Kaip ten su skaidrumu, mere?

Politikų tribūna

Saulius Budinas
2019-11-25

Komentarų: 7

Kaip teigia vienas Merfio dėsnis – „kuo mažiau organizacija padaro, tuo dažniau ji reorganizuojasi”.

Per penkerius metus mūsų miesto mero komandos išlaikymas klaipėdiečiams pabrango daugiau nei 3 kartus – nuo 105 tūkstančių eurų  iki 338 tūkstančių eurų per metus. Mero komandai pinigų nebūtų galia, jeigu klaipėdiečiai būtų patenkinti šios komandos narių darbais arba bent jau žinotų, ką ji nuveikė.

Prieš metus mero patarėja tapo Natalija Sadovskaja, kurią aš, dar būdamas administracijos direktoriumi, labai retai matydavau posėdžių metu. Bet tiek jau to. Galbūt mero patarėja iš tiesų nudirba tokius svarbius darbus, kad ne kiekvienas ir turi žinoti. Kitas Merfio dėsnis liepia neparodyti viršininkams, kad esi už juos pranašesnis.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiuo metu po Miesto tarybos komitetus klajoja klausimas, susijęs su Savivaldybės administracijos pertvarka, kuris jau sukėlė aštrias diskusijas tarp mero komandos narių. Pokyčiai numatyti ir tarybos bei mero sekretoriate. Kaip teigiama parengto sprendimo projekto, kurį pristatinėja Modestas Vitkus, aiškinamajame rašte, „siekiant sutelkti viešųjų ir tarptautinių ryšių resursus politiniame lygmenyje ir formuoti bei vykdyti vieningą ir efektyvią viešųjų ir tarptautinių ryšių politiką, tikslinga viešųjų ryšių specialistų pareigybes perkelti į Savivaldybės tarybos ir mero sekretoriatą“.

Vienu žodžiu, standartinis bla-bla-bla be jokio turinio. Meras ir jo aplinka siekia padidinti sekretoriato darbuotojų skaičių, perkeliant tris etatus iš Savivaldybės administracijos ir įsteigiant dar vieną papildomą etatą. Jeigu miesto Taryba pritars, sekretoriate vietoj šiuo metu esančių dvylikos dirbs net septyniolika žmonių! Ir kur tik juos sutalpins?

Toks sprendimas, žinoma, pareikalaus ir papildomų lėšų. Perkeltų pareigybių ir naujai įkurtos pareigybės darbuotojų darbo užmokesčiui ir socialinio draudimo įmokoms miesto Tarybos ir mero sekretoriatui vieneriems metams reikėtų apie 65 tūkst. eurų, darbo vietai išlaikyti – 13,4 tūkst. eurų,  darbo vietoms įrengti žadama atseikėti dar beveik 6 tūkst. eurų. Mero komandai negaila pinigų viešųjų ryšių politikai ir mero įvaizdžiui formuoti.

Bet iki šiol vis dar laisva šių metų balandį anos kadencijos miesto Tarybos patvirtinta viena iš dviejų naujų mero patarėjų vietų. Vieną jų užėmė buvęs bendrovės „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Leonas Makūnas, kuris, atrodo, dirba nepilnu etatu. Tad papildomų specialistų poreikis atrodo labai abejotinas, tuo labiau, kad patarėjų veikla, kaip rodo pavyzdžiai, lieka neaiški.

Kodėl yra laikomi neužimti etatai? Akivaizdu, kad iki šių metų pabaigos vienas etatas taip ir liks neužimtas. Darbo užmokesčio fondas jam yra suplanuotas, tad nenustebsiu, jei baigiantis metams iš „sutaupytų“ lėšų bus skiriamos solidžios premijos ištikimai mero aplinkai.

„Skaidrumas, skaidrumas ir dar kartą skaidrumas. Jei būtų sekretoriato struktūra visai kas kita, o dabar toks primityvus priėjimas, kad turime daug darbo ir reikia dar vieno žmogaus. Visiems būtų žymiai paprasčiau, kai matytume, kiek kam ir ko reikia aptarnauti. Kai neaiškiai suprantame bendrą organizacinį dalyką, toks ir požiūris. Vienas etatas neužimtas, sakote, kad nereikia dar, o iš kitos pusės sakote, kad daug darbo. Sekretoriatas po to, kai meras pasidarė renkamas tiesiogiai, yra atskira institucija, kuri turi turėti struktūrą. Prašykit audito, jei jums kas neaišku. Mes norėtume žinoti ir matyti, kaip atrodo, nes mes tokioje struktūroje esame, bet, pasirodo, kad mums nebūtina žinoti”, – pasigedusi aiškios sekretoriato struktūros dėstė tarybos narė Judita Simonavičiūtė, su kuria, kaip žinote, mano santykiai, kai dar buvau administracijos direktoriumi, visada buvo komplikuoti, bet kurią vertinu kaip politikę, užduodančią racionalius klausimus.

