Klaipėdos centre – naujas daugiabutis

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje jau prasidėjo bene ryškiausiu mieste pretenduojančiu tapti biurų ir butų pastato statybos. Šis pastatas atsiras Klaipėdos centre, S. Daukanto g. 11, prie sutvarkyto skvero, skirto pagerbti tremtinius.

Daugiau nei 100 metų senumo sandėlis, stovintis S. Daukanto g. 11, iki kitų metų vasaros taps moderniu butų ir biuru pastatu. Martyno Vainoriaus nuotr.

1915 metais pastatyto pastato-sandėlio rekonstrukcijos projektiniai pasiūlymai buvo paviešinti pernai kovą. Šiuo metu projektui jau yra suteikti statybas leidžiantys dokumentai, todėl prasidėjo realūs darbai.

„Pirmiausia įvertinome pastato konstrukcijas. Pavyzdžiui, medinis stogas buvo visiškai supuvęs, todėl nutarėme, jį pašalinti. Kai kurios konstrukcijos taip pat buvo nebetinkamos naudoti. Todėl dabar nuimama tai, kas nereikalinga ir prasidės tikroji rekonstrukcija. Pastatas tikrai nebus nugriautas – tiek, kiek dabar yra likę, tiek ir išliks, o toliau vyks statybos“, – teigė vienas iš pastato savininkų bei projekto autorius architektas Valentinas Lucenko.

Rekonstruojamą pastatą ir 14 arų sklypą nuo 2019 m. rugsėjo priklauso bendrovei „Simonsita“, kurią lygiomis dalimis valdo UAB „Embelija“ ir UAB „Danės projektai“.

Projektuotojų vizualizacija

Numatoma, jog rekonstruotas pastatas bus trijų aukštų su cokoliu, o visas jo aukštis neviršys 15 metrų. Planuojama, jog cokoliniame ir pirmajame aukštuose bus įrengtos administracinės patalpos, o kituose dviejuose – butai, kurių numatoma 14. Bendras pastato plotas bus 1698,23 kv. m.

Anot V. Lucenkos, rekonstrukciją planuojama baigti kitų metų vasarą. Paklaustas, kiek į pastatą bus investuojama, pašnekovas konkrečios sumos neįvardijo, nes esą „dėl nuolat brangstančių medžiagų investicijų dydis vis kinta“.

V. Lucenko pabrėžė, kad šiame pastate atsirasiantys butai ir komercinės patalpos jau domina potencialius savininkus.

„Klaipėdiečiai tikrai aktyviai domisi, rezervuoja. Nieko keisto, nes miesto centre tikrai trūksta naujos statybos kokybiškų butų ir komercinių patalpų“, – teigė pašnekovas.  

Projektuotojų vizualizacija

Projektiniuose pasiūlymuose teigta, jog pastato architektūra išreiškiama modernios architektūros principais.

„Numatomi dideli langai – nuo grindų iki lubų. Fasado medžiagiškumas parenkamas „taurus“ ir ilgaamžis, t.y. natūralios medžiagos – vario (Patina) panelės ir cokoliniame aukšte bei esamam pastatui – keraminės apdailos plytelės. Spalviniu pastato sprendiniu siekiama pagyvinti esamą teritoriją bei prisiderinti prie esamo skvero“, – teigta projektiniuose pasiūlymuose.

Juos parengęs V. Lucenko pernai kovą „Atvirai Klaipėdai“ teigė, kad toks projektas Klaipėdoje yra išskirtinis.

Projektuotojų vizualizacija

„Tokio projekto Klaipėdoje nelabai matau, retai pasitaiko, tad norisi jį padaryti ilgaamžį ir vertingą. Todėl naudojame taurias medžiagas, kurios būtų ilgaamžės. Tai – varis ir klinkerio plytelės cokoliniame aukšte. Senamiestyje yra pastatų, kur panaudotas varis. Pavyzdžiui, Turgaus g. 37 kompleksas, Pievų Take yra toks pastatas. Bet vario savybė yra ta, jog po 70 metų visi pastatai bus žali, nes varis natūraliai oksiduojasi. Mes iškart norime tą spalvą tokią išgauti, aplinką pagyvinti, nes teismo pastatas toks niūrokas, o ir prie to skvero norisi prisiderinti natūralia spalva. Tad varis ir suteiks pastatui gyvybingumo, duos ryškumo, žaismingumo, jis pagyvins tą vietą, suteiks jai energijos. Mes projektuojame, kad pastato fasadui iškart būtų naudojamas tas pasendintas varis. Jis turi ir atskirą pavadinimą – tai varis Patina. Po 70 metų jis spalvos tikrai nepakeis, nes suteikiama 300 metų garantija“, – aiškino V. Lucenko.

