Šalia Senojo turgaus – naujas kompleksas (23)

Svarbu, Verslas
Avatar photoMartynas Vainorius
2024-06-06

Nekilnojamojo turto plėtros projektus įgyvendinanti bendrovė „Embelija“ sklype Turgaus a. 23 ketina statyti administracinės paskirties kompleksą su gyvenamosios patalpomis. Atitinkamus projektinius pasiūlymus parengė ir viešina UAB „Danės projektai“, kuri jau dirbo su šiuo užsakovu kituose dviejuose objektuose.

„Danės projektų“ vizualizacija

Projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos parengė projekto vadovas Valentinas Lucenko ir architektės Rūta Sendrauskienė bei Simona Kubilė, rašoma, jog bendras dviejose sklypo, kuriame dabar yra automobilių stovėjimo aikštelė, dalyse iškilsiančio komplekso plotas sudarys 3785 kv. m. Iš jo 745 kv. m užims gyvenamosios patalpos.

„Danės projektų“ vizualizacija

„Šiaurinėje ir rytinėje sklypo dalyje projektuojamas korpusas su trim aukštais, kurio tūris derinamas prie esamų pastatų artimiausioje aplinkoje. Pietinėje pusėje taip pat projektuojamas 3 aukštų korpusas, kuris yra blokuojamas prie esamo pastato. Vakarinėje sklypo dalyje projektuojamas 6 aukštų tūris, kuris įsilieja prie bendros Pilies gatvės išklotinės su esamais penkiaaukščiais pastatais. Pastatas skaidomas į tris tūrius, siekiant projektuojamo pastato masteliu natūraliau įsilieti į aplinką – mažieji korpusai atliepia pastatus, esančius Turgaus aikštėje, o didžiojo korpuso tūris projektuojamas kaip atsvara daugiabučiams esantiems Pilies gatvėje. Pastatų esančių gretimybėse dominuojančios savybės – perimetrinis užstatymas, šlaitiniai stogai, keraminių čerpių stogo danga. Tai dominuoja ir projektuojamame pastate. Pastato architektūra moderni, šiuolaikiška. Kiekvienas pastato korpusas numatomas skirtingos apdailos, taip gretinant prie senamiesčio masteliškumo. Apdailos medžiagos pasirenkamos natūralios, ilgalaikės – juodi metalo lakštai, kortenas, čerpės. Vyraujantys tinkuoti fasadai būdingi esamiems išlikusiems senamiesčio fasadams, projektuojant šiuolaikišką architektūrą parenkamos šiuolaikiškos natūralios medžiagos, kurios spalviškai nedisonuoja su esamais senamiesčio fasadais. Didelis dėmesys ir meistriškumas skiriamas pastato detalėms“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Anot architektų, projektuojant pastatą formuojamas perimetrinis Turgaus aikštės užstatymas ir Pilies gatvės tąsa. Įgyvendinant projektą sklype bus formuojamos žaliosios zonos, sklypo centrinėje dalyje, toliau nuo įvažiavimų numatoma vaikų žaidimo aikštelė.

Pagal STR sklype turi būti suprojektuota ne mažiau kaip 56 vieta skirta automobiliams. 13 vietų numatoma įrengti sklype, o 43 – požeminiame parkinge.

„Danės projektų“ vizualizacija

Šis projektas – jau ne pirmas „Embelijos” ir „Danės projektų” bendradarbiavimo atvejis nekilnojamojo turto srityje. Abiejų šių bendrovių valdoma UAB „Simonsita“ S. Daukanto gatvėje pastatė biurų ir butų kompleksą, kurį projektavo „Danės projektai“. Pastaroji bendrovė „Embelijos” užsakymu ties Minijos ir Lakštučių gatvių sankryža esančiame sklype projektavo trijų aukštų prekybos paskirties pastatą su patalpomis biurams.

ISTORIJA

Šis kvartalas suplanuotas XVIII amžiuje, jame buvo 4 sklypai. Namas statytas XIX a. pradžioje prekybai ir gyvenimui. Sodyboje XIX a. buvo prekiaujama ir veikė mėsos-dešrų gamyklėlė, rūkykla. Ant netaisyklingos konfigūracijos sklypo perimetru buvo išdėstyti įvairių dydžių mūriniai ir fachverkiniai pastatai. Kieme buvo du šuliniai, kurių vandenį naudojo alaus gamybai, arkliams girdyti.

