Klaipėdos apskrities gyventojai – tarp neatsakingiausiai vartojančių maistą

Regionas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-02-08

Lietuvoje pirmą kartą sudarytas šalies maisto vartojimo įpročių žemėlapis parodė, kurios Lietuvos apskritys pasižymi atsakingu požiūriu, o
kurioms dar reikia pasistengti.

Šalies maisto vartojimo tvarumo žemėlapis pirmą kartą sudarytas duonos ir šaldytos produkcijos gamintojos „Mantinga“ iniciatyva. Taip esą norima atkreipti visuomenės dėmesį į maisto švaistymo problemą, taip pat paskatinti atsakingą maisto pirkimą, suplanavus savo poreikius.

Lietuvos apskričių maisto vartojimo įpročių žemėlapis sudarytas remiantis „Spinter tyrimų“ atlikta reprezentatyvia visuomenės apklausa. Tyrimo rezultatus nulėmė skirtingų aštuonių tvaraus vartojimo aspektų visuma, pagal kurią kiekvienai šalies apskričiai priskirtas atsakingo maisto vartojimo įpročių indeksas (balai nuo 1 iki 10).

Apklausos metu paaiškėjo, jog Klaipėdos apskrities gyventojai nėra patys tvariausi maisto vartojimo atžvilgiu (priskirtas indeksas – 7,2 balo iš 10).

44 % apklausoje dalyvavusių Vakarų Lietuvos gyventojų teigė, jog jie maždaug kartą ar kelis kartus per mėnesį išmeta jau pagamintą, bet nesuvalgytą maistą. 43 % jų teigė, jog pagaminto, bet nesuvalgyto maisto jiems išmesti praktiškai netenka.

Klaipėdos apskrities gyventojai dažniausiai apsipirkinėja kartą per savaitę (35 %), kas 2-3 dienas maisto produktus perka 34 %.  32 % jų apsiperka spontaniškai, ik kartais pasinaudodami iš anksto sudarytą pirkinių sąrašą. Tik 21 % apsipirkinėja griežtai susidarę pirkinių sąrašą iš anksto.

Paklausus, ar jie rinktųsi nestandartinės išvaizdos, prasčiau atrodančią nei įprastai produkciją, net 60 % respondentų Klaipėdos apskrityje atsakė, jog rinktųsi, jei jos kaina būtų mažesnė nei standartinių produktų.

71 % apklaustųjų apskrities gyventojų neigiamai vertina faktą, kad maistas yra išmetamas. 24 % iš jų tai nelabai rūpi, 5 % galvoja, kad išmesti perteklinius, jau nebetinkamus vartoti produktus yra visiškai normalu.

Tarp šalies regionų aukščiausią atsakingo maisto vartojimo įpročių indeksą pelnė Utena (9 balai), antrą vietą dalinasi trys apskritys, įvertintos 8,1 balo – Alytaus, Tauragės ir Vilniaus.

Žymos: |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vasara

Savaitgalis paplūdimyje: ką svarbu turėti su savimi?

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad prieš bet kokią iškylą į pajūrį svarbu pasirūpinti sveikatai palankiais, patogiai transportuojamais valgiais ...
2024-06-28
Skaityti daugiau

Verslas

Populiariausi kurjerių pristatomi patiekalai - picos, kebabai ir burgeriai

Lietuvos regionai skiriasi ekonomine padėtimi, tarmėmis, vairavimo įpročiais ir t. t., tačiau juos – bent didžiuosiuose šalies miestuose ‒ vienija ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

ELTA

Ekonomistai: nėra labai aiškių priežasčių, kodėl maisto kainos Baltijos šalyse siekia ES lygį

Maisto produktų kainos Latvijoje ir Estijoje jau siekia Europos Sąjungos (ES) vidurkį, Lietuvoje – yra arti jo, teigia „Swedbank“ banko ...
2023-08-30
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This