Didžiuosius burlaivius apsups renginių gausa  (1)

Miestas, Svarbu
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-05-27

Birželio 27-30 dienomis penktą kartą į Klaipėdą sugrįžtančioms „The Tall Ships Races“ didžiųjų burlaivių lenktynėms užsiregistravo 45 laivai. Pirmą kartą starto uostu tapsianti Klaipėda juos pasitiks dviem festivaliais ir kitais renginiais.

Forumo miestai.net nuotr.

Pasak Uosto direkcijos vadovo Algio Latako, šias lenktynes galima įvardinti skaičiumi 751: septynerių metų pertrauka tarp regatų, penktas jų sugrįžimas ir pirmą kartą organizuojamas startas. Anot jo, turėtų atplaukti apie 700 įgulų narių, kurių pusė yra iki 25 metų amžiaus.

„Masinė laivyba verčia labai susikaupti, sureguliuoti eismą. Kai kurie laivai privalės plaukti su locmanu. O kiti už reido bus suorganizuoti į grupes“, – pasakojo A. Latakas.

Kapitonas Valdemaras Vizbaras, regatos uosto dalies vadovas, džiaugėsi, kad „pagaliau savivaldybėje yra žmonės, kurie supranta, kas yra laivas ir kaip su juo elgtis“.

„Šįkart yra lengviausia organizuoti, sprendimai priimami labai greitai. Pagaliau keičiami knechtai Dangės upėje, nuo kurių nukentėdavo jachtos, bus įrengti papildomi vertikalūs apmušai. Smagu, kad esame starto uostas – įgulos atplaukia nepavargusios, gerai nusiteikusios, bus lengviau su jomis bendrauti. Taip pat laivai atplaukia apsirūpinę resursais, tad kaštai bus mažesni“, – pasakojo V. Vizbaras.

Pasak jo, šiemet regatos metu nereikės kelti tilto, visi laivai tilps Dangėje.

V. Vizbaro teigimu tarp atplaukiančiųjų bus A šeši klasės burlaivai. Didžiausias iš jų – Lenkijos „Dar Mlodziezy“. Kapitonas išskyrė ir „Cisne Branco“ iš Brazilijos, kuris išskleidžia „Marakano stadiono dydžio vėliavą“ bei Ekvadoro laivą „Guayas“.

Taip pat bus 14 B klasės laivų, daugiausia iš kaimyninių šalių.

Birželio 28 d. Herkaus Manto gatvėje rengiamas įgulų pardas – jūrininkai senamiesčiu, per Turgaus gatvę keliaus iki Kruizinių laivų terminalo. Birželio 30 d. bus organizuojamas burių paradas, kurį, anot organizatorių, patogiausia stebėti nuo molo. Jis bus pradėtas formuoti ties Naująja perkėla.

Klaipėdoje startuos Lietuvą atstovausiančios jachta „Lietuva“ ir Klaipėdos universiteto burlaivis „Brabander“.

Organizatoriams šiemet pagelbės apie 120 savanorių. Tai – rekordinis skaičius.

Regatos dalyviai ir miestiečiai bei kiti Klaipėdos svečiai galės linksmintis dviejose tomis dienomis vyksiančiuose festivaliuose.

Klaipėdos etnokultūros centras organizuos nematerialaus paveldo festivalį „Lauksnos“. Jo direktorė Nijolė Sliužinskienė pasakojo, kad šio festivalio metu bus ir dalyvių iš Latvijos, Suomijos smuikininkai su šokėjais, Sakartvelo polifoninio dainavimo atstovai, fado dainininkai, lenkų polonezas, lėlių teatras iš Čekijos, Maroko dainavimo tradicijas reprezentuosiantys kūrėjai ir kiti – iš viso vyks per 40 įvairių tradicijų pristatymo renginių – koncertų, parodų, dirbtuvių, degustacijų, amatų demonstracijų. Danės skvere susirinks apie 400 festivalio dalyvių iš 10 pasaulio šalių.

Šio festivalio metu bus pristatytos visos lietuviškos UNESCO tradicijos: sutartinės, dainų šventės tradicija, kryždirbystė, šiaudiniai sodai – festivalio metu veiks jų paroda, sodų rišimo dirbtuvės, festivalio teritoriją papuoš „Šviečiančių sodų“ instaliacija. Taip pat pirmą kartą bus pristatyta Mažosios Lietuvos ir lietuvių liaudies instrumentų meistro Antano Butkaus kolekcijos ekspoziciją, kuri bus prieinama visas festivalio dienas Klaipėdos etnokultūros centre.

Inga Grubliauskienė, Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė sakė, kad jau 30 kartą rengiamoje nemokamoje fiestoje bus ryškių džiazo pasaulio žvaigždžių. Ji išskyrė Gramy už geriausią džiazo albumą šiemet gavusią Nicole Zuraitis bei Mario Biondi iš Italijos.

Kruizinių laivų terminale taip pat bus koncertinė zona. Čia pasirodys škotas Nathan Evans.

Visa regatos renginių programa skelbiama čia.

Žymos: | | | | | | |

Komentarai (1):

Įrašo “Didžiuosius burlaivius apsups renginių gausa ” komentarų : 1

  1. Li parašė:

    Fantastika. Ačiū visiems už dovanas Miestui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Merui neleido giedoti Jūros šventės himno*

Spyglio informacijos agentūra, remdamasi nepatikimais šaltiniais, praneša, kad Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus labai norėjo sugiedoti Jūros šventės himną „Aš namie“ ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pietinei uosto plėtrai gautas institucijų palaiminimas

Klaipėdos uosto direkcija skelbia, jog žengia dar vieną žingsnį įgyvendinant vieną didžiausių projektų istorijoje – suformuojant ir įveiklinant naują 100 ...
2024-07-22
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Krantinių elektrifikavimui Klaipėdos uoste – europinis finansavimas

Europos Komisijai elektros tiekimo nuo kranto infrastruktūros kūrimo projektą Klaipėdos uoste įvertinus teigiamai, uosto krantinių elektrifikavimui iš Europos struktūrinių fondų ...
2024-07-18
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This