Į kiemą buvo galima įvažiuoti per dvejus vartus: nuo turgavietės ir nuo Mergaičių gatvės pusės. 1905 metų turistiniuose vadovuose po Klaipėdos kraštą šiuo adresu nurodytas viešbutis „Deutsches Haus“ – Vokiečių namas. Jis priklausė August Gedick.

1926 -1929 metų knygose rašoma, kad valda priklauso „Herbergerio šeimai“, veikė viešbutis „DeutschesHaus“. Iš turgavietės pusės buvo du įėjimai į viešbutį ir į restoraną – parduotuvę.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą name gyveno daug 15-20 nuomininkų. Tai buvo pirkliai, amatininkai, minima ir karčemininkė.

Po 1939 metų viešbutis priklausė Augustui Herbergeriui, kuris greičiausiai pastatė trečią aukštą.

Po Antrojo pasaulinio karo buvusiame viešbutyje veikė mokykla. Mokyklai išsikėlus, name įsikūrė buitinio aptarnavimo firmos „Briedis“ avalynės taisykla ir dirbtuvė.

Pastatas 1996 m. buvo restauruotas – nugriautas trečias aukštas, atkurtas XIX a. viduryję buvęs pastato tūris, Turgaus
aikštės fasado dekoras. Jį nuo 1993-iųjų iki 2014 m. valdė Bendra Lietuvos ir Vokietijos įmonė „Vokiečių namai”. Pastarąją įsteigė AB „Morbeks“, Valstybinė būtų ūkio įmonė Nr. 4 ir Vokietijos firma „Bahtech GmBH“, nuo 1986 m. veikusi Bad Schwartau mieste. „Morbeks“ į įstatinį kapitalą įnešė 7200 Vokietijos markių, „Bahtech GmBH“ – 82 800, o ūkio įmonė minėtą pastatą, įvertintą 90 000 markių. 1996 m. tarp įmonės akcininkų dar buvo Klaipėdos savivaldybė, vėliau vietoje jos atsidūrė Valstybės turto fondas, o 2007-aisias akcininkais bebuvo dvi Vokietijoje registruotos įmonės. Galiausiai ją 2014-aisiais įsigijo „Embelija“.

„Danės projektų“ nuotr.

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima Turgaus g. 37-K5, Klaipėda pirmadieniais–penktadieniais 9-15 val., susitarus iš anksto tel.: +370 620 76751. Rekomenduojame, jei yra galimybė, susipažinimą atlikti nuotoliniu būdu, kreipiantis elektroninėmis ryšio priemonėmis. galima Pasiūlymus teikti Turgaus g. 37-5, Klaipėda; danesprojektai@gmail.com; atvykus į projektuotojų ofisą, adresu: Turgaus g. 37-5, Klaipėda, pirmadieniais–penktadieniais 9-15 val., susitarus iš anksto, tel.: +370 620 76751.

Viešas susirinkimas vyks birželio 20 d., 15 val., nuotoliniu būdu.

Žymos: | | | | | | | | | | | | |

Komentarai (23):

Atsakymai į “Šalia Senojo turgaus – naujas kompleksas”: 23

  1. KAIMIEČIAI parašė:

    GAL REIKETU BENT ARCHITEKTA PASISAMDYTI O TAI SPRENDIMIAI TRAGIŠKI….VISIŠKA PIGUVA…

  2. Nenorėčiau parašė:

    Pirkti butą tokiam name. Šalia viena iš pagrindinių miesto gatvių. Triukšmas ir dulkės ,dūmingumas baisus. Langų neatsidarysi niekada. Nu nebent ofisams.

    • Nesuvokiama parašė:

      Amžinos šventės, renginiai triukšmasir intensyvus automobilių eismas iki paryčių,,,. Bet gal yra tokių, kuriems tokių „patogumų „ir reikia?

  3. Darius parašė:

    Nesupratau, tai ta sena pastatą kur buvo Briedžio dirbtuvės griaus ir statys naujadara su imitacija į senovinį, žodžiu valdo Roma užkariavę barbarai.

  4. Anonimas parašė:

    mūsiškiams šūdarankiams architektams ir jų projektus tvirtinantiems valdžiažmogiams siūlytina nuvažiuoti į Lenkijos Pamarį mokytis saugant paveldą projektuoti ir derinti naująją architektūrą su senąja vokiškąja.