„Juokingai atrodome, nes ir Neniškiui sakome, kaip taryba tvirtins pareigų pavadinimus nematydama, kokios jų funkcijos. Suprantu, kad įstatymas gal tą ir sako, bet žmogiškai kalbant viena su kita yra susiję. Dabar jaučiuosi kaip avinas, kuriam pasakė, kad reikia etato ir turiu kelti ranką, o ką jis veiks – ne mano reikalas?” – antrino jai kitas Miesto tarybos narys Vidmantas Dambrauskas.

2015 m. gegužės 7 d. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendime ,,Dėl Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato valstybės tarnautojų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis skaičiaus nustatymo“ buvo teigiama, kad senoji struktūra nesudaro galimybės tinkamai organizuoti darbą Savivaldybės tarybos ir mero sekretoriate, nuo 2015 m. rugpjūčio 10 d. Savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato darbuotojų skaičius padidėjo iki 9 (iš jų 2 – politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojai), o nuo 2016 m. sausio 4 d. iki 11.

2019 m. balandžio 12 d. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimu Savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato darbuotojų skaičius padidėjo iki 13 (iš jų jau keturi buvo politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojai). Darbuotojų skaičius buvo didinamas, kadangi Savivaldybė iki 2030 metų yra numačiusi įvykdyti svarbų Klaipėdos miesto ekonominės plėtros strategijos įgyvendinimo veiksmų planą, be to didelė reikšmė skiriama svarbiems miestui infrastruktūros projektams, bendrojo plano keitimo ir kt. Šiaip ar taip trylikos savivaldybės tarybos ir mero sekretoriato darbuotojų išlaikymui iš savivaldybės biudžeto 2019 m. yra numatyta skirti 260 tūkst.

Siūlomame paruoštame sprendimo projekte (beje, labai norėčiau sužinoti konkrečius sprendimo projekto rengėjus) lėšų poreikis naujiems etatams sudarytų 78 tūkst. eurų per metus, bendras lėšų poreikis 2020 metams būtų net 338 tūkst. eurų, kai 2018 metais jis sudarė 161 tūkst. eurų.

Ateinančiais metais miesto administracijos laukia dideli iššūkiai ir svarbių projektų įgyvendinimas. Tai ir naujos progimnazijos, ir futbolo mokyklos statyba, Baltijos – Šilutės pl. estakados darbų pradžia, darželių rekonstrukcijos, naujo socialinio namo statyba ir kita. Jau šiandien iš savivaldybės administracijos girdime, kad biudžetas bus labai įtemptas, o kai kuriuos svarbius darbus teks nukelti dar į kitus metus. Tad ar verta švaistyti miesto biudžeto pinigus tokiems neaiškiems dalykams kaip „vieninga ir efektyvi viešųjų ir tarptautinių ryšių politika”?

Siūlau merui sprendimus priimti skaidriai ir atsakingai, nešvaistyti klaipėdiečių pinigų ir išsiversti su ir taip jau nemažu savo komandos išlaikymo biudžetu.

7 Comments

  1. Hmm

    Geras straipsnis, taip ir toliau!!!

    Reply
  2. Vytautas

    Teisingai parašyta pagaliau. Merui tik įvaizdis ir komandiruotės su komandiruotpinigiais, o ne darbas rūpi. Kiek dar patarėjų reikia, kad elementari tvarka būtų mieste?

    Reply
  3. Jutano

    P. J .Simanavičiūtė t.p. viską darė ”saviems” daug gero…..

    Reply
  4. Rytis T

    Yra puikiai žinoma, kiek kartų ir kokioms sumomis savo direktoriavimo laikais buvęs savivaldybės administracijos direktorius S. Budinas skirdavo premijas sau lojaliems padlaižūnams. O dabar šika ant buvusios darbovietės. Gėda. O dar ir Simonaviciūtę (pas kurią pastebima ryškių agonijos elementų ) pradėjo gerbti, graudu.

    Reply
    • paaiškinimas

      Išmokėti premijas – tai ne trigubai didinti darbuotojų skaičių.

  5. artiomas

    Meras turi daugumą. Atsistos iš daugumos pamekens, jog tik pas merą bus vykdoma efektyvi tarptautinių ir vidaus ryšių politiką ir etatų skaičius daugumos balsais bus padidintas.

    Reply
  6. Bravo!

    Sauliau, bravo! Nebūkit tarybos posėdyje avinais! Grubliausko ir Vitkaus chebrytė, t.y.VISI SAVI su Briuselio komandiruotėm kainuoja per brangiai. Ir parodykit pagaliau, kaip atrodo mero nusamdyta džiazmenė Sadovskaja!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This