Nuotolinis mokymas: kaip pasiruošė Klaipėda?

Svarbu, Švietimas

Ketvirtadienį surengtos spaudos konferencijos metu Klaipėdos vicemeras Arvydas Cesiulis ir Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė patikino, kad miesto švietimo įstaigos yra pasiruošusios kitą savaitę prasidėsiančiam nuotolinio ugdymo procesui.

pxhere.com nuotr.

Pasak L. Prižgintienės, atlikus apklausas paaiškėjo, kad Klaipėdoje tik 315 iš maždaug 19 000 moksleivių neturi technikos, būtinos nuotoliniam mokymui, o 83 neturi interneto ryšio. Tokius vaikus mokyklos aprūpins reikiama įranga ir nešiojamais modemais.

„Labai sklandžiai vyksta aprūpinimas. Atsiliepė ir verslo atstovai – gauti kompiuteriai bus paskirstyti mokykloms. Nereikia technikos nuomotis patiems, mokykla nuomosis”, – sakė vedėja.

Pasak jos, daugelis mokyklų keičia tvarkaraščius, pamokos trumpinamos iki 30 minučių.

Socialiai remtiniems vaikams nemokamas maitinimas ir toliau bus užtikrinimas – kiekvieną pirmadienį laikantis visų saugumo priemonių bus išduodami sausi daviniai penkioms dienomis. Kiekviena mokykla praneš laiką, kada bus galima juos atsiimti.

„Litorinos”, „Medeinės” mokyklų ugdytiniams ir M. Mažvydo progimnazijos bei Baltijos gimnazijos moksleiviams su dideliais poreikiais tokie daviniai bus pristatomi į namus. Stabdomas tik sporto klasių ir jūrų kadetų nemokamas maitinimas, nes jie dabar nevyko tokios veiklos, dėl kurios ir buvo numatytas maitinimas.

Savivaldybės administracijos Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė informavo, kad įstaigoms yra išsiųstos rekomendacijos dėl lėšų naudojimo, o iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos nėra jokių žinių, kad lėšų atlyginimams gali būti mažiau.

L. Prižgintienė savo ruožtu akcentavo, kad mokyklos yra įpareigotos peržiūrėti tuos atvejus, kai pedagogai nuotoliniu būdu negalės vykdyti tam tikrų pareigų – pavyzdžiui, renginių organizavimo, pasiekimų vertinimo ir t.t.

„Gali būti forminamos pilnos prastovos ar dalinės arba bus pasiūlytos mokamos atostogos, kad mokytojai nenukentėtų”, – sakė ji.

Pagal Darbo kodeksą, buvimo darbovietėje per prastovą, kai ji trunka iki trijų dienų, laiku darbuotojui mokamas vidutinis jo darbo užmokestis, o kitu prastovos laikotarpiu, kai darbuotojas neprivalo būti darbe, jam mokama du trečdaliai vidutinio jo darbo užmokesčio. Už ilgesnį prastovos laikotarpį darbuotojui paliekama keturiasdešimt procentų vidutinio jo darbo užmokesčio, bet per kalendorinį mėnesį darbo užmokestis negali būti mažesnis negu minimalioji mėnesinė alga, kai dirbama pilnu etatu.

„Nuogąstaujame, kad savivaldybė nesurinks pajamų, tad prašome vadovų atsakingai naudoti lėšas, vykdyti tik būtinuosius pirkimus”, – sakė J. Ceplienė.

Akcentuojant tai, kad nuotolinis mokymas visgi nėra tokios kokybės, kaip įprastinis, tėvams nereikės mokėti jokių įmokų, taip pat ir už neformalųjį ugdymą. Nereikia mokėti ir mokesčių už darželius, nes jie skiriami maitinimo išlaidoms padengti.

L. Prižgintienė taip pat informavo, kad mokyklos, kurios vykdo motyvacijos vertinimus (Vytauto Didžiojo, „Ąžuolyno”, Vydūno gimnazijos), keis tvarką, bet ne datas.

„Gal prašys papildomus dokumentus pateikti nuotoliniu būdu. Testų nereikės laikyti. Vydūnas galbūt prašys nufilmuoti, kaip vaikas šoka, dainuoja ar atsiųsti piešinį”, – sakė Švietimo skyriaus vedėja.

Vicemeras A. Cesiulis savo ruožtu patikino, kad šiuo metu svarstoma, kaip elgtis su dotacijomis, kurios skiriamos privačius darželius lankantiems vaikams. Sprendimas esą gali būti priimtas balandžio pradžioje vyksiančio nuotolinio miesto Tarybos posėdžio metu.

Pasak jo, miesto biudžetas nėra bedugnis, ypač traukiantis ekonomikai, tačiau reikia surasti kompromisą, turinti omenyje ir valstybės numatomą skatinimą smulkiajam ir vidutiniam verslui, kad jis galėtų amortizuoti karantino sukeliamus nuostolius.

1 Comment

  1. Danas

    Bijau, kad bus taip: prasidės bardakas, realiai nevyks joks sklandus mokymasis ir tada po kokių 2 savaičių visiškai nutrauks mokslo metus. O bus jau issvaistyta n milijonų naujiems kompiuteriams, mokyklos irgi daug investavo tiek pinigų, tiek energijos ir bijau, kad veltui.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This