  5. Hasts parašė:

    Labai gražu!

  6. aaa parašė:

    Bus dar viena senamiesčio vieta sudarkyta .

    • Na Jūsų skonis parašė:

      Labai gerai. Kokia sudarkyta vieta? labai tinkamas projektas senamiesčiui vietoj aptriušusios, baisios automobilių aikštelės. Pridengs ir tą baisų ,,namelį ”. Sėkmės įgyvendinant projektą ir puošiant Klaipėdą.

  7. Ho parašė:

    Visai neblogas projektas. Šlaitinis stogas, klaipėdietiška plytų spalva – šaunuoliai architektai!

  8. Marijus parašė:

    Senamiestyje vėl „progresas”… Kaip patogu – naujas kičas centre senovinių namų. Ir POKUI, kad parkavimui vietų nėr. Kas paneigs,kad „paskola brendžio dėžutėje” padeda išspręsti tokius „mažutėliusnesklandumus”?..

    • Parkomatas parašė:

      A iš kur ištraukėt, kad parkavimo vietų nėr? Juk rašo, kas bus 13 ant žemės, 43 po žeme.

    • Parkomatui parašė:

      Marijus rašytojas (bele ką), ne skaitytojas juk. Jei rinktume kvailiausią AK komentatorių, Marijus rimtas pretendentas būtų.

    • Algimantas parašė:

      Atsibodot su tuo savo parkingu, nėra Klaipėdoje tiek tų mašinų kad reikėtų prie kiekvienos trobos tiek to parkavimo, pesciom vaikščiokit

  9. Anonimas parašė:

    Idomi,jei buvo 4 sklypai su statiniais?,tai kaip ji „isvirto” i 5 ,negana,kaip buvo „prijungti”,prie esamu 2ju statiniu, „tie busimi” trys senamiescio SKLYPAI !?

  10. qqq parašė:

    eilinis kičas su atsibodusiais šachmatiniais langais

  11. Nuomonė parašė:

    Kažkas panašaus galėjo atsirasti Pelenyne. Prie turgaus esančius namelius naujas statinys užgoš. Galima buvo jautriau padirbėti – juk senamiestis.

  12. lucikas parašė:

    a jau ir xaxolai ima projektuoti?Va geras isejo lietuviai matyt i kara.

  13. siaips parašė:

    Mūsų NT vystytuoju ir architektu Eurika yra padaryti aprašą koks buvo pastatas ar kokia jo buvo istorija toje vietoje kur planuojama kažką statyti. Lik ta istorija – pasaka miestieti nustebins ir statybos projektas bus pagarbintas. Juokinga. O vizualizacija kuria matome, tai nei istorinis architektūrinis nei šiuolaikinis pastatas ar tikrai padoriai atrodys kada bus pastatytas, kažkoks 3 aukštu su mansardomis pastatukas, net dabartine vizualizacija iš proporcijų rėmu išklydusi, jau nekalbant apie jau dabar matoma parkavimo problemą.

  14. Andrius parašė:

    Projektas atrodo tikrai neblogai, bet pačiam gyventi tikrai nepirkčiau. Šalia gatvės triukšmas baisus. Malalietkos su dviratėm ir keturratėm kriokiančiomis žoliapjovėmis vakarais užknisa juodai. Miesto valdžiai į jų keliamą triukšmą nusispjauti, policijai irgi. Žodžiu tarša ir oro, ir garso.

  15. Romas parašė:

    Gražus sprendimas, bet būtina kad butai turėtų balkonus, nors ir nedidelius

  16. Aš už parašė:

    Visai neblogai žiūrisi. Gaila, kad tie kūbiniai daugiabučiai gadina senamiesčio bendrą vaizdą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politinių ambicijų kaina – 11 477 eurai iš mokesčių mokėtojų kišenės

Remigijaus Žemaitaičio ir jo bendražygių užsukta istorija, į kurią sutiko įsitraukti ir Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus, mokesčių mokėtojams kainuos per ...
2024-07-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Atšauks turgaus pastatų aukcioną

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus antradienį pareiškė, jog savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus paskelbtas pastatų komplekso aukcionas bus atšauktas – tokį ...
2024-07-02
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This