Biblioteka: pirmosios patalpos

Bibliotekos istorija, Svarbu

Juozas Šikšnelis
2021-02-20

Komentarų: 0

Kaip jau buvo užsiminta, pirmoji bibliotekos buveinė buvo Turgaus gatvėje, kuri bėgant laikui kelis kartus keitė pavadinimą: nuo Altstadsche Markt, Markt Str. iki Turgaus, o tarybiniais metais net bandyta pakrikštyti Kalinino vardu, gerus kelis dešimtmečius išnešiojo P. Cvirkos vardą, kol galop buvo grąžintas Turgaus gatvės pavadinimas.

Žinios apie patalpas fragmentiškos: plotas – 129 kv. m, o archyve pavyko aptikti, jog P. Cvirkos g. 5 namas buvo dviejų aukštų 218 kv. m.

Archyviniai dokumentai rodo, jog tai buvo Gostorgo (Gosudarstvenaja torgovlia – Prekybos valdyba) sandėlis, už kurį turėjo „sumokėti“ saldainių fabrikas „Gegužės 1-oji“, atlaisvindamas tris viršutinius aukštus Aukštojoje g. 2 ir perduodamas juos Gostorgui už P. Cvirkos g. 5.

Vartant miesto telefono abonentų knygas, pavyko aptikti, jog 1966 m. ten įsikūrė parduotuvė Nr. 4 „Baldai“, o 1971 m. – parduotuvė Nr. 14 „Dviračiai, motociklai“.

Valentinas Malukas prisimena:

Pirmasis įspūdis kurį padarė biblioteka, tuomet įsikūrusi Cvirkos, dabar Turgaus gatvėje, ten dabar, berods, taupomoji kasa. Buvo du kambariai. Fondo teturėjo apie 16 tūkst. Reta srities biblioteka kūrėsi plikoje vietoje. Abonementui vadovavo Stasys Ratkevičius, o neblogas dainininkas, baritonas Račas vadovavo komplektavimui, išvykus muzikantams, šiam skyriui vadovavo Vradiji. Dušanskaja Frida buvo „glavbuhas“ („glavnyji buhalter“ – vyriausioji buhalterė), buvo liūdnai pagarsėjusio budelio Dušanskio brolio, žuvusio kare, žmona.

Ten buvo barjeras, už jo lentynos, prieš jį keletas stalų skaitytojams. Viskas pirmame aukšte. Dar užnugaryje, kiemo pusėje, buvo mūsų darbo kambarys.

Paklaustas, ar vėliau ten vėliau buvo taupomoji kasa ir „Swedbank“, Malukas patvirtina.

Iš pokalbio diktofoninio įrašo, 2010 01 12

Norėdamas identifikuoti pirmąją bibliotekos būstinę, susidūriau su mįslėmis. Primenu tai, kas jau buvo pasakyta apie P. Cvirkos g. 5: sukiužęs Gostorgo sandėlis ir čia pat į klausimą, ar vėliau ten veikė taupomoji kasa ir „Swedbankas“, V. Malukas patvirtina. Klausiantieji, tai yra šių eilučių autorius ir kraštotyros skyriaus vedėja Jurga Bardauskienė, buvo šventai įsitikinę, kad pirmapradė biblioteka veikė Cvirkos gatvėje vėliau veikusiame „Swedbanko“ padalinyje, juo labiau kad liudininkas V. Malukas lengvai tą patvirtino. Viskas tvarkoje, bet to namo numeris – 9, ir kaip besistengsi, į Gostorgo sandėlį namas nepanašus, kone nuo pat pradžios ten veikė bankas, tiesa, istorijoje dažni atvejai, kai šventovės buvo verčiamos arklidėmis bei trąšų sandėliais, o čia tik bankas. Bet numeris! Svarstėme: pastatų numeracija galėjo keistis. Aiškumo įnešė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška:

Panašu, kad numeracija nekito dar nuo vokiečių laikų. Remiantis 1923 m. planu, čia buvo namas Markt strasse 5, sovietmečiu (žiūrėjau
1975 m. planus) – Cvirkos g. 5.

Iš elektroninio laiško, 2020 04 28

O UAB „Klaipėdos projektas“ architektė Margarita Ramanauskienė padėjo tašką:

Kad būtų ramiau, siunčiu sklypų inventorinius planus, kur aiškiai matyti, kad dab. Turgaus g. 5 ir Turgaus g. 7 visada buvo viename sklype (kaip ir dabar), tik penktas buvo trijų aukštų, o septintas dviejų. Gal buvo dėl tos painiavos ir suklysta? Nors abiejų namų pirmi aukštai visą laiką buvo naudojami viešai paskirčiai. Aš čia komentuoju dėl pastabos, kad biblioteka veikė dviejų aukštų pastate. Tų pastatų pirmas aukštas buvo apjungtas. O pagal plotą tai buv. P. Cvirkos g. 5 pirmo aukšto plotas ir buvo apie 130 kv. m.

Iš elektroninio laiško, 2020 04 28

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This