Speciali grupė rūpinsis būsto nuomos ir įsigijimo problemomis (1)

Politika
Avatar photoAtvira Klaipėda
2024-02-08

Aplinkos ministerijoje nuo šių metų pradžios įkurta Būsto politikos grupė, kuri rengs būsto prieinamumo gerinimo strategiją ir ieškos būdų gerinti sąlygas įsigyti nuosavą būstą, sprendžiant ir finansinės paramos problemas, tai ketvirtadienį nekilnojamojo turto konferencijoje „Core” pranešė aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

„Lietuvoje 16 proc. gyventojų turi būsto paskolas, tai nėra didelė dalis, bet daug kas nebegali gauti paskolų dėl bankų nustatytų reikalavimų. Gyvenimas keičiasi, atsiranda mobilumas, žmonės persikelia iš vienų miestų į kitus, į didmiesčius atvyks sąjungininkų kariškiai, studentai iš kitų šalių, todėl aktuali išlieka ir nuomos problema. Dėl nuomojamo būsto reikia valstybės intervencijos: ar savivaldos investicijų į tokį būstą, ar naujų statytojų ir operatorių modelių“, – pranešime cituojamas aplinkos ministras.

Anot S. Gentvilo, būsto įperkamumo problemą Lietuvoje pernai pripažino ir EBPO ekspertai: daug žmonių neišgali įsigyti ir pagerinti savo būsto, trūksta socialinių butų bei paramos būsto įsigijimui, nepakanka nuomojamo būsto, apie 20 proc. jo nuomojama šešėlinėje rinkoje.

„Būsto nuomininkas turi būti saugus, kad nebūtų išvarytas iš nuomojamo buto. Būtina skatinti, kad vystytojai plėstų nuomos rinką, sukurti saugias perėjimo iš nuosavybės į nuomą schemas“, – kalbėjo S. Gentvilas.

Praėjusių metų pabaigoje Seime priėmus Statybos įstatymą, sumažintas statybą leidžiančių dokumentų bei projektavimo etapų skaičius, racionalizuotas infrastruktūros plėtros ir statybos valstybinėje žemėje mokesčių mokėjimas, nustatytos aiškesnės pastatų paskirtys.

Nuo 2024 m. lapkričio 1 d. įsigalios reikalavimas, kad nauji visuomeniniai pastatai turi būti statomi, naudojant bent 50 proc. organinių medžiagų.

Nekilnojamo turto konferencijoje aplinkos ministras pabrėžė, kad šiuo metu taip pat rengiamas ir naujas Statybos kodeksas, kuris išgrynins ir apims visus dabar galiojančius 60 statybos techninių reglamentų.

Žymos: | |

Komentarai (1):

Įrašo “Speciali grupė rūpinsis būsto nuomos ir įsigijimo problemomis” komentarų : 1

  1. Liberalus cinizmas parašė:

    Aplinkos ministerijoje ? ___Aplinkos ministerijoje nuo šių metų pradžios įkurta Būsto politikos grupė, kuri rengs būsto prieinamumo gerinimo strategiją ir ieškos būdų gerinti sąlygas įsigyti nuosavą būstą, sprendžiant ir finansinės paramos problemas, tai ketvirtadienį nekilnojamojo turto konferencijoje „Core” pranešė aplinkos ministras Simonas Gentvilas._______ P.S. KIEK KARTŲ lietuvaičiams padidės ministerijų klerkų išlaikymas ? 300 ? 🙂 Liberalumas man jau keiksmažodis . Politinės korupcijos byloje nuteistos partijos Liberalų sąjūdis deleguotas ministras įsijautė į ” rūpestingąjį ” ir spręs finansines paramos problemas ? 🙂 Kokio dydžio Liberalų sąjūdis gavo baudą ? Šimtatūkstantinę ….Po kiek dabar tarp liberalų paskolos ” gėralo ” dėžutėje ?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Liberalai kandidatų sąraše pastumdė klaipėdiečius

Liberalų sąjūdis antradienį patvirtino galutinį kandidatų į Seimą sąrašą bei programos gaires. Sąrašo lyderė – partijos pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Taip ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

ELTA

S. Gentvilas: yra precedentas, kad prezidentas nekeičia Vyriausybės likus keliems mėnesiams iki rinkimų

Aplinkos ministras, klaipėdietis Simonas Gentvilas nemano, kad penktadienį antrai kadencijai prisiekęs Gitanas Nausėda keis Vyriausybės sudėtį. Anot jo, palikti „vakuumą“ ...
2024-07-12
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Smarvė niekur nedingo, bet kaltų nerasta

Nors savaitės pradžioje socialiniuose tinkluose pietinėje miesto dalyje gyvenantys klaipėdiečiai vėl skundėsi padidėjusia smarve, į antradienį Aplinkos ministro Simono Gentvilo ...
2024-07-10
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This