Dezinformacija kaip grėsmė laisvai rinktis informaciją

Nuomonės

Rytas Staselis
2024-01-24

Komentarų: 0

Kasmet vykstantis Pasaulio ekonomikos forumas Šveicarijos Davose – ne tik vieta kelioms dienoms susibėgti globalaus ūkio ir politikos lyderiams (yra, beje, sakančių, kad Davosas jau keletą metų tapo nebe ekonomikos, o politikos aptarimo vieta, taigi prarado pirminę savo idėją) ir pasidalinti savo požiūriu į aštriausias problemas. Taip pat tai ne tik forumas, kuriame pasaulio šalių lyderiai dalinasi savo įžvalgomis ir atsako į „kietos” auditorijos klausimus. Kasmet Davoso analitikai pateikia gana įdomų dokumentą, kurį vadina „Ataskaita apie globalias rizikas” (angl. The Global Risk Report). Joje pateikiamos grėsmės veiksniai, kurie darys įtaką pasaulio ekonomikai ir politikai trumpalaikėje (dviejų metų) ir ilgalaikėje perspektyvoje.

Pažvelgus į šiemetinę vos paviršiniu žvilgsniu, galima atkreipti dėmesį į tai, kad 2024-aisiais trumpalaikės grėsmės gana esmingai skiriasi nuo tų, kurios buvo minimos pernai.

Nepaisant įsisiūbavusio Rusijos sukelto plataus karo ukrainoje, pernai Davose vis dar buvo kalbam apie klimato problemas, aplinkosaugą, nevalingą migraciją. Apskritai tasai trumpalaikių iššūkių dešimtukas 2023-ųjų pradžioje Davoso analitikų požiūriu atrodė taip:

1. Aukšta pragyvenimo kaina.

2. Stichinės nelaimės ir ekstremalūs oro reiškiniai.

3. Geoekonominė konfrontacija.

4. Nesugebėjimas sušvelninti klimato kaitos.

5. Socialinės sanglaudos erozija ir visuomenės poliarizacija.

6. Didelio masto žalos aplinkai incidentai.

7. Nesugebėjimas prisitaikyti prie klimato kaitos.

8. Plačiai paplitę elektroniniai nusikaltimai ir kibernetinis nesaugumas.

9. Gamtos išteklių krizės.

10. Didelio masto nevalinga migracija (vis dėlto Vakaruose vengiama termino „neteisėta migracija”).

Šiemet globalių rizikų TOP-10 akcentai yra labai pasikeitę:

1. Patikimos informacijos trūkumas ir dezinformacija.

2. Ekstremalūs oro reiškiniai.

3. Visuomenės poliarizacija.

4. Kibernetinis saugumas.

5. Tarpvalstybiniai ginkluoti konfliktai.

6. Ekonominių galimybių trūkumas.

7. Infliacija.

8. Nevalinga migracija.

9. Ekonominis nuosmūkis.

10. Tarša.

Galbūt pirmąsyk „The Global Risks Report” sudarymo istorijoje į pirmutinę vietą yra iškelta patikimos informacijos trūkumo ir dezinformacijos problema. O tarša nučiuožė į paskutinę dešimtuko poziciją.

Analitikų požiūriu, problema ne tik ta, kad dezinformaciją ir melagienų platinimą praktikuoja tokios šalys kaip Rusija. Kur kas reikšmingiau, kad per ateinančius dvejus metus rinkimuose dalyvaus beveik trys milijardai žmonių didelėse, daug gyventojų turinčiose šalyse, tokiose, kaip Bangladešas, Indija, Indonezija, Meksika, Pakistanas, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos. O dėl rinkimuose plačiai paplitusios dezinformacijos technologijų tai gali pakenkti naujai išrinktų vyriausybių teisėtumui (legitimumui), taigi sukelti smurtinius protestus, neapykantos nusikaltimus ir pilietinę konfrontaciją bei terorizmą.

Dar viena iš to išplaukianti grėsmė: argumentuojant dezinformacijos grėsme, vyriausybėms gali būti suteikta vis daugiau galių kontroliuoti informaciją, pagrįstą tuo, ką jos laiko „tiesa“. Todėl laisvės pasiekti internetą, spaudą ir prieigą prie platesnių informacijos šaltinių gali dar labiau sumažėti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This