Projektuotojų vizualizacija

Prie rekonstruojamo pastato, jam priklausančio sklypo ribose suprojektuotos 24 vietos statyti automobilius – būtent tiek, kiek reikia pagal teisės aktus.

25 Comments

  1. Aimanuojantiems

    Noriu paklausti, kas nuolat ašarojantiems trukdė nusipirkti šį sklypą ir miestui padovanoti architektūros šedevrą su tik jums vieniems tikrai žinantiems, kokia jo paskirtis naudingiausia? Niekas juk netrukdo ir Baltijos k/t iš Fisantos perpirkti. Pirmyn! Ar jūs miestą tik klaviatūrą maigydami mylite?

    Reply
  2. Ginta

    Palaikau projekto autorius, sprendiniai nenuobodūs, naujumo Klaipėdai reikia. O verkiantys dėl įvažiavimo, tai architektai tikrai pasistengė, nes suprojektavo geresnį nei esamas, būtų palikę esamą, tai būtų buvę dar daugiau nepatenkintųjų ašarų. Ir apskritai, Klaipėdos senamiestyje ir naujamiestyje yra apgalvotas gana gerai, tai yra dar galvotų vokiečių planavusių miestą palikimas, rusai miesto plėtrą jau nebe taip gerai apgalvojo. O kam nepatinka triukšmas Klaipėdoje, tai nebūkite joje, nedirbkite joje, negyvenkite joje, gyvenkite kaime ar vienkiemyje, ten bus tikrai tyliau 😉 Didmiestis yra didmiestis ir nereikia tikėtis, kad gatvės bus tylios ir jose ne važinės automobiliai.

    Reply
  3. Zzz

    Kiek jūs dar galite raudoti? Viskuo nepatenkinti tautiečiai? Minimalios algos didinimu, NPD didinimu, spaudimu diktatoriui, staybomis šalies viduje?

    Reply
    • Nezabitauskas

      Žmogus negali būti viskuo patenkintas, nebent jis būtų psichiatrinės ligoninės pacientas ar zombis iš tų laikų, kai kiekvieną partijos ir vyriausybės nutarimą sutikdavo „audringais, ilgai trunkančiais aplodismentais” (citata iš tarybinio laikraščio). Komentatoriai kritikuoja šį projektą – nemato jame originalių kūrybinių sprendimų, prognozuoja išvažiavimo į Daukanto gatvę sunkumus… Šio komentaro autorius nepatikėjo duodama 300 metų garantija. Manyčiau, komentarai labai adekvatūs, ko negalėčiau pasakyti apie Jūsų piktą ir užgaulią repliką.

    • ezys

      >>>Nezabitauskas. O kaip pavadinti zmogu, kuris viskuo nepatenkintas? 😉

  4. Vietinis

    Blyn klounai, pabandykit dabar išsukti iš Pievų Tako g. į S. Daukanto g. Misija sunkiai įmanoma, tai dar nėra jokio namo. O kas bus, kai pastatys ?

    Reply
  5. Miesto svecias

    Pastatas , vos net važiuojamoji dalyje netoli prekybos uosto.Reikia automobilį vairuoti ,šitoje vietoje itin atsargiai.

    Reply
  6. Miesto svečias.

    Kiek atvaziuoju į Klaipėdą vis matau jau 30 metu pastatą ,aptrauktų tinklu. Atspekit ,kokiame miesto rajone randasi šis paminklas…………

    Reply
    • šiaip

      Šakalienės garsieji rūmai, Baltijos kinoteatras. Kuris? 🙂

  7. Stasys

    Visa miesta šuddėźėmis ir inkilais apstatė. Smarves miestas. Nera jau Klaipedos. Šudpėda

    Reply
    • Stasiui

      Jei tavęs čia nebūtų, šūdo mieste būtų tikrai mažiau.

  8. V. J.

    Urbanistinės aplinkos kontekste neadekvačiai išpūstas mastelis ir tūris bei ignoruotos gatvės raudonosios linijos meta įtarimo šešėlį arba ant su projektu susijusių asmenų architektūrinių kompetencijų arba galimos korupcijos. Gėda, liūdna ir jau seniai nebestebina.

