Opozicijos reikalai Klaipėdos kunigaikštystėje

Politikų tribūna

Saulius Budinas, Klaipėdos miesto tarybos narys
2019-10-22

Komentarų: 5

Iki šiol Klaipėda Lietuvoje išsiskirdavo kaip laisvas ir liberalus miestas, kuriame, kaip sako čia atvykę gyventojai iš kitų vietovių, jaučiamas tiek kitoks miestiečių būdas, tiek ir kitoks elgesys.

Laisvosios rinkos institutas Klaipėdą jau ne pirmus metus pagal įvairius indeksus įvertina kaip vieną sėkmingiausių didmiesčių verslui vystyti ir laiko, kad savivaldybės valdžios institucijos mūsų mieste veikia skaidriai. Taip buvo, bet dabar atrodo, kad Klaipėda tampa kunigaikštyste kaip kokios Širvintos ar Druskininkai, kur yra vieninga teisinga linija, o ją gali nustatyti tik valdančioji dauguma arba, kitaip sakant, Vytauto Grubliausko komitetas ir šios piramidės viršuje sėdintis meras. Tokioje kunigaikštystėje nelabai svarbu nei įstatymai, nei kitų Tarybos narių argumentai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pradėkime nuo to, kad Tarybos komitetai buvo performuoti taip, kad visur daugumą turėtų valdantieji. Tad dabar kai tokie Tarybos nariai kaip Judita Simonavičiūtė ar Arvydas Cesiulis pluša net dviejose komitetuose.

Štai ir praeitą ketvirtadienį vyko posėdis dėl Kultūros tarybos sudėties iš kurios valdantiesiems bet kokiais būdais reikėjo išmesti vieną labai jau netinkamą kandidatę, kuri lyg ir buvo praėjusi pradines procedūras, bet klausimą Taryboje vasarą be jokių motyvų tada atsiėmė administracijos direktorius Gintaras Neniškis. Dabar sutvarkyta kaip turi būti kunigaikštystėje.

Rugsėjo 27 d. Klaipėdos miesto tarybos posėdžio metu opozicija bandė pasinaudoti savo teise, kuri yra įtvirtinta Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatyme. O šio įstatymo 15 straipsnio 1 dalis nustato, jog savivaldybės taryba savo įgaliojimų laikui sudaro Etikos komisiją ir Antikorupcijos komisiją, o komisijos pirmininkų kandidatūras meras teikia savivaldybės tarybos mažumos (opozicijos) siūlymu reglamento nustatyta tvarka. Atrodo, viskas lyg ir aišku, tačiau Klaipėdoje, kaip ir kokiose Širvintose, suveikė ne įstatymo raidė ir dvasia, kaip kartais mėgsta sakyti meras, o principas „patinka-nepatinka” arba „myliu-nemyliu”.

Opozicija pasinaudojo savo teise jau trečią kartą siūlydama į Antikorupcinės komisijos pirmininkės postą Aliną Velykienę. Jei pirmus du kartus meras teikė Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai šią kandidatūrą, tačiau abu kartus dauguma nepritarė, šį kart buvo kitaip. Klaipėdos miesto savivaldybės meras, vadovaudamasis tarybos reglamento nuostatomis, kurios neatitinka Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo, nutarė pasiūlyti žmogų iš pozicijos.

Valdančiosios daugumos argumentai susidėjo į paprastą schemą – „patinka – nepatinka”.

Prisiminus praėjusios kadencijos pabaigą yra aišku, kodėl mero komandai nepatinka Alina Velykienė. Tačiau vadovautis reikia ne emocijomis, o įstatymais. O įstatyme, kuris yra priimtas Seimo ir yra aukštesnio lygmens teisės aktas už Tarybos reglamentą, parašyta, kad šis postas priklauso opozicijai, kuri ir turi išimtinę teisę siūlyti savo kandidatą. Tam kad būtų įmanoma valdančiosios daugumos kontrolė. Visada taip buvo iki šiol Klaipėdoje.

Jeigu jau vyksta tokia keista kolizija reikia keisti reglamentą, o dabar vyksta panašūs procedūriniai žaidimėliai kaip Seime, tuo labiau kad ši valdančioji dauguma nuolat priversta skaičiuoti, ar užteks balsų priimti vieną ar kitą nutarimo projektą Taryboje.

Nors opozicija nustatyta tvarka pateikė A. Velykienės kandidatūrą, tačiau meras net neteikė Tarybai šios kandidatūros, o pateikė Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai tvirtinti Antikorupcinės komisijos pirmininku valdančiosios daugumos narį Rimantą Didžioką, kuris praėjusią kadenciją jau buvo šios komisijos pirmininku, tačiau tuomet jo partija buvo opozicijoje. Dabar išeitų, kad valdantieji patys save kontroliuos.

Iš tiesų, Klaipėda yra išskirtinis miestas, kuriame Seimo priimto vietos savivaldos įstatymo nuostatos gali būti žemiau negu Tarybos veiklos reglamentas. Tyla sklinda ir iš Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje tarnybos…

5 Comments

  1. liongina

    Meras tai bėgs prie kito komiteto ar partijos kitiems rinkimams, parsidavusi skūra.

    Reply
  2. Simona

    Sauliau, pasiūlykit į antikorupcinės komisijos postą nepriekaištingos reputacijos žmogų. Juk pats žinai kad A.Velykienė turėjo reikalų su VTEK ir pripažinta kad pažeidė etiką.

    Reply
  3. Bėdulis

    Kam šnekėt, o Budinui geriau patylėt

    Reply
  4. klaipėdietė

    Gal jau NEREIKĖTŲ p.S.Budinui rodyti pirštais į KITŲ miestų merus ,BET PAŽIŪRĖTI KAIP tie miestai SUTVARKYTI ! KAI KLAIPĖDA ilgus metus BUVO LIBERALŲ KUNIGAIKŠTYSTĖ, į KĄ JI PAVIRTO ?! NIEKO GERO ir kai prie valdžios vairo maža dalis klaipėdiečių išrinko (NE) LIBERALUS ! KODĖL maża dalis -atsakymas paprastas : NUSIVYLĖ klaipėdiečiai visokiais (ne)liberalais ir boikotavo rinkimus ,vos daugiau nei 20 tūkstančių miestiečių NORĖJO permainų ,deja balsų ŠĮKART neużteko GAL KITĄ kartą użteks ?

    Reply
    • klaipėdietei

      Cha, deja, liberalai gavo net daugiau balsų paskutiniuose rinkimuose.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This