Dėl paciento testamento tvirtinimo – atsikalbinėjimų virtinė

Svarbu, Temos

Ligoninėje gulinčio ir dėl smegenų auglio bet kada į komą nugrimzgti galinčio paciento artimieji susidūrė su kliūtimis, kad išpildytų jo paskutinę valią – parašyti ir notariškai patvirtinti testamentą. Pagalbos niekur neradę klaipėdiečiai kreipėsi į „Atvirą Klaipėdą“.

Ligoninėse šiuo metu gulintiems pacientas sudėtinga susitvarkyti teisinius reikalus, pavyzdžiui, patvirtinti testamentą. Asociatyvi SAM nuotr.

Pateko į atsikalbinėjimų ratą

Tikiu, kad esame ne vieninteliai, patekę į tokią situaciją. Ligoninės juk dabar pilnos pacientų ir tikrai ne visi iš anksto susitvarkė teisinius klausimus, kuriems reikia notaro patvirtinimo. Suprantame, kad laikmetis sudėtingas, kad gausu įvairių ribojimų, bet juk vis tiek į situacijas turėtų būti pažiūrėta ir žmogiškai, matyt, galimos ir išimtys, tik mums jų rasti nepavyksta“, – pasakojo Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydomo paciento (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – V. S.) artimieji.

Šiam vyrui jau senokai diagnozuota onkologinė liga, tačiau ilgą laiką jis jautėsi gerai, tik neseniai sveikata staiga smarkiai sušlubavo tiek, kad jis pateko į ligoninę.

Gydytojai išaiškino, kad jam labai padidėjo smegenų auglys. Nors medikai dar bandys jį operuoti, prognozės tokios, kad jis bet kada gali nugrimzti į komą. Jis supranta savo būsenos rimtumą, todėl dabar pagrindinis jo noras yra susitvarkyti teisinius klausimus, kad po mirties kitiems nekiltų problemų. Jis kasdien skambina ir klausia, ar jau radome notarą, kuris atvyktų į ligoninę ir patvirtintų testamentą. O mums rasti nepavyksta, patekome į kažkokį užburtą atsikalbinėjimų ratą. Ir pikta, ir skaudu, kad negalime išpildyti paskutinės žmogaus valios“, – emocijų neslėpė artimieji.

Ligoninėje gulinčio paciento artimieji kreipėsi į Klaipėdos miesto 2-ąjį notarų biurą, tačiau jų laukė nusivylimas.

„Anksčiau niekada su notarais neteko turėti reikalų, todėl dabar jų ieškojau paprasčiausiu keliu – interneto paieškos svetainėje. Pirmoji informacija buvo apie Klaipėdos miesto 2-ąjį notarų biurą, tad į jį ir paskambinau. Išgirdau, kad jie yra vieninteliai, kurie Klaipėdoje tekia išvažiuojamąsias notaro paslaugas, tačiau į ligoninę dabar tikrai nevyksta, nes į ją juk niekas neįleidžiamas. Šiame biure buvo pasiūlyta kreiptis į ligoninės vyriausiąjį gydytoją, nes jis esą taip pat gali patvirtinti paciento testamentą. Skambinome ir vyriausiajam gydytojui, tačiau jis atsisakė tai daryti. Tuomet tiesos bandžiau ieškoti Lietuvos notarų rūmuose. Čia išgirdau atsakymą, kad notarams vykti į ligonines galima, kad jie turi būti įleidžiami. Jei galima, tai kodėl nevyksta tie, kurie įprastomis sąlygomis vieninteliai Klaipėdoje vyksta? Nebežinau, kur kreiptis“, – nusivylusi buvo ligoninėje gulinčio paciento marti, kuri ir kreipėsi į „Atvirą Klaipėdą“.

Nevažiuoja, nes neįleis?

Klaipėdos miesto 2-ojo notarų biuro notaras Gintaras Bastakys „Atvirai Klaipėdai“ patikslino, jog ne tik šio biuro darbuotojai teikia išvykstamąsias notaro paslaugas, tai daro ir kiti uostamiestyje dirbantys notarai.

„Paveldėjimo klausimus dažniausiai tvarko notarai pagal aptarnaujamas teritorijas. Klaipėdos universitetinė ligoninė patenka į mūsų aptarnaujamą teritoriją, todėl mes į ją vykstame net tada, jei niekas kitas nevažiuoja. Tačiau dabar, kai šalyje yra paskelbtas karantinas, į ligoninę nevykstame, nes Vyriausybės nutarimu tretiesiems asmenims draudžiama patekti į ligoninę. Artimieji turėtų kreiptis į ligoninės vyriausiąjį gydytoją, nes Civilinis kodeksas numato, kada jis gali atlikti notaro funkcijas, o šis atvejis, apie kurį kalbame, yra būtent toks“, – aiškino G. Bastakys.