    Reply
  9. hm

    Komentatoriai, nuo kada naujamiestis vadinamas senamiesčiu? Gal naujojo pastato vizualizacija ir ne šedevras, bet kokiu atveju atrodo geriau, nei jo vietoje buvę dviaukščiai sandėliukai

    Reply
  10. marko

    Paprasta ” karobke” ,architekturos nei kvapo

    Reply
  11. Nezabitauskas

    300 metų garantija? Humoristai! Galiu duot savo kepurę pridėt, kad po 10-15 metų visų čia paminėtų uabų nė kvapo neliks, nebus kam nė pretenzijų reikšti. Bet ir taip šitokie statiniai trumpaamžiai, gal nė kelių dešimtmečių nereiks, kai bus pripažinti fiziškai ir morališkai pasenusiais. Neišvengiamai ateis laikas, ir jis ateis greičiau, negu mes dabar įsivaizduojame, kai visos tos „šiuolaikinės architektūros” dėžutės bus griaunamos, kad nedarkytų miesto centro vaizdo.

    Reply
    • Praeivis

      Jaučiu, kad po 10-15 metų kai kam reikės duoti savo kepurę pridėti… Gal pats pabandyk ką nors sukurti?

  12. Pezėjimas

    Skaitau komentaruose architektūros žinovų pezalus ir graudu darosi. Galiausiai jeigu jau pats V.Lucenko teigia, kad čia -„pastato architektūra išreiškiama modernios architektūros principais” tai arba anas mokėsi architektūrų kokiam Magadane ir bent Klaipėdos miesto, Lietuvos dar nematęs, o gal projektavo kažko apsirūkęs. Tik jau tokiam nepaaiškinsi. O šiaip tai viskas labai paprasta – jei mieste būtų normali miesto taryba ar bent valdžia ir miesto architektas, tai nors kažkas vienas iš jų pareikalautų tokius lucenkiškus kliedesius privalomai prieš viešinant apsvarstyti Architektų rūmų ekspertų taryboje ir kol iš ten negaus pritarimo tokių vadinamų projektinių pasiūlymų nederinti. Pagaliau to pareikalauti gali bet kas iš pasipiktinusių komentatorių ir juo labiau Klaipėdos bendruomenių asociacija, o geriausia tai kad tą padarytų to rajono bendruomenė. Jei jau iš ties taip „skauda” dėl tos Klaipėdos ir visokių jos tapatybių.

    Reply
  13. Romas

    Gražus pastatas! Papuoš miestą, atsiras daugiau darbo vietų. Klaipėda gražėja ir tai džiugina!

    Reply
  14. Čerlis

    Tai kas tuos pastatus išlaiko,sezona pastovėjo ir pelyja, autentiškos, skarbonkiu statyba ,pigei ir greitai jokio miesto veido

    Reply
    • Algirdss

      38m prabangus būstas….nejuokinkit ….prabanga Nuo150m prasideda….o ne sandėliuko dydžio

  15. Jo

    Bus gerai ten tiems kas mėgsta miesto triukšmą !

    Reply
  16. Naujakuriai" alpsta"

    Absoliutus svetimkūnis tarp senųjų dar likusių namų ir skvero aplin koje. Apie gyvenimo kokybę- triukšmą, automobilių susigrūdimą taršą, net nešneku! Bet , manau, atsiras tokių, kurie susžavės. Gal alps iš laimės ?

    Reply
  17. Kur miesto identitetas? Ar viskas eina link PC...

    Senamiestyje tokie dalykai? Kodėl Šiaurės prospekte apleistuose plotuose nestato daugiabučių? Šiuo metu ten jau formuojasi lūšnynų kvartalas….

    Reply
  18. Vytautas

    Senoji Klaipėda liko be savo vaikų…
    Mieli ir brangūs naujakuriai ir čia gimusieji, miesto tapatybė – pavojuje. Ar bus įdomu vaikščioti, gyventi programiškai nubraižytame mieste. Tai gręsia ir Mėmelio miestui… Ar kas buvote Europoje, nors Lenkijoje?

    Ten iš senovės daromas verslas ir pelnas…

    Reply
  19. Via

    Klaipėdos centre tikrai netrūksta administracinių patalpų,tiek tuščių pastatų,tik kad nuomos kainos neadekvačios.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apskrityje - stambus šešėlinis statybų verslas

Lietuvos kriminalinės policijos biuras skelbia, kad nustatyta galimai stambaus nusikalstamo verslo schema ir išaiškinta gerai organizuota grupė asmenų, vykdžiusi nesąžiningą ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This