Vandens gręžiniai: aplinkosaugininkai pasitelkia ir teismus

Aplinkosauga, Svarbu

Šalyje egzistuojant begalei be reikiamų dokumentų eksploatuojamų vandens gręžinių centrinė valdžia nuo 2022-ųjų gegužės sudarė galimybes įteisinti Žemės gelmių registre neregistruotus gręžinius be jokių sankcijų. Visgi jau atsiranda ir bylų teismuose, kuriomis aplinkosaugininkai siekia įpareigoti tokių gręžinių savininkus susitvarkyti dokumentaciją.

Aplinkos ministerijos nuotr.

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) inicijavo administracinę bylą dėl tokių gyvenamųjų namų savininkų bendrijos „Gindulių sodybos“ padarytų pažeidimų.

AAD dar 2022 m. spalį atlikto patikrinimą ir nustatė, kad ši bendrija eksploatuoja du gręžinius, kurie yra registruoti Lietuvos geologijos tarnyboje (LGT), tačiau ji neturi šios tarnybos išduoto leidimo naudoti požeminio vandens išteklius. Tad AAD surašė privalomąjį nurodymą bendrijai gauti atitinkamą leidimą iki 2023 m. balandžio pabaigos. Vėliau pagal bendrijos prašymą šis terminas buvo pratęstas iki liepos pabaigos, tačiau ginduliškiai vis tiek tokio pažeidimo taip ir nepašalino.

Tada jau aplinkosaugininkai kreipėsi į Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmus prašydami, kad jie įpareigotų bendriją per mėnesį įvykdyti privalomąjį nurodymą.

Pati bendrija teismui nurodė, kad su tokiu aplinkosaugininku prašymu sutinka, bet prašo ją įpareigoti ją įvykdyti tokį nurodymą per dvylika mėnesių nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos. Bendrija tokį prašymą motyvavo tuo, kad vienas iš gręžinių neveikia ir dėl to negalima gauti atitinkamo leidimo, tad reikia atlikti jo renovaciją, o vienintelė iš 12 apklaustų įmonių, sutikusi imtis darbų, juos esą gali pradėti tik 2024 metų vasario-kovo mėnesiais. Taip pat bendrija pažymėjo, kad sumokėjo mokestį už gamtos išteklius už 3 metų laikotarpį.

Bylą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Eglė Kiaurakytė, Romanas Klišauskas ir Aušrelė Mažrimienė, akcentavo, jog bendrija nepateikė rašytinių įrodymų, kad įmonė, su kuria pasiektas susitarimas, gali pradėti darbus tik minimu laikotarpiu. Visgi kolegija kartu konstatavo, kad bendrija aktyviai siekia atlikti būtinus veiksmus leidimui gauti. Įvertinusi procedūrų, susijusių su leidimo gavimu, trukmę, ji nusprendė, kad šešių mėnesių nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos terminas būtų protingas šiuo atveju.

Tad teismas patenkino AAD prašymą ir įpareigojo „Gindulių sodybas“ per pusę metų nuo tokio sprendimo įsiteisėjimo dienos gauti iš LGT leidimą naudoti požeminio vandens išteklius.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

INFORMACIJA

Kaip įteisinti gręžinius galima sužinoti čia

Aplinkos ministerija teigia, kad lengvatine gręžinių įteisinimo tvarka iki šiol pasinaudojo tik nedidelė gyventojų dalis.

Gėlo požeminio vandens gavybos gręžinių įteisinimo laikinasis įstatymas galioja iki 2025 m. balandžio 30 d.

„Tobulėjantys kontrolės įrankiai, turimi duomenys apie įrengtą centralizuoto viešojo vandens tiekimo sistemą susiaurina nelegalių gręžinių paieškos lauką, todėl anksčiau ar vėliau tokių gręžinių savininkai sulauks atitinkamų sankcijų. Pasibaigus terminui ir neįteisinus Žemės gelmių registre neregistruoto gręžinio asmuo privalės gręžinį likviduoti, taip pat jam bus paskirta bauda“, – perspėja ministerija. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Verslininkai vėl įrodė Neringos valdžios savivaliavimą  

Juodkrantėje įsikūrusi UAB poilsio namai „Ąžuolynas“ dar kartą teisme įrodė, kad Neringos valdžia nepagrįstai jai nesuteikia mokesčių lengvatų. „Atvira Klaipėda“ ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeiką nuo atsakomybės norėjusi išsukti prokurorė lieka su nuobauda

Klaipėdos apylinkės prokurorei Jolantai Sarpalienei, net ir pasitelkus į pagalbą advokatu tapusį savo kolegą, pirmos instancijos teisme nepavyko panaikinti generalinės ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This