane Kubilienė ir Tkačik??.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Spyglys

Arvydas Vaitkus - medkirtys!*

„Prieš ką kovoja Klaipėdos miesto valdžia? Ko labiausiai nekenčia? Istorinio ikisovietinio paveldo. Medžių. Gyventojų. Šiandienos renginys – susidorojimas su Donelaičio ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This