Tačiau Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis turėjo kitą nuomonę.

„Mes notaro funkcijas galime atlikti tada, kai notaras jau tikrai nebespėtų atvykti, nes žmogaus gyvybė užgestų labai greitai, per 15 minučių. Per ilgus darbo metus man tik vieną kartą teko tvirtinti testamentą ir tai tikrai buvo išskirtinis atvejis. Gydytojai tikrai nėra notarai. O ir šiais karantino laikais notarai į ligoninę yra įleidžiami. Jei reikia, tikrai įleisime“, – patikino V. Janušonis.

Norėtų dirbti nuotoliniu būdu

Šioje istorijoje, galima sakyti, visus taškus ant „i“ sudėliojo Lietuvos notarų rūmų prezidentas, Klaipėdos notaras Marius Stračkaitis.

„Nors dėl koronaviruso pandemijos tebegalioja daugybė apribojimų, notarui, kaip atliekančiam savo pareigą valstybės įgaliotam asmeniui, visgi gali būti leidžiama apsilankyti gydymo įstaigoje pas sunkiai sergantį ligonį, jei tam gautas gydymo įstaigos vadovo leidimas ir laikomasi būtinų atsargumo ir apsisaugojimo priemonių. Vyriausybės nutarimo „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ aktuali redakcija nurodo, jog apsilankymo ligoninėse draudimo išimtys taikomos atvejais, kai būtina lankyti terminalinės būklės pacientus arba asmenims, kurių lankymasis įstaigoje susijęs su pareigų atlikimu, tačiau tam būtinas sveikatos priežiūros įstaigos vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimas.

Taigi, norint, kad notaras atvyktų atlikti notarinio veiksmo į ligoninę terminalinės būklės asmeniui, reikėtų gauti ligoninės vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimą. Noriu atkreipti dėmesį, kad notaro atvykimas į ligoninę dar nereiškia, kad bus atliktas notarinis veiksmas, nes notaras privalo nustatyti, ar pacientas yra veiksnus, ar geba suprasti savo veiksmų reikšmę ir pasekmes“, – išaiškino M. Stračkaitis.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, jog ligoninių pacientų, globos įstaigose gyvenančių senjorų ar asmenų su negalia testamentus gali patvirtinti tų ligoninių, gydymo įstaigų, sanatorijų vyriausieji gydytojai, jų pavaduotojai medicinos reikalams arba budintieji gydytojai, taip pat senyvo amžiaus asmenų arba asmenų su negalia socialinės globos namų direktoriai ir vyriausieji gydytojai.

Apskritai, tokios problemos būtų operatyviai išsprendžiamos, jeigu būtų leista notarams atlikti notarinius veiksmus nuotoliniu būdu. Dėl pandemijos visuomenėje egzistuoja ypač didelis poreikis gauti notarines paslaugas nuotoliniu būdu. Lietuvos notarų rūmai yra sukūrę informacinę sistemą eNotaras, kuri leistų visa tai įgyvendinti. Teisingumo ministerijos dar 2020 metų pavasarį parengtas Notariato įstatymo pakeitimo projektas, suteikiantis notarams tokią teisę, iki šiol yra svarstomas Seime“, – teigė Lietuvos notarų rūmų prezidentas.

2 Comments

  1. Fui!

    O kam malonu bus po to tampytis po teismus, jei giminės ims dalintis turtu? Manau todėl niekas ir nenori prasidėti su lietuviais. Jei tas žmogelis jau prie mirties, o jie puola grobstyti jo palikimą. Gal jis nenori jiems nieko duoti? Ar kas jo klausė?! Manau kad reikia laukti kol tam žmogui atliks operacija, o tada matysis. Gal Dievas duos ir jis pasveiks. O dabar jau marina žmogų.

    Reply
  2. Anonimas

    Bastakys yra bene rimčiausias notaras Klaipėdoje, o Janušonis ir šioje situacijoje yra tikras Janušonis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Déjà vu: vėl kalbama apie mobingą ligoninėje (dar atnaujinta)

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) pradėjo tyrimą dėl skundo, kad Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) galimai vykdomas mobingas.  Šios įstaigos vadovas dr. ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

COVID-19 pirkimai vis dar aidi teismuose

Teismuose dėl jos dalimi tapusios Klaipėdos universitetinės ligoninės pandeminio laikotarpio pirkimų tebesimurkdanti Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje laimėjo dar